Τρίτη 23 Απριλίου 2024

ΣτΕ & 13ος μισθός: Τι σημαίνει για εργαζομένους και προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
ΣτΕ & 13ος μισθός: Τι σημαίνει για εργαζομένους και προσφεύγοντες στη Δικαιοσύνη

Στις αρχές της εβδομάδας έγινε γνωστό ότι, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έλαβε την πολυαναμενόμενη απόφασή της σχετικά με τη συνταγματικότητα ή μη των περικοπών τις 13ης και 14ης σύνταξης στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, η Ολομέλεια έκρινε ότι, οι περικοπές αυτές είναι συμβατές με τις συνταγματικές διατάξεις, δηλαδή δεν έρχονται σε αντίθεση με αυτές, καθώς επιβάλλονται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, στο πλαίσιο μίας ευρύτερης δημοσιονομικής στρατηγικής περικοπής των δαπανών του κράτους, προς αποφυγή των δυσμενών συνεπειών της κρίσης και επίτευξης των στόχων, αρχικά μείωσης των ελλειμμάτων και εν συνεχεία δημιουργίας πλεονασμάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, προ της ανωτέρω απόφασης της Ολομέλειας, επί του θέματος είχε εκδοθεί τον Δεκέμβριο του 2018 απόφαση της επταμελούς συνθέσεως του ΣΤ’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία είχε κριθεί ως αντισυνταγματική η περικοπή της 13ης και 14ης σύνταξης των υπαλλήλων του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των Ν.Π.Δ.Δ. -όπως αυτές είχαν διαμορφωθεί μετά από αλλεπάλληλες περικοπές στα 250 ευρώ για το δώρο Πάσχα και το επίδομα αδείας και στα 500 ευρώ για το δώρο Χριστουγέννων- με βάση σκεπτικό, το οποίο το epoli.gr είχε παρουσιάσει παλαιότερα. Εξάλλου, και παλαιότερα, το έτος 2015, Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας είχε εκδώσει αποφάσεις, οι οποίες έκριναν ως αντισυνταγματικές τις συγκεκριμένες περικοπές.

Ο σχολιασμός του σκεπτικού της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν είναι της παρούσας, διότι προς ώρας ό,τι γνωρίζουμε προέρχεται από πληροφορίες, κατά συνέπεια δεν είναι δυνατό να αποτιμηθεί το πλήρες σκεπτικό της απόφασης.

Επισημαίνεται ότι, δικαστικές πηγές μέσα από το ΣτΕ σημειώνουν ότι, αυτά που γνωρίζουμε προς το παρόν προέρχονται από διαρροές και συνεπώς δεν αρκούν για να διαμορφώσουν όσοι σχολιάζουν την απόφαση μία πλήρη εικόνα του σκεπτικού αυτής.

Αυτό, όμως, που μπορούμε με σιγουριά να απαριθμήσουμε είναι τις πρακτικές συνέπειες της απόφασης για όσους διεκδικούν να τους καταβληθούν οι «κομμένες» παροχές. Αυτές είναι οι εξής:

  • Η κρίση περί συνταγματικότητας των περικοπών είναι πλέον αμετάκλητη. Αυτό σημαίνει ότι οι διατάξεις του Νόμου που επέφεραν τις περικοπές θα συνεχίσουν να ισχύουν χωρίς να αμφισβητούνται ως προς τη συμβατότητά τους με το Σύνταγμα της χώρας. Η μόνη δυνατότητα αμφισβήτησης της συνταγματικότητας των περικοπών είναι πλέον ενώπιον των ευρωπαϊκών δικαστηρίων.
  • Οι υπάλληλοι του δημοσίου, των Ο.Τ.Α. και των Ν.Π.Δ.Δ. θα εξακολουθούν να λαμβάνουν αποδοχές χωρίς τα δώρα. Αυτό πλέον μπορεί να αλλάξει μόνο με Νόμο. Άρα η τυχόν καταβολή των συγκεκριμένων παροχών εναπόκειται στην πολιτική βούληση της εκάστοτε Κυβέρνησης, η οποία μπορεί να τη νομοθετήσει και θα ισχύει μόνο για το μέλλον.
  • Τα ποσά των δώρων που δεν έχουν καταβληθεί από 01.01.2013 έως σήμερα δεν μπορούν πλέον να διεκδικηθούν.
  • Τι γίνεται με όσους έχουν ήδη ασκήσει αγωγές; Η απόφαση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας αποτελεί τόσο ισχυρό νομολογιακό προηγούμενο και την πλέον αυθεντική κρίση για το ζήτημα της συνταγματικότητας των περικοπών. Κατά συνέπεια είναι απίθανο να υπάρξει αντίθετη απόφαση των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων ή των πολιτικών δικαστηρίων στα οποία έχουν καταφύγει οι υπάλληλοι με σχέσεις εργασίας ιδιωτικού δικαίου.
  • Τι γίνεται με όσους έχουν πετύχει να εκδοθεί θετική απόφαση πρωτοβάθμιου δικαστηρίου, δεν έχουν όμως ακόμα πάρει τα χρήματα; Σε περίπτωση άσκησης έφεσης από τον φορέα απασχόλησης και αυτοί δυστυχώς θα βρεθούν στη δυσάρεστη θέση να δουν την αγωγή τους να απορρίπτεται, καθώς το νομολογιακό προηγούμενο της Ολομέλειας δεσμεύει και τα δευτεροβάθμια δικαστήρια. Αν όμως δεν ασκηθεί έφεση από τον φορέα απασχόλησης και η πρωτόδικη απόφαση καταστεί αμετάκλητη, τότε αυτοί στους οποίους αφορά η απόφαση θα μπορέσουν να πάρουν τα χρήματα που επιδικάστηκαν υπέρ τους και αφορούν δώρα των προηγούμενων ετών. Ασφαλώς και αυτοί οι εργαζόμενοι δεν θα λάβουν τις παροχές αυτές στο μέλλον.
  • Τι γίνεται με όσους έχουν ήδη πάρει χρήματα με δικαστικές αποφάσεις; Θα χρειαστεί να τα επιστρέψουν; Εδώ η απάντηση είναι όχι. Όσοι φορείς πλήρωσαν ποσά κομμένων δώρων, προφανώς συμμορφώθηκαν σε δικαστικές αποφάσεις που είχαν γίνει αμετάκλητες. Αυτό δεν μπορεί να αλλάξει.

Το θέμα της απόφασης της Ολομέλειας του ΣτΕ είναι εξαιρετικά μεγάλης σημασίας και θα το παρακολουθούμε. Αντίστοιχα θα παρακολουθούμε και θα καταγράφουμε τις αντιδράσεις φορέων που εκφράζονται με ανακοινώσεις τους κατά της συγκεκριμένης δικαστικής κρίσης, όπως έκαναν ήδη η ΑΔΕΔΥ και η Ολομέλεια των Δικηγορικών Συλλόγων. Περισσότερα όμως για την δικαστική κρίση αυτή καθ’ εαυτή θα σχολιάσουμε όταν δημοσιευθεί το πλήρες περιεχόμενο της απόφασης.

Πηγή: epoli.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ