Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

«Τρομάζουν» Ευρωπαίοι και κυβέρνηση από τις 5 δικαστικές αποφάσεις για μισθούς – συντάξεις!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Τρομάζουν» Ευρωπαίοι και κυβέρνηση από τις 5 δικαστικές αποφάσεις για μισθούς – συντάξεις!

Αντιμέτωπη με ένα σκληρό δίλημμα , είτε του δημοσιονομικού, είτε του πολιτικού κόστους θα βρεθεί η κυβέρνηση ενόψει της έκδοσης των δεκάδων δικαστικών αποφάσεων που δικαιώνουν συνταξιούχους αλλά και υπαλλήλους πλέον για τις περικοπές σε μισθούς , συντάξεις και δώρα.

Η «δικαστική» πραγματικότητα όπως έχει διαμορφωθεί είναι δύσκολη για το ΥΠΟΙΚ καθώς θα βρεθεί στο δίλημμα είτε να ικανοποιήσει τους δικαιωμένους πολίτες δημιουργώντας μεγάλο δημοσιονομικό κενό , είτε το αντίστροφο, το οποίο όμως έχει τεράστιο πολιτικό κόστος ενόψει εκλογών. Το σίγουρο όμως είναι ότι η προοπτική των δικαστικών αποφάσεων δημιουργεί έντονη ανησυχία στις Βρυξέλλες, σχετικά με την δημοσιονομική πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες

Οι 5 «κομβικές» αποφάσεις και οι δεκάδες άλλες

Κι αυτό γιατί εκτιμούν πως συνδέεται με την έκβαση των 5 δικαστικών αποφάσεων αναφορικά με την αναστροφή ή όχι των θεσπισμένων περικοπών σε συντάξεις και στην μισθοδοσία του δημοσίου.

Πρόκειται για:

  • την απόφαση του ΣτΕ σε βάρος των περικοπών στις συντάξεις το 2012 (της οποίας το κόστος όπως επισημαίνεται δεν έχει ακόμη υπολογισθεί),
  • τις αποφάσεις για επαναφορά της 13ης και 14ης σύνταξης,
  • την μη κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο
  • την επαναφορά των συντάξεων των δικαστικών στο επίπεδο του 2012.
  • περιλαμβάνεται και η – αναμενόμενη εδώ και 13 μήνες- απόφαση του ΣτΕ για τη συνταγματικότητα ή όχι του νόμου Κατρούγκαλου καθώς και
  • επέκταση των “προσωπικών διαφορών” που αποφάσισε προ ημερών ο ΥΠΟΙΚ και θεωρείται ότι “ξεφεύγει” των αρχών του Ενιαίου Μισθολογίου.

Άλλη μια για συμβασιούχους του υπ. Δικαιοσύνης

Πρόσφατα μάλιστα εκδόθηκε μια ακόμα απόφαση, κατώτερου δικαστηρίου, η οποία έρχεται να δικαιώσει αυτή τη φορά συμβασιούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης που είχαν προσφύγει για την περικοπή του 13ου και 14ου μισθού.

Όπως αποκάλυψε ο Ελεύθερος Τύπος, πέντε συμβασιούχοι του ΥΠΔΙΚ δικαιωθήκαν για τα 1.000 ευρώ που τους είχαν περικοπεί από το 13ο και το 14ο μισθό. Οι πέντε υπάλληλοι του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν προσφύγει τον Οκτώβριο του 2016 διεκδικώντας τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα Αδείας, από 1ης Ιανουαρίου 2013 μέχρι την άσκηση της αγωγής τους.

Μάλιστα όπως εξηγούν ειδικοί σε αντίθεση με τους συνταξιούχους για τους όποιους έχει κριθεί αντισυνταγματική η περικοπή των δώρων, για τους εργαζόμενους δεν έχουμε αντίστοιχη απόφαση. Και στις δύο κατηγορίες λόγω μεγάλου δημοσιονομικού κόστους, δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις και ο δρόμος της διεκδίκησης αναμένεται να είναι μακρύς. Εκτός βέβαια κι αν τελικά υπάρξει πολιτική απόφαση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ