Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά για την παραμονή της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιοι ψήφισαν υπέρ και ποιοι κατά για την παραμονή της Ελένης Τουλουπάκη στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς

Την εμπιστοσύνη του προέδρου του Αρείου Πάγου Βασίλη Πέππα, της Εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου, Ξένης Δημητρίου, είχε η εισαγγελέας κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη, στη συνεδρίαση του 11 μελούς Ανωτάτου Δικαστικού Συμβουλίου για την ανανέωση ή όχι της θητείας της.

Στις 11 Απριλίου 2017, το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο είχε επιλέξει με ψήφους 10 έναντι 1 για τη θέση της εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς την Ελένη Τουλουπάκη. Τότε μόνον ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αθ. Κατσιρώδης ειχε διαφωνήσει, προκρίνοντας για τη θέση αρχαιότερους συναδέλφους της στην Εισαγγελία Εφετών , επιμένοντας δηλαδή με κριτήριο την επετηρίδα.

Χθές 11 Απριλίου 2019,  η Ελένη Τουλουπάκη επανεξελέγη για άλλα δυο χρόνια , όμως τα αριθμητικά δεδομένα είναι διαφορετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες μέσα στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο δόθηκε μάχη επιχειρημάτων υπέρ και κατά της επιλογής της Ελένης Τουλουπάκη, καθώς 2  ανώτατοι δικαστικοί προέκριναν την ανανέωση της θητείας της λόγω της εκκρεμότητας που είναι ανοικτή για την υπόθεση της Novartis, καθώς τόνισαν πως σε περίπτωση αλλαγής του εισαγγελέα θα χρειαζόταν χρόνος για να ενημερωθεί και η υπόθεση θα καθυστερούσε, ακόμα περισσότερο.

Υπήρξαν όμως και ανώτατοι δικαστές και εισαγγελείς που έθεσαν θέματα χειρισμών της Ελένης Τουλουπάκη κατά τη διάρκεια της διετούς θητείας της κυρίως στην έρευνα για την υπόθεση της Novartis, επιμένοντας σε θέματα, όπως ο τρόπος που οργανώθηκε η έρευνα και ελήφθησαν με δόσεις οι μαρτυρικές καταθέσεις.

Οι αριθμοί

Αλλωστε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο κλήθηκε προσωπικά και παρέστη επί δύο ώρες περίπου η ίδια η Ελένη Τουλουπάκη, η οποία δέχθηκε πολλές ερωτήσεις .

Υπέρ της παράτασης της θητείας της για 2 χρόνια ψήφισαν 6 ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Ο πρόεδρος και η εισαγγελέας του Δικαστηρίου, καθώς και ο εισηγητής Πέτρος Σαλίχος ο οποίος είπε πως «ανταποκρίνεται με επιτυχία στις απαιτήσεις των καθηκόντων της, ειδικότερα σε χειρισμούς σοβαρών υποθέσεων. Εργάζεται με ζήλο για τη βέλτιστη απόδοση των συνεργατών της».

Υπέρ της διετούς παράτασης ψήφισαν επίσης συμφωνα με πληροφοριες η αντιπρόεδρος Αλτάνα Κοκοβού, ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Δημ. Δασούλας και  ο αρεοπαγιτης Θωμας Γκατζογιάννης.

Μονοετής

Τη  ανανέωση της θητείας της για ένα χρόνο (αφού ρωτήθηκε η κα Τουλουπάκη και είπε πως πιστεύει ότι σε 6 μήνες θα έχει ολοκληρώσει την προκαταρκτική εξέταση για τη Νοβάρτις) φερονται συμφωνα με τις ιδιες πληροφοριες να προέκριναν δυο ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί. Η αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου Πηνελόπη Ζωντανού και η αρεοπαγιτης Μαρια Τζανακάκη.

Αρνητικοί

Σταθερός στην προ διετίας άποψή του  για την επιλογή με βάση την επετηρίδα αρχαιότερων εισαγγελέων Εφετών, έμεινε ο αρχαιότερος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αθ. Κατσιρώδης. Αρνητικά επίσης τοποθετήθηκαν οι αρεοπαγίτες Αγγελική Τζαβάρα και Δημ.Τζιούβας.

Στο Συμβούλιο επίσης παρέστησαν και δέχθηκαν ερωτήσεις και οι συνυποψήφιοι της Ελένης Τουλουπάκη, ο εισαγγελέας Χαράλαμπος Τζώνης και ο Β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Ευστάθιος Βεργώνης που διεκδίκησαν τη θέση του επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς.

Επειδή όμως εξ αρχής προκρίθηκε η υποψηφιότητα Τουλουπάκη, δεν μπήκαν σε ψηφοφορία τα άλλα δυο ονόματα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ