Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Παναγιώτης Τσιμπούκης: Συγκυρίες, αναδρομικά δικαστών και ετυμηγορία

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παναγιώτης Τσιμπούκης: Συγκυρίες, αναδρομικά δικαστών και ετυμηγορία

Καμιά φορά η  ζωή παίζει παιχνίδια, είτε με το χρόνο, είτε με τις συγκυρίες, είτε με τυχαία γεγονότα.

Παιχνίδια που άλλοτε σε κολλάνε στον τοίχο, όπως είθισται να λέγεται, και άλλοτε σου δένουν σφικτά την συνείδηση ή σου δημιουργούν τύψεις και προβληματισμούς, κάτι που το βράδυ  καθυστερεί  τα βλέφαρα να κλείσουν.

Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Πάντως, ότι  και να γίνει είναι άβυσσος η ψυχή του ανθρώπου. Πέρα όμως από αοριστόλογη θεωρία, υπήρξαν  κάποιες συμπτώσεις, που  άλλους ίσως τους προβλημάτισε  και για άλλους πέρασαν αδιάφορες.  

Με άλλα λόγια…

Χθες, Παρασκευή, στην μείζονα Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας συζητήθηκε το ζήτημα της περικοπής των δώρων-επιδομάτων Χριστουγέννων, Πάσχα και θερινής αδείας των εν ενεργεία δημοσίων υπαλλήλων, των υπαλλήλων των ΟΤΑ, ΝΠΔΔ  και ΜΠΙΔ, κ.λπ.

Τα τρία αυτά επιδόματα  κόπηκαν με μνημονιακούς νόμους.  Όμως, μετά από προσφυγές δικαστικών υπαλλήλων, το ΣΤ΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε ότι οι περικοπές αυτές είναι αντισυνταγματικές. Και λόγω της αντισυνταγματικότητας παραπέμφθηκε το θέμα προς οριστική κρίση στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, όπου χθες συζητήθηκε.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, οι  δύο δικηγόροι του Ελληνικού Δημοσίου (ΝΣΚ), οι οποίοι εκπροσωπούν πάντα την εκάστοτε  Κυβέρνηση, όχι μόνο σήκωσαν το δάκτυλο προς τους συμβούλους Επικρατείας, αλλά  και αποπειράθηκαν να τους τρομοκρατήσουν, λέγοντας τους ότι εάν δοθούν αναδρομικά τα δώρα   στους δημοσίους υπαλλήλους,  διαταράσσεται η δημοσιονομική ισορροπία και θα αυξηθεί η φορολογία όλων των πολιτών, καθώς δεν θα υπάρχει δημοσιονομικό πλεόνασμα και δεν θα είναι βιώσιμο το χρέος.

Παρ΄ όλα αυτά, δεν προκάλεσε εντύπωση η θέση αυτή των συνηγόρων του Δημοσίου, καθώς η άποψη αυτή σερνόταν επιτακτικά τις τελευταίες ημέρες στα μέσα μαζικής ενημέρωσης που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση.

Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση   είναι ότι οι συνήγοροι του δημοσίου  σηκώνοντας το δάκτυλο στους δικαστές, γνωρίζοντας ότι λίγες μέρες πριν, δηλαδή στις 28 Ιανουαρίου 2019,  είχαν δοθεί στους εν ενεργεία  δικαστές και σε ορισμένους συνταξιούχους, αναδρομικά συνολικού ύψους 90 εκατομμυρίων  ευρώ.

Τα αναδρομικά αυτά είναι  το 50% των «οφειλομένων» αναδρομικών που  δόθηκαν με αποφάσεις του Μισθοδικείου, μετά τις  περικοπές των αποδοχών των δικαστών που έγιναν τον Αύγουστο του 2012.

Τα αναδρομικά δόθηκαν τόσο στους εν ενεργεία δικαστές, εισαγγελείς και στα μέλη του ΝΣΚ, όσο και σε μια μερίδα των παλαιών συνταξιούχων δικαστών, κ.λπ.

Δηλαδή, την ώρα που οι δικαστές καλούνται να αποφασίσουν  για την περικοπή των  δώρων των δημοσίων υπαλλήλων, μίας κατηγορίας εργαζομένων όχι καλά αμειβομένων, κάποιοι θυμίζουν αναδρομικά ποσά που δόθηκαν με αρκετά μηδενικά στο τέλος.

Έτσι, λοιπόν από εκεί και πέρα γίνεται  λόγος, από την μία μεριά  για συγκυρίες, τυχαία γεγονότα και τυχαίες ημερομηνίες και από την άλλη για κακοήθεις  συνδυασμούς τυχάρπαστων κονδυλοφόρων. Η επιλογή είναι του καθενός.

Εξάλλου, κοντός ψαλμός αλληλούια, η ετυμηγορία δεν θα αργήσει.  

Απλά, σιγοτραγουδάς «πάμε για ύπνο» και σιγά-σιγά τα βλέφαρα θα κλείσουν, ελπίζοντας σε ένα καλλίτερο αύριο, που όμως ποτέ δεν το αφήνουν να έρθει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ