Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Συγγνώμη… λάθος, λέει τώρα η ανακρίτρια που προφυλάκισε τους 8 κατηγορουμένους ως μέλη της «μαφίας χρυσού»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Συγγνώμη… λάθος, λέει τώρα η ανακρίτρια που προφυλάκισε τους 8 κατηγορουμένους ως μέλη της «μαφίας χρυσού»

Για πρώτη φορά στα δικαστικά χρονικά, οι ανακριτικές αρχές ανακαλούν αυτεπαγγέλτως την απόφασή τους για προφυλάκιση κατηγορουμένων και μάλιστα σε μία υπόθεση που ήταν επί περίπου μία εβδομάδα πρωτοσέλιδο.

Η απόφαση της ανακρίτριας να πάρει… πίσω τα εντάλματα προσωρινής κράτησης που η ίδια είχε εκδώσει τα προηγούμενα 24ωρα, καταδεικνύει το μέγεθος της «γκάφας» που έγινε σε αστυνομικό και δικαστικό επίπεδο.

Το έγγραφο της ΑΑΔΕ που έφερε τα πάνω-κάτω στην έρευνα

Το βαρύτατο κατηγορητήριο που συνόδευε τους 63 συλληφθέντες, φέρνοντας τους αντιμέτωπους, κατά περίπτωση, με κακουργήματα, αποδείχτηκε έωλο, μετά το έγγραφο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων που κατέρριπτε το βασικό αδίκημα της λαθρεμπορίας.

Αν και από την πρώτη στιγμή οι συνήγοροι των κατηγορουμένων «διαρρήγνυαν τα ιμάτιά» τους  ότι σε καμία περίπτωση δεν προκύπτει και δεν στοιχειοθετείται λαθρεμπορία κατά την εξαγωγή χρυσού στην Τουρκία, χώρα εκτός ΕΕ καθώς δεν προβλέπονται φόροι ή δασμοί, οι διωκτικές αρχές εξακολουθούσαν να «διατυμπανίζουν» την… επιτυχία τους, εμφανίζοντας την υπόθεση ως καραμπινάτη εξιχνίαση των κυκλωμάτων στην αγορά χρυσού.

Έρευνα χωρίς τη συνδρομή ειδικών

Οι αστυνομικές αρχές οι οποίες είχαν στα χέρια τους την υπόθεση, σύμφωνα με διαβιβαστικό, δύο ολόκληρα χρόνια, δεν μπήκαν καν στον κόπο είτε να απευθυνθούν στις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών είτε σε κάποιον άλλο ειδικό σε θέματα λαθρεμπορίας, για να διαπιστώσουν το νομικό καθεστώς που ισχύει στις εξαγωγές προς την Τουρκία.

Αντίθετα, «διαφημίζοντας» τις συλλήψεις τους ως καίριο χτύπημα στα κυκλώματα των λαθρεμπόρων χρυσού, οι αστυνομικές αρχές… παρέσυραν ακόμη και τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα σε δηλώσεις για το γνωστό ενεχυροδανειστή που πιθανόν να έχει πια μετανιώσει.

Η «έκπτωση» της λαθρεμπορίας

Και αυτό γιατί, ο θησαυρός αποδεικνύεται… άνθρακας  ποινικά, καθώς η εξαφάνιση της λαθρεμπορίας, συμπαρασύρει και το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και την εγκληματική οργάνωση που έχει αποδοθεί στους κατηγορουμένους. Χωρίς βασικό έγκλημα, όπως γνωρίζει και ο πρωτοετής της Νομικής, «εξανεμίζεται» και η ποινική αξία των άλλων δύο κακουργημάτων.

Προχειρότητα ή αδικαιολόγητη βιασύνη των αστυνομικών αρχών;

Το ερώτημα αυτό που από την αρχή έθεταν οι συνήγοροι υπεράσπισης, απασχολεί πλέον και την κοινή γνώμη που βλέπει μπροστά της ένα «φιάσκο» πρωτοφανές.

Η απόφαση για τις οκτώ προφυλακίσεις

Θα πρέπει ωστόσο να επισημανθεί, πως ακόμη κι αν ο εισαγγελέας που  άσκησε την ποινική δίωξη δεν είχε τον χρόνο να επικεντρωθεί στο αδίκημα της λαθρεμπορίας και να διασταυρώσει εάν υφίσταται, η ανακρίτρια διαφθοράς Σταυρούλα Μπελδέκα  που πήρε τη «σκυτάλη» της ανάκρισης, όφειλε να ξεκαθαρίσει το νομικό πλαίσιο που ισχύει, προκειμένου να μην αποδομηθεί στη συνέχεια η ανάκριση.

Ακόμη κι αν η ανακρίτρια μαζί με την αρμόδια εισαγγελέα γνωμοδοτήσεων εμπιστεύτηκαν τις αστυνομικές αρχές για την αξιολόγηση των ποινικών πράξεων που απέδωσε στους κατηγορουμένους, όφειλε, σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές, να το διακριβώσει προτού προχωρήσει στις οκτώ προφυλακίσεις.

Η «σπουδή» της ανακρίτριας να ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατό τον κύκλο των απολογιών, αποδείχτηκε μάλλον… επικίνδυνη αφού εξέθεσε το κύρος της Δικαιοσύνης, σε μία υπόθεση που λόγω της σοβαρότητας της θα έπρεπε να δείξει μεγαλύτερη προσοχή.

Άλλωστε, από την ογκωδέστατη δικογραφία, ενδεχομένως να προέκυπταν άλλα αδικήματα τα οποία δεν θα είχαν τόσο σαθρό υπόβαθρο, αποτιμώντας ποινικά την τυχόν παράνομη συμπεριφορά των εμπλεκομένων.

Οι ευθύνες για το φιάσκο

Τώρα ωστόσο, η ευθύνη για αυτή τη  «γκάφα ολκής» φαίνεται ότι διαχέεται κάπου ανάμεσα στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας και την Ευελπίδων… Το σίγουρο είναι πως οι κατηγορούμενοι θα αναζητήσουν τους υπευθύνους και, όπως διαφάνηκε, από τις ανακοινώσεις των συνηγόρων τους, θα στραφούν σε βάρος τους. Και τότε, όπως όλα, δείχνουν, κάποιοι μπορεί και να… θησαυρίσουν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ