Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Το μήνυμα του Γιάννου Παπαντωνίου -μέσω Νίκου Παπανδρέου- στο ΠΑΣΟΚ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το μήνυμα του Γιάννου Παπαντωνίου -μέσω Νίκου Παπανδρέου- στο ΠΑΣΟΚ

Δύο μήνες μετά από ένα μπαράζ δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία οι ελληνικές αρχές με αιτήματα δικαστικής συνδρομής, σε Γαλλία, Η.Π.Α., Κύπρο, Βέλγιο και Ολλανδία (όπου έχει βάση και η εταιρία Thales, υποκατασκευάστρια στο θέμα εκσυγχρονισμού των υποβρυχίων) αναζητούν (τυχόν) στοιχεία κίνησης μαύρου χρήματος από τον Γιάννο Παπαντωνίου, ο προσωρινά κρατούμενος πρώην υπουργός έστειλε χθες δυο μηνύματα:

-Το ένα στους πρώην πολιτικούς συντρόφους του μέσω ενός εξωδίκου που έστειλε στον Νίκο Παπανδρέου

-Το δεύτερο στις διωκτικές αρχές που προσπαθούν να ανοίξουν τους λογαριασμούς του ανά την υφήλιο.

Το πολιτικό μήνυμα

Ο κ. Παπαντωνίου επέλεξε χθες, σχεδόν έναν μήνα μετά την συνέντευξη του Νίκου Παπανδρέου στο Πρώτο Θέμα, να του στείλει εξώδικο και να του πει πως  έδωσε «καύσιμη ύλη στην κυβερνητική μηχανή στην επιχείρησή της να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας, ώστε να αφαιμάξει πολιτικά την παράταξη, που άλλαξε την Ελλάδα και ίδρυσε ο πατέρας σας, Ανδρέας Παπανδρέου».

Το μήνυμα δεν έχει αποδέκτη μόνον τον γιο του ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, αλλά ολόκληρο τον οργανισμό, και θέλει να τους θυμίσει πως ενόψει προεκλογικής περιόδου δεν θα μείνει απαθής σε περίπτωση που τον ρίξουν στον Καιάδα, για να αποφύγουν την σκληρή κριτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Άλλωστε η φράση του Νικ. Παπανδρέου ήταν ενδεικτική: «…καθένας είναι υπεύθυνος για τις πράξεις του. Όπως ο Άκης, ο Γιάννος και κάθε πολιτικός που ενθυλάκωσε χρήματα του Δημοσίου. Γι’ αυτήν την πράξη του, όμως, δεν φέρει ολόκληρη ευθύνη η παράταξή του. Συμβαίνει σε όλα τα κόμματα, σε όλες τις κοινωνίες και συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες. Αρνούμαι ως Νίκος Παπανδρέου να κουβαλάω στους ώμους μου τις αμαρτίες άλλων».

«…Το ωστικό κύμα των άνω συκοφαντικών ισχυρισμών σας, εκτός της αναπόδραστης προσωπικής βλάβης, που μου προκαλεί, συγχρόνως τροφοδοτεί με καύσιμη ύλη την κυβερνητική μηχανή στην επιχείρησή της να ποινικοποιήσει την πολιτική ζωή της χώρας, ώστε να αφαιμάξει πολιτικά την παράταξη, που άλλαξε την Ελλάδα και ίδρυσε ο πατέρας σας, Ανδρέας Παπανδρέου», του απαντά.

Το μήνυμα στις αρχές

Ο κ. Παπαντωνίου όμως στέλνει κι άλλο μήνυμα, αυτή τη φορά στις αρχές και την κοινή γνώμη. Πέραν των αποστροφών πως «δεν πήρε ούτε ένα ευρώ από αυτά που ανήκουν στον ελληνικό λαό»,  δηλώνει πως «η σύζυγός μου και εγώ έχουμε συναινέσει ανεκκλήτως, ενώπιον των αξιοτίμων Ανακριτών, Ηλιάνας Ζαμανίκα και Γιώργου Ευαγγέλου, στην άρση τον απορρήτου οποιουδήποτε τραπεζικού λογαριασμού ή χρηματοπιστωτικού προϊόντoς ή τίτλου, που φερόμεθα να κατέχουμε ως δικαιούχοι ή συνδικαιούχοι ή φερόμεθα να μετέχουμε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο ή αναφέρεται το όνομά μας και τηρείται σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου (ενδεικτικώς: στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ολλανδία, την Κύπρο, την Ελβετία, τις ΗΠΑ). Επίσης έχουμε παραιτηθεί εκ των προτέρων και ανέκκλητα από κάθε ένδικο βοήθημα ή μέσο που στρέφεται κατά της άρσης των ανωτέρων απορρήτων και προβλέπεται από τις διατάξεις των εκάστοτε εννόμων πράξεων».

Οι πληροφορίες

Η δήλωση αυτή γίνεται σχεδόν δύο μήνες μετά τη δημοσίευση πληροφοριών σύμφωνα με τις οποίες ο πρώην υπουργός εμφανιζόταν να προβάλλει αντιρρήσεις για το άνοιγμα λογαριασμών του στη Γαλλία (χώρα της οποίας έχει υπηκοότητα), κάτι που μετρά ιδιαίτερα στα μάτια των αρχών.

Αυτό φάνηκε κι από το γεγονός, πως σύμφωνα με δικαστικές πηγές,  παρά τους ρητούς ισχυρισμούς του Γιάννου Παπαντωνίου, στη δικογραφία φέρονται να υπάρχουν έγγραφα που δείχνουν πως ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του επιχείρησαν να μπλοκάρουν το άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών τους στην Ελβετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζευγάρι εμφανίστηκε οικειοθελώς ενώπιον των ανακριτών τον Νοέμβριο του 2017. Παρουσία δικηγόρου φέρεται να υπέγραψε συναίνεση στην άρση του τραπεζικού του απορρήτου για δύο λογαριασμούς κι ένα ασφαλιστήριο συμβόλαιο.

Η συναίνεση εστάλη στην Ομοσπονδιακή Εισαγγελία της Βέρνης. Τότε, το ζευγάρι φέρεται να δήλωσε στους ανακριτές ότι αυτοί ήταν και οι μόνοι του λογαριασμοί στην Ελβετία. Ωστόσο, οι ελληνικές αρχές ενημερώθηκαν αργότερα, ότι η Σταυρούλα Κουράκου μέσω Ελβετού δικηγόρου, φέρεται να υποστήριξε ενώπιον των ελβετικών αρχών ότι δεν παρείχαν τη συναίνεσή τους στους ανακριτές, καθώς παραπλανήθηκαν βάζοντας την υπογραφή τους χωρίς την παρουσία δικηγόρου.

«Συναινούμε»

Η ρητή διαβεβαίωση «ανοίξτε» όλους τους λογαριασμούς, έρχεται επίσης λίγες μέρες μετά την απόφαση του Ελβετικού Δικαστηρίου, που απέρριψε το αίτημα ανοίγματος των λογαριασμών του κουμπάρου του Γιώργου Κανδαλέπα. Από αυτόν τον λογαριασμό, σύμφωνα με τις αρχές, έφυγαν χρήματα προς τον λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού, Σταυρούλας Κουράκου, τα οποία εντοπίστηκαν μέσω της λίστας Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ