Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Ο ελεύθερος Κώστας Σακκάς και η δικαστική απόφαση που αγνοούν οι Financial Times

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ο ελεύθερος Κώστας Σακκάς και η δικαστική απόφαση που αγνοούν οι Financial Times

Ο Κώστας Σακκάς, η υπόθεση του οποίου αποτέλεσε τη θρυαλλίδα για το επιθετικό άρθρο Financial Times για τον έλληνα υπουργό, είναι ένα από τα βαριά ονόματα του αντιεξουσιαστικού χώρου, στην ίδια βαθμίδα αναζήτησης (όταν καταζητούνταν) με την Πόλα Ρούπα και τον Γ. Σεισίδη,

μαζί με τον οποίο μάλιστα συνελήφθη στην Σπάρτη το 2016. Θεωρήθηκε  στέλεχος των Πυρήνων της Φωτιάς και καταδικάστηκε ερήμην σε 16 χρόνια κάθειρξη το 2015  παρά το γεγονός ότι ο ίδιος το αρνείται κάθετα και ισχυρίζεται πως είναι απλός αναρχικός . Η ποινική εξέλιξη της υπόθεσης – την οποία  αγνοούν οι FT- δικαίωσε αυτή τη θέση του αφού στο Εφετείο που ολοκληρώθηκε εντός του καλοκαιριού η ποινή του μειώθηκε σε 10 χρόνια κάθειρξη (για διακεκριμένη οπλοκατοχή) και μάλιστα αθωώθηκε από κάθε κατηγορία σχετικά με ένταξη και συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση (Πυρήνες). Αυτή η δραστική μείωση της ποινής του οδήγησε την αποφυλάκισή του μέσα στον Αύγουστο, σε συνδυασμό – προφανώς- με τις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Παρασκευόπουλου.

Δεν ήταν συνήγορος του 

Η αλήθεια είναι πως ο Μιχ. Καλογήρου δεν ήταν ποτέ συνήγορός του  αλλά συμμετείχε, όπως είναι γνωστό και ο ίδιος αναφέρει , σε μια συνέντευξη Τύπου σχετικά με το χρόνο προσωρινής του κράτησης. Τι είχε συμβεί:

Ο Σακκάς έμεινε προφυλακισμένος 30 μήνες γεγονός καταδικαστέο απο το Ευρωπαϊκό δικαστήριο

Ο Σακκάς είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί τον Δεκέμβριο του 2010. Δύο μήνες πριν την συμπλήρωση του ορίου προφυλάκισης, δηλαδή 18 μήνες, ασκήθηκε νέα ποινική δίωξη για συναφή αδικήματα με αποτέλεσμα να του επεκταθεί εκ νέου η προφυλάκιση κατά 12 μήνες. Με την πάροδο των 12 μηνών και παρά την συμπλήρωση του ανωτάτου ορίου προφυλάκισης των 30 μηνών, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί η δίκη για την πρώτη υπόθεση και χωρίς να έχει αρχίσει η δίκη για την δεύτερη υπόθεση, το Συμβούλιο Εφετών αποφάσισε την παράταση για ακόμα έξι μήνες. Ακολούθησε θύελλα αντιδράσεων , νομικών και πολιτικών φορέων, οι οποίοι στηλίτευαν το θέμα, όπως του ΣΥΡΙΖΑ , του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ . Παράλληλα υπήρξαν σφοδρές αντιδράσεις όπως π.χ από την Ελληνική Ένωση για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου η οποία ανέφερε πως «με έκπληξη πληροφορήθηκε την παράνομη και αντισυνταγματική παράταση της προσωρινής κράτησης του κατηγορούμενου Κων/νου Σακκά από το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών». Επίσης ο δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης με ανακοίνωσή του τότε «κάλεσε τις εισαγγελικές και δικαστικές αρχές να εφαρμόσουν το Σύνταγμα και τους νόμους καταδικάζοντας παράλληλα την παραβίαση των ανωτάτων ορίων προσωρινής κράτησης».

Η δήλωση Αθανασίου 

Τελικά ο Σακκάς αποφυλακίστηκε με βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών τον Ιούλιο του 2013 και ο τότε υπουργός Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου ανέφερε πως «η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Εφετών είναι μια απάντηση σε όσους όλο αυτό το διάστημα υποστήριζαν ότι η Πολιτεία είχε συμφέρον στη συνέχιση της προσωρινής κρατήσεως του κατηγορουμένου  κ. Κώστα Σακκά στις φυλακές. Εκ του Συντάγματος ουδεμία παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας επιτρέπεται στις κρίσεις των δικαστών. Πολλώ δε μάλλον σε μένα, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς μου ως λειτουργού της Δικαιοσύνης και ως πρώην Προέδρου της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων. Η Πολιτεία έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στην κρίση της Δικαιοσύνης, η οποία επιτελεί πάντοτε το καθήκον της και μάλιστα υπό αντίξοες συνθήκες.

Ο κ. Καλογήρου συμμετείχε πράγματι τότε σε συνέντευξη Τύπου για το θέμα και αναφέρθηκε στο θέμα των καταδικαστικών αποφάσεων που έχουν υπάρξει  σε βάρος της χώρας μας για παραβίαση του θέματος  της προσωρινής κράτησης. Στη δήλωσή του αναφέρει: Το σημερινό δημοσίευμα των Financial Times είναι ψευδές, κατασκευασμένο και συκοφαντικό. Ως δικηγόρος υπερασπίστηκα τον κ. Αγγελέτο Κανά για την ονομαζόμενη υπόθεση ΕΛΑ, ο οποίος αθωώθηκε αμετάκλητα το 2009 από την ελληνική Δικαιοσύνη. Οποιαδήποτε αναφορά στην υπόθεση αυτή προσβάλλει την ελληνική Δικαιοσύνη η οποία απήλλαξε τον συγκεκριμένο κατηγορούμενο.

Καλογήρου: Ο Σακκάς ουδέποτε υπήρξε πελάτης μου

Στην περίπτωση του κ. Σακκά ουδέποτε υπήρξε εντολέας μου ή «πελάτης» μου («client»), όπως ψευδώς αναφέρει η συντάκτρια του εν λόγω δημοσιεύματος, η οποία αντιδεοντολογικά δεν φρόντισε, ως όφειλε, να διασταυρώσει ή να ζητήσει σχολιασμό πριν τη δημοσίευση του άρθρου της. Διευκρινίζω ότι συμμετείχα σε συνέντευξη Τύπου προκειμένου να σχολιάσω νομικό ζήτημα το οποίο απασχόλησε τον νομικό κόσμο την περίοδο εκείνη, δηλαδή αν επιτρέπεται η παράταση της προσωρινής κράτησης οποιουδήποτε κατηγορουμένου, πέραν των 18 μηνών που ορίζει το Σύνταγμα σε περίπτωση άσκησης συμπληρωματικής ποινικής δίωξης. Το ζήτημα αυτό απασχόλησε εξάλλου τον τότε Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Χαρ. Αθανασίου από τον οποίο μπορεί να ζητήσει σχετική ενημέρωση η Νέα Δημοκρατία.

Κατόπιν των διευκρινίσεων αυτών, οποιαδήποτε αναφορά ή αναπαραγωγή του εν λόγω άρθρου, συνιστά θεσμική απρέπεια, που στοχεύει στη δημιουργία εντυπώσεων, κυρίως προς το διεθνές ακροατήριο και στην εξυπηρέτηση μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων και θα αντιμετωπιστεί με τον δέοντα τρόπο».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ