Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τα τέσσερα αναπάντητα ερωτήματα της απολογίας Κορκονέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τα τέσσερα αναπάντητα ερωτήματα της απολογίας Κορκονέα

Τα νέα δεδομένα και τα αναπάντητα ζητήματα που προέκυψαν κατά την απολογία του πρώην ειδικού φρουρού Επαμ. Κορκονέα για την 6η Δεκεμβρίου του 2008, όταν ο Αλεξ. Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός.

Με μία υπερασπιστική γραμμή, η οποία άλλαξε στις λεπτομέρειες, αφήνοντας μια διαφορετική εντύπωση σε σχέση με την πρωτόδικη θέση του ως προς το τι συνέβη το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, εμφανίστηκε στην απολογία του ο πρώην ειδικός φρουρός Επαμ. Κορκονέας από το χέρι του οποίου σκοτώθηκε ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.

Για ώρες ο καταδικασθείς πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως με άμεσο δόλο, θέλησε να καταδείξει ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας ότι δεν είχε καμία πρόθεση να σκοτώσει, πέφτοντας αρκετές φορές σε αντιφάσεις σε σχέση με την απολογία του στην πρωτοβάθμια διαδικασία της Άμφισσας.

Συγκεκριμένα, για πρώτη φορά ανέφερε ότι προέταξε το όπλο προς τη μεριά του πλήθος, χωρίς να πυροβολήσει. Είπε δηλαδή πως σήκωσε το όπλο ευθεία με την κάννη του προς τα κάτω, έτσι ώστε να τον δούμε οι επιτιθέμενοι και να τρομάξουν.

«Τράβηξα το όπλο, το προέταξα μπροστά προς την Τζαβέλα χαμηλά έδειχνε και κατευθυνόταν προς χαμηλά κάτω για να το βλέπουν. Πυροβόλησα δυο φορές στον αέρα. Τους έλεγα «πίσω» πιο πριν και έβριζα» είπε περιγράφοντας τη στιγμή εκείνη. Σε καμία περίπτωση, όπως είπε, δεν πυροβόλησε εκείνη τη στιγμή, παρά μόνο αφού σήκωσε το όπλο προς τον ουρανό.

Ωστόσο, ο Επαμ. Κορκονέας άφησε αρκετά κενά στην πρώτη ημέρα της απολογίας του, ως προς τις λεπτομέρειες το περιστατικού που οδήγησαν θάνατο του 15χρονου Αλέξανδρου.

Μεταξύ άλλων, δεν κατάφερε να εξηγήσει:

  1. Πώς υπήρξε εξοστρακισμός της σφαίρας σε μία τσιμεντένια διακοσμητική μπάλα λίγο εκατοστά πάνω από το έδαφος, εφόσον, όπως ισχυρίστηκε, πυροβόλησε μόνο στον αέρα;
  2. Γιατί δεν ακολούθησε τους ενδεδειγμένους κανόνες για τον τρόπο χρήσης όπλου σε περίπτωση ανάγκης, σύμφωνα με τους οποίους το όπλο αποτελεί την εσχάτη λύση, εφόσον δηλαδή δεν υπάρχει άλλος τρόπος αντιμετώπισης;
  3. Γιατί δεν ενημέρωσαν το κέντρο για τη χρήση όπλου, αλλά υπήρξε σιγή ασυρμάτου για αρκετά λεπτά, ακόμα και όταν από τα κεντρικά τους αναζητούσαν συνεχώς;
  4. Γιατί και οι δύο κατευθύνθηκαν προς τη Τζαβέλλα χωρίς να ειδοποιήσουν κανέναν ή να ζητήσουν ενισχύσεις, «ακάλυπτοι» σύμφωνα με την πρόεδρο της έδρας, ενώ είχαν μόλις δεχθεί – όπως είπε- επίθεση με μπουκάλι; Η απάντησή του ότι «κατεβήκαμε να δούμε τι γίνεται και τι σκοπούς έχουν τα άτομα» δεν φάνηκε να ικανοποιεί…

Στην απολογία Κορκονέα, η οποία συνεχίζεται σήμερα, υπήρξαν και μερικά νέα δεδομένα, τα οποία ουδέποτε είχε αναφέρει ο ίδιος στην ελληνική Δικαιοσύνη. Έτσι για πρώτη φορά παραδέχεται ότι προέταξε το όπλο ευθεία και κάτω για να εκφοβίσει και όχι να πυροβολήσει.

Παράλληλα, μίλησε για μία περιορισμένη σε ένταση επίθεση που δέχθηκε ο ίδιος με τον συγκατηγορούμενό του, Βασίλη Σαραλιώτη, από άγνωστα άτομα. Ο αριθμός των ατόμων στην πρώτη επίθεση μειώθηκε από 10 άτομα σε 3-4, ενώ από την περιγραφή «απουσίαζαν» αυτή τη φορά οι βόμβες μολότοφ, οι οποίες τελικά φαίνεται, σύμφωνα με τον κατηγορούμενο, πως δεν πετάχτηκαν ποτέ προς τους δύο ειδικούς φρουρούς.

Παράλληλα, ο Επαμ. Κορκονέας θέλησε να «καλύψει» το συνάδελφό του, Βασίλης Σαραλιώτη λέγοντας πως έκανε ότι έπρεπε και τίποτα παραπάνω. «Όφειλε να με καλύψει» είπε προσθέτοντας πως ουδέποτε υπήρξε κάποια συνεννόηση μεταξύ των δύο ειδικών φρουρών που βρέθηκαν Ναβαρίνου και Τζαβέλα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ