Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Τι δεν “είδαν” οι δικαστές της Λάρισας στην υπόθεση της καθαρίστριας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι δεν “είδαν” οι δικαστές της Λάρισας στην υπόθεση της καθαρίστριας

Έχει ταράξει τα πολιτικά, δικαστικά και νομικά δρώμενα η απόφαση με την οποία καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών η καθαρίστρια του Δήμου Βόλου επειδή αφενός πλαστογράφησε το πτυχίο του Δημοτικού σχολείου, έτσι ώστε να φαίνεται ότι έχει απολυτήριο ΣΤ΄ Δημοτικού και αφετέρου για τα χρήματα που εισέπραξε ως μισθούς όλα αυτά τα χρόνια που εργαζόταν.

Η δημοσιοποίηση του γεγονότος πλέον του ότι ξεσήκωσε την κοινή γνώμη η οποία αντέδρασε εκδηλώνοντας την αντίδρασή της στο δικαστικό παραλογισμό, επέφερε ένα ντόμινο αντιδράσεων τόσο του νομικού κόσμου όσο και των δικαστικών Ενώσεων.

Οι δικηγόροι κάνουν λόγο για «νομικό λάθος» και οι δικαστικές Ενώσεις ρίχνουν τα βάρη στην ύπαρξη του παλαιομοδίτικου νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (έχουν ζητήσει την τροποποίηση του) και στις δύο διαφορετικές τάσεις που διαμορφώθηκαν στην νομολογία των δικαστηρίων.

Γράφει ο Παναγιώτης Τσιμπούκης

Πάντως, πρέπει να λεχθεί ότι οι δικαστικές Ενώσεις με ελαφρότητα ασχολήθηκαν ως προς το νομικό σκέλος της υπόθεσης, χωρίς να μπουν στο βάθος του νομικού ζητήματος και αρκέστηκαν να καλυφθούν, πίσω από το νόμο περί καταχραστών του Δημοσίου. Το βάρος το έριξαν περισσότερο στην αλληλεγγύη προς τους συναδέλφους τους που δίκασαν την επίμαχη υπόθεση στην Λάρισα. Πέρα από δικαστικοσυνδικαλιστικά δρώμενα η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Λάρισας με την οποία καταδικάστηκε η 53χρονη καθαρίστρια, έχει προκαλέσει ανησυχίες στην Κυβέρνηση, καθώς υπάρχει μεγάλος αριθμός ανάλογων εκκρεμών υποθέσεων μετά τον έλεγχο των δικαιολογητικών των δημοσίων κ.λπ. υπαλλήλων που ξεκίνησε το 2013. Μετά τον έλεγχο όλες οι περιπτώσεις πλαστογραφίας που αποκαλύφθηκαν, οι οποίες είναι περίπου 2.000, διαβιβάστηκαν στις κατά τόπους εισαγγελίες και στην συνέχεια στάλθηκαν οι «δράστες» σε δίκη. Ήδη, έχουν ξεκινήσει πολλές ανάλογες δίκες, άλλες εκκρεμούν και άλλες αναμένεται να εισαχθούν στο ακροατήριο.

Πάντως, την περασμένη Παρασκευή, στο Εφετείο Αθηνών δικάστηκαν δύο ανάλογες περιπτώσεις πλαστογραφίας πτυχίων και οι κατηγορούμενοι απαλλάχτηκαν λόγω παραγραφής.

Παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου

Στην υπόθεση παρενέβη και η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου η οποία ζήτησε την απόφαση για να ερευνηθεί το ενδεχόμενο αναιρέσεως, όπως και όλο το φάκελο για αναζήτηση πειθαρχικών ευθυνών των δικαστών που ήταν στην έδρα του Εφετείου. Στην συνέχεια προσδιορίστηκε να συζητηθεί η αίτηση αναστολής εκτέλεσης της ποινής της καθαρίστριας την ερχόμενη Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου, στο Εφετείο της Λάρισας, μετά από παρέμβαση της Ξένης Δημητρίου. Διευκρινίζεται ότι η καθαρίστρια δεν καταδικάστηκε σε κάθειρξη 10 ετών για την πλαστογραφία του πτυχίου της, αλλά για κακουργηματική κατ΄ εξακολούθηση απάτη σε βάρος του Δημοσίου με τις επιβαρυντικές διαστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου (νόμος 1608/1950).

Νομικό λάθος

Οι δικηγόροι της πράξης κάνουν λόγο για «νομικό λάθος» και εξηγούν. Η καθαρίστρια προσλήφθηκε μετά από διαγωνισμό του έτους 1996, με πλαστογραφημένο απολυτήριο Δημοτικού σχολείου. Μέχρι εδώ έχει διαπράξει το πλημμεληματικού χαρακτήρα αδίκημα της πλαστογραφίας μετά χρήσεως. Όμως, το αδίκημα αυτό έχει πέσει σε πενταετή παραγραφή. Έτσι κλείνει το κεφάλαιο της πλαστογραφίας για την καθαριστήρια. Όμως, το Πενταμελές Εφετείου της Λάρισας έκανε ένα ακόμη βήμα, υποστηρίζοντας ότι η καθαρίστρια διέπραξε το αδίκημα της απάτης κατ΄ εξακολούθηση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Και αυτό γιατί όλα τα χρόνια που εργαζόταν κάθε φορά που εισέπραττε τις μηνιαίες αποδοχές της διέπραττε απάτη (κατ΄ εξακολούθηση). Οι μισθοί της εάν αθροιστούν στο σύνολό τους, είναι πάνω το πλαφόν που προβλέπει ο νόμος περί καταχραστών του Δημοσίου. Έτσι, σύμφωνα με Πενταμελές Εφετείου της Λάρισας, διέπραξε το κακούργημα της κατ΄ εξακολούθηση απάτης που παραγράφεται στα 20 χρόνια. Οι δικηγόροι υποστηρίζουν στο σημείο αυτό οι Εφέτες διέπραξα νομικό ατόπημα. Καθώς, εάν δεχθούμε ότι υπάρχει απάτη, αυτή διαπράχθηκε μια φορά, εκείνη με την πρόσληψη της καθαρίστριας και όχι κάθε μήνα που πληρωνόταν, έτσι ώστε να διαπράττει το αδίκημα της απάτης κατ΄ εξακολούθηση. Κατόπιν αυτού απλά έχει επέλθει παραγραφή του αδικήματος. Επιπρόσθετα, η απάτη απαιτεί περιουσιακή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου. ¨Όμως, η καθαρίστρια δεν ζημίωσε το Ελληνικό Δημόσιο ούτε ένα ευρώ. Δηλαδή δεν προκάλεσε ζημιά-βλάβη στην περιουσία του Δημοσίου, αφού τα χρήματα που ελάμβανε αντιπροσώπευαν τη παροχή της εργασίας της, δηλαδή ήταν δεδουλευμένα.

Τι λένε οι δικηγόροι Το Πενταμελές Εφετείου της Λάρισας όπως λένε οι δικηγόροι της πράξης, έδειξε το σκληρό πρόσωπό του σε μια απλή καθαρίστρια που διέπραξε την απάτη του αιώνα και κινήθηκε μονόπλευρα, μέσα στο πνεύμα της καθημερινή ρουτίνας για να «κλείσει» αυτή η υπόθεση και να πάει στην επόμενη.

Δηλαδή οι δικαστές:

  • Δεν εξέτασαν σε πλήρη έκταση τα νομικά ζητήματα που ανέκυπταν
  • Καλύφθηκαν, με αλαφρά την καρδία, πίσω από την πεπατημένη του νόμου 1608/1950 περί καταχραστών του Δημοσίου και «έριξαν» κάθειρξη
  • Δεν αναγνώρισαν ούτε για μια στιγμή στο πρόσωπο της καθαρίστριας την ίδια την μητέρα τους ή την αδελφή τους
  • Δεν είδαν και δεν άκουσαν πουθενά ότι έκανε πλαστογραφία του απολυτηρίου του Δημοτικού για να ζήσει, εκείνη, ο ανάπηρος άνδρας της και τα παιδία της
  • Δεν σκέφθηκαν ούτε για μια στιγμή, πόσες νομικές λύσεις θα αναζητούσαν εάν δικαζόταν για το ίδιο αδίκημα και κάτω από τις ίδιες συνθήκες η μητέρα τους
  • Δεν θυμήθηκαν ότι από το Μισθοδικείο δικαιώθηκαν οι δικαστές και οι εισαγγελείς για να πάρουν αναδρομικά τις μισθολογικές διαφορές τους από τον Αύγουστο του 2012
  • Δεν έκαναν τον κόπο να συγκρίνουν τις αποδοχές τους με αυτές της καθαρίστριας πριν βγάλουν την ετυμηγορία τους
  • Δεν σκέφθηκαν ποτέ ότι ο δικαστής πρέπει να έχει και ανθρώπινο πρόσωπο πέρα από την ξύλινη γλώσσα που χρησιμοποιεί
  • Δεν γνώριζαν οι δικαστές ότι δεν μπορούν να έχουν ιδρυματική συμπεριφορά, αλλά πρέπει ακούν και να ζουν μέσα στη σημερινή εξαθλιωμένη οικονομικά κοινωνία, ανεξάρτητα εάν οι αποδοχές τους είναι πάνω από το μέσο όρο των αποδοχών της κοινωνικής μάζας.

Μια βόλτα μέσα στις φυλακές Πάντως, προς όφελος όλων (κοινωνίας, δικαστών, κ.λπ.), πρέπει να νομοθετηθεί ότι οι υποψήφιοι δικαστές και εισαγγελείς μόλις αποφοιτήσουν από την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών και πριν ενταχθούν στο δικαστικό και εισαγγελικό σώμα, θα πρέπει υποχρεωτικά να έχουν πιστοποιητικό από τον διευθυντή των φυλακών Κορυδαλλού ότι τουλάχιστον επί 20 συνεχόμενες ημέρες και νύκτες διέμειναν σε κελί των φυλακών (έστω και στην πτέρυγα των V.I.P.). Εάν νομοθετηθεί τα πράγματα θα είναι πολύ καλλίτερα για όλους.

Ο αδελφός του Πρωθυπουργού

Πάντως, μερικοί επιχειρούν να καπηλευτούν το γεγονός και προσπαθούν να συνδέσουν την υπόθεση της καθαρίστριας με αυτή του 49χρονου αδελφού του Πρωθυπουργού, πολιτικού μηχανικού Δημήτρη Τσίπρα, ο οποίος ήταν κατηγορούμενος για χρήση πλαστογραφημένου εγγράφου και τελικά απαλλάχτηκε. Όμως, η υπόθεση αυτή δεν έχει καμία σχέση με την υπόθεση της καθαρίστριας.

Ο Δημήτρης Τσίπρας, είχε χρησιμοποιήσει πλαστογραφημένο έγγραφο ασφαλιστικής ενημερότητας, προκειμένου να συμμετάσχει σε διαγωνισμό για την ανάληψη έργου, ενώ όφειλε ασφαλιστικές εισφορές περίπου 2.000 ευρώ. Έτσι, κινήθηκε σε βάρος του ποινική διαδικασία για τη χρήση του πλαστογραφημένου εγγράφου.

Το δικαστήριο άλλαξε το κατηγορητήριο και από «χρήση πλαστού εγγράφου», το τροποποίησε σε «χρήση πλαστού πιστοποιητικού» και επικαλούμενο το άρθρο 8 του νόμου 4411/16 επέφερε εξάλειψη του αξιοποίνου και προχώρησε σε παραγραφή του αδικήματος. Αλλά και εάν καταδικαζόταν η προβλεπόμενη ποινή είναι μέχρι ένα έτος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ