Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Πάνε να «πιάσουν» τον Ρουβίκωνα για φοροδιαφυγή;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Πάνε να «πιάσουν» τον Ρουβίκωνα για φοροδιαφυγή;

Στην εκπόνηση ενός σχεδίου που -κατά τη γνώμη πολλών δικαστικών και νομικών πηγών- παραπέμπει σε ένδειξη «πως δεν υπάρχει σχέδιο», φέρεται να έχουν προχωρήσει οι διωκτικές αρχές προκειμένου να  καταδιώξουν την αναρχική συλλογικότητα «Ρουβίκωνας». Οι δράσεις του Ρουβίκωνα έχουν προκαλέσει αν μη το άλλο έκδηλη αμηχανία στις διωκτικές και πολιτικές αρχές οι οποίες αναζητούν τρόπους να την απενεργοποιήσουν. Κι αυτό γιατί όπως επισημαίνουν δικαστικές πηγές, επειδή οι δράσεις αυτές είναι στα όρια της παραβατικότητας, επιδίδονται δηλαδή σε δράσεις που εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αλλά είναι πλημμελήματα, τα δικαστήρια -όταν οδηγούνται ενώπιόν τους- επιβάλλουν μικρές, μετατρέψιμες ή εφέσιμες ποινές, οι οποίες εκ του νόμου αναστέλλονται. Αυτές μάλιστα δεν λειτουργούν σε καμία περίπτωση αποτρεπτικά αφού για να τελεσιδικήσουν και συνεπώς να εκτιθούν, πληρωθούν ή μετατραπούν απαιτείται -μεγάλο- βάθος χρόνου.

Αλλαγή πλάνων

Η πληροφορία λοιπόν, δεν αμφισβητήθηκε, άλλωστε δημοσιεύθηκε στην έγκυρη Καθημερινή:

Η αστυνομία έχει εκπονήσει ένα σχέδιο 80 σελίδων προκειμένου να εντοπίσει τους οικονομικούς πόρους της οργάνωσης θεωρώντας πως μπορεί να στοιχειοθετηθεί αδίκημα φοροδιαφυγής. Η συλλογιστική  είναι πως διοργανώνονται έρευνες και εκδηλώσεις για την οικονομική ενίσχυση της συλλογικότητας, δίχως τα χρήματα που περνούν από τα χέρια των μελών της αναρχικής ομάδας να υπόκεινται σε φορολογικό ή άλλου είδους έλεγχο. Επιπλέον, ο «Ρουβίκωνας» χρησιμοποιεί ως έδρα του τον κατειλημμένο χώρο «K*Βοξ» στα Εξάρχεια, τον οποίο επισκέπτονται κάθε Παρασκευή και Σάββατο πάνω από 200 άτομα. Οι υπεύθυνοι του υπό κατάληψη κτιρίου της οδού Θεμιστοκλέους 82 φέρονται να σερβίρουν μπίρες και ποτά στους επισκέπτες δίχως να εκδίδουν νόμιμα παραστατικά, ενώ οι νεαροί που απασχολούνται συστηματικά εκεί (π.χ. στο μπαρ) δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη.

143.000 ευρώ

Οι αρχές ενεργοποιήθηκαν, όπως λένε, μετά από  παλαιότερη, δημόσια τοποθέτηση μέλους της οργάνωσης, σύμφωνα με την οποία από τη χρήση του κατειλημμένου «Βοξ», το διάστημα 2012-2015, συγκεντρώθηκε ποσό ύψους 143.000 ευρώ, που φέρεται να διατέθηκε σε δράσεις αλληλεγγύης. Πιο πρόσφατα, τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών ενεργοποίησε κάλεσμα για οικονομική ενίσχυση που απηύθυνε η αναρχική ομάδα. Σε κείμενο που δημοσιεύθηκε τον Απρίλιο του 2018 στο Αthens Indymedia γινόταν αναφορά σε πρόστιμο ύψους 14.400 ευρώ που τα ποινικά δικαστήρια επέβαλαν σε μέλη της ομάδας. Oι αντιεξουσιαστές διευκρίνιζαν ότι οι δωρεές θα γίνονταν όχι μέσω τραπεζικού λογαριασμού αλλά με τρόπο που θα τους υποδείκνυαν κατόπιν τηλεφωνικής ή ηλεκτρονικής επικοινωνίας.

Στόχος

Οι αστυνομικοί έχουν καταλήξει πως μια ακόμα δίκη -από τις δεκάδες- π.χ. για φθορά ξένης περιουσίας σε βαθμό πλημμελήματος δεν αποτελεί πλήγμα για τα μέλη της ομάδας. Δεν ισχύει το ίδιο για ένα πρόστιμο 10.000 ευρώ για αδήλωτη εργασία, όπως επισημαίνουν.

Το 80 σελίδων σχέδιο της ΕΛ.ΑΣ. προβλέπει την ενεργοποίηση όχι μόνο της υποδιεύθυνσης Κρατικής Ασφάλειας αλλά της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ ακόμα και της Αρχής για το «Ξέπλυμα», που θα αναλάβουν από κοινού να ασκήσουν πίεση στην αναρχική ομάδα βεβαιώνοντας στα μέλη της φορολογικές και ασφαλιστικές παραβάσεις.

Η έρευνα που έχει σιγήσει

Tον Οκτώβριο του 2017 μετά ένα μπαράζ ενεργειών του «Ρουβίκωνα» με αποκορύφωμα την εισβολή μελών του στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός», η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου είχε ζητήσει από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίο να προχωρήσει σε συνένωση όλων των επιμέρους δικογραφιών που είχαν σχηματιστεί για δράσεις της ομάδας. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν να διερευνηθεί το ενδεχόμενο αναβάθμισης του κατηγορητηρίου σε περίπτωση νέας σύλληψης των μελών της. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ