Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Μάτι: Πολλές «συμπτώσεις», λίγες πυροσβεστικές δυνάμεις και μια τραγωδία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μάτι: Πολλές «συμπτώσεις», λίγες πυροσβεστικές δυνάμεις και μια τραγωδία

Το πρώτο σήμα για τη φωτιά που ξέσπασε στην περιοχή Νταού Πεντέλης, βρήκε τα στελέχη και τις δυνάμεις της Πυροσβεστικής «στο πόδι» προκειμένου να αντιμετωπίσουν την άλλη μεγάλη πυρκαγιά που ήταν σε εξέλιξη στην Κερατέα και στους Αγίους Θεοδώρους.

Τα τρία μέτωπα που «έκαιγαν» το Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής

Τα τρία μέτωπα της φωτιάς που εκδηλώθηκαν με λίγες ώρες καθυστέρηση το ένα από το άλλο, στο Πανόραμα Κινέτας, κοντά στη  Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου, αλλά και κάτω από το πυροφυλάκιο ΑΕΡΑΣ,  καθώς και στην περιοχή Σουσάκι Αγίων Θεοδώρων, κοντά στις εγκαταστάσεις της Motor Oil, σήμαναν «συναγερμό» στο Κέντρο Επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Η  πυρκαγιά στην Κερατέα

Σύμφωνα με την διάταξη των εισαγγελέων, στα δύο μέτωπα που μαίνονταν στην Κερατέα, κατέφτασαν αμέσως 37 πυροσβεστικά οχήματα, ένα όχημα ΟΤΑ, δύο πεζοπόρα τμήματα της ΕΜΑΚ, 34 οχήματα από άλλες ΠΕ.ΠΥ.Δ., μηχανοκίνητα οχήματα από άλλους φορείς, ενώ συνέδραμαν από αέρος τις επίγειες δυνάμεις 5 πτητικά μέσα και στη συνέχεια, προστέθηκαν άλλα 7.

Η διέλευση του Προέδρου της Δημοκρατίας και η διακοπή της κυκλοφορίας

Στις 3 το μεσημέρι, μάλιστα ανακοινώθηκε στον Θάλαμο Επιχειρήσεων πως θα διακοπτόταν η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο επί της Ν.Ε.Ο. Αθηνών – Κορίνθου όσο και επί της παλαιάς εθνικής οδού και στα δύο ρεύματα «επειδή εστίες φωτιάς προσέγγιζαν τον αυτοκινητόδρομο και η ένταση του ανέμου ήταν σφοδρότατη».

Λεπτομέρεια. Από την Ν.Ε.Ο επρόκειτο να διέλθει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αλλά και ο πρώην υπουργός Ναυτιλίας επιστρέφοντας από την Πελοπόννησο και οι δύο οδικώς. Ο συντονισμός των αστυνομικών και των πυροσβεστικών δυνάμεων που επιχειρούσαν, όπως αναφέρουν οι εισαγγελείς, ήταν αναγκαίος για τον καθορισμό του δρομολογίου των δύο επισήμων με ακρίβεια «προς επίτευξη του σκοπού της αντιμετώπισης της πυρκαγιάς ανώδυνα».

Η φωτιά στους Αγίους Θεοδώρους

Άμεση ήταν η κινητοποίηση και για την πυρκαγιά στους Αγίους Θεοδώρους που εκδηλώθηκε στις 16.33  σε δασική έκταση, κοντά στις εγκαταστάσεις, με το  έργο της κατάσβεσης να αναλαμβάνουν 16 πυροσβεστικά οχήματα, 32 πυροσβέστες και 7 άτομα ως πεζοπόρο τμήμα. Παρότι πάντως «κατά το κρίσιμο χρονικό διάστημα μετά τις 17.55 μέχρι και τις 18.40 δεν υπήρχε εναέριος συντονισμός και επιτήρηση», όπως σημειώνει η εισαγγελική διάταξη, πυροσβεστικό ελικόπτερο που απογειώθηκε από την Ελευσίνα για να κάνει ρίψεις στην περιοχή του Νταού Πεντέλης, πήρε εντολή, σύμφωνα με το ημερολόγιο του ΣΚΕΔ, να αλλάξει πορεία και να επιχειρήσει τελικά στις περιοχές Καλαμάκι-Σουσάκι και «να κάνει ρίψεις όπου βλέπει εστία πυρκαγιάς στις εγκαταστάσεις της MotorOil».

Η «χαμένη» μάχη της κατάσβεσης στην Ανατολική Αττική

Την ώρα ωστόσο που οι δύο μεγάλες πυρκαγιές απειλούσαν σπίτια στην Κερατέα και τις εγκαταστάσεις της MotorOil με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται, οι πυροσβεστικές δυνάμεις άφηναν στην τύχη του το νέο μέτωπο το οποίο αν και εκδηλώθηκε στις 16.25 στην περιοχή Νταού Πεντέλης, όπως ανέφερε αυτόπτης μάρτυρας, σύμφωνα με  τις αναφορές του ΕΣΚΕ, φαίνεται να ξεκίνησε στις 16.49, δηλ. με περίπου 25 λεπτά καθυστέρηση.

Η καθυστερημένη επέμβαση των πυροσβεστικών δυνάμεων με μόνο τρία από τα συνολικά επτά οχήματα που έφτασαν από 16.55 έως τις 17.06, να έχουν κατασβεστική ικανότητα, καταδεικνύει τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε για την αναχαίτιση της πυρκαγιάς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό πως δύο περιπολικά που ήταν κοντά στην εστία της πυρκαγιάς, είχαν πάρει εντολή να μεταβούν στην περιοχή της Κινέτας. Όπως μάλιστα επισημαίνεται στην εισαγγελική διάταξη, από τα τέσσερα εναέρια μέσα που απογειώθηκαν για να επιχειρήσουν στην Ανατολική Αττική, τα δύο είχαν βλάβη, ενώ τα άλλα δύο όταν έφτασαν ήταν περίπου 18.10, «όταν δηλαδή ήταν πολύ αργά καθώς ήδη πλησίαζε το μέτωπο τη Λ. Μαραθώνος». Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι ακόμη κι όταν το μέτωπο της φωτιάς πέρασε σε διάφορα σημεία από τη Λεωφόρο Μαραθώνος, τα πυροσβεστικά οχήματα ήταν μόνο 13, αριθμός, προφανώς ανεπαρκέστατος, για να αντιμετωπίσει τη συγκεκριμένη πυρκαγιά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ