Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Το πόρισμα τιμολόγησης Παπασπύρου, η Novartis και το «σπριντ» χωρίς τέλος 2 χρόνια μετά

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Το πόρισμα τιμολόγησης Παπασπύρου, η Novartis και το «σπριντ» χωρίς τέλος 2 χρόνια μετά

Κοντεύει να γίνει ανέκδοτο στους διαδρόμους των δικαστηρίων: «Ήρθε το πόρισμα;». Ναι, το πόρισμα της Επιτροπής του Σώματος Επιθεωρητών Υγείας, της επιτροπής που συγκρότησε η Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης, Μαρία Παπασπύρου, για την τιμολόγηση των φαρμάκων της Novartis (κατ αρχήν) το οποίο φτάνει «από μέρα σε μέρα στην εισαγγελία κατά της Διαφθοράς».

Αυτό το μέρα σε μέρα  όμως μετρά εδώ και σχεδόν 2 χρόνια από τη μέρα δηλαδή που στις αρχές Μαρτίου 2017, η τότε επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Ράικου, έδωσε εντολή για να γίνει η έρευνα τιμολόγησης, ώστε να στοχειοθετηθούν τυχόν ευθύνες στην υπόθεση Novartis.

Από τότε πολλά έχουν ειπωθεί και λεχθεί αλλά το πόρισμα ακόμα δεν έχει φτάσει. Ακόμα και τώρα, που σύμφωνα με τις δημοσιοποιημένες πληροφορίες, έφτασε η ώρα μηδέν για να μάθουμε αν η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς θα κινηθεί ποινικά εναντίον πολιτικών προσώπων, το πόρισμα το οποίο θα είναι βασικό συστατικό –όπως λέγεται- για να ληφθεί αυτή η απόφαση, φτάνει μεν από …μέρα σε μέρα, αλλά ακόμα στο δρόμο είναι…

Με τον τρόπο αυτό όμως αφενός η έρευνα , η οποία έχει έντονα πολιτικά χαρακτηριστικά για δεκάδες καταγεγραμμένους λόγους, βρίσκεται σε… σκόπελο, αφετέρου πολιτικά πρόσωπα κρατούνται σε ουσιαστική ομηρία καθώς η δικαιοσύνη δεν αποφαίνεται για αυτούς – όπως βέβαια και για τα άλλα πρόσωπα-σε εύλογο, ως οφείλει, χρόνο.

Τι ψάχνει

Η έρευνα των επιθεωρητών, αφορά την τιμολογιακή πολιτική που εφαρμόστηκε στη χώρα μας για τα φάρμακα. Τα αποτελέσματα του πορίσματός της, αν διαπιστωθεί υπερτιμολόγηση, μπορεί να στοιχειοθετήσουν ενδείξεις που θα είναι προφανώς αξιοποιήσιμες στην έρευνα. Ως μια από τις αιτίες της καθυστέρησης πάντως προβάλλεται το γεγονός ότι μόλις τον περασμένο Νοέμβριο παρέλαβε απαραίτητα στοιχεία για την έρευνα τιμολόγησης, τόσο από τον ΕΟΦ όσο και από την Ευρώπη, ενώ μόλις στις 21 Ιανουαρίου, δηλαδή πριν από λίγες ημέρες, παρέλαβε από την Εισαγγελία Διαφθοράς 80.000 χιλιάδες αρχεία, τα οποία έπρεπε να διασταυρωθούν με τα ευρήματα του κλιμακίου της!

Η προεκλογική περίοδος

Τι σίγουρο είναι πως η δυσαρέσκεια έχει χτυπήσει κόκκινο σε όλες τις πλευρές καθώς είναι πλέον ορατό πως η υπόθεση Novartis, μετακυλίεται χρονικά διαρκώς με ορατό τον κίνδυνο(;) να πέσει πάνω στην επίσημη προεκλογική περίοδο η οποία βέβαια ουσιαστικά έχει ήδη αρχίσει προ πολλού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ