Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Η εισαγγελέας Ράϊκου, ο «Ρασπούτιν» και η “στοχευμένη πολιτικά” έρευνα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η εισαγγελέας Ράϊκου, ο «Ρασπούτιν» και η “στοχευμένη πολιτικά” έρευνα

«Πολιτική δίωξη με ενορχηστρωτή τον αυτοαποκαλούμενο Ρασπούτιν», βλέπει η εισαγγελέας Εφετών Ελένη Ράικου πίσω από το νέο δημοσίευμα το οποίο εμπλέκει την ίδια , μέσω του συζύγου της, που είναι γιατρός, στην υπόθεση Novartis.

Η αναφορά όμως σε «πολιτική δίωξη» και σε «Ρασπούτιν» από – το περιβάλλον- εν ενεργεία εισαγγελικού λειτουργού μαρτυρά και την όξυνση της αντιπαράθεσης που εκτυλίσσεται εντός της Δικαιοσύνης.

Η καταγγελία πως μια εισαγγελική έρευνα έχει πολιτική στόχευση, είναι προφανώς περισσότερο σοβαρό θέμα και αγγίζει την ίδια τη δομή του συστήματος απονομής δικαιοσύνης

Χαρακτηριστικό είναι βέβαια το γεγονός ότι αποδίδεται επί της ουσίας πολιτική σκοπιμότητα, τόσο σε μια εισαγγελική έρευνα, όσο και σε ένα (ακόμα)  δημοσίευμα. Κι όσο κι αν το δεύτερο είναι εξίσου σοβαρό, η καταγγελία πως μια εισαγγελική έρευνα έχει πολιτική στόχευση, είναι προφανώς περισσότερο σοβαρό θέμα και αγγίζει την ίδια τη δομή του συστήματος απονομής δικαιοσύνης.

Ποιος είναι;

Ποιος είναι λοιπόν ο «Ρασπούτιν» της κυβέρνησης που λέει η εισαγγελέας Ράικου; Για την κα Ράικου, πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της διαφθοράς , υπήρξαν δημοσιεύματα σχετικά με τον σύζυγό της ,τόσο την περασμένη όσο και αυτή την Κυριακή.

Α. Το πρώτο δημοσίευμα της «Νέας Σελίδας» μιλούσε περί «κοινού λογαριασμού της εισαγγελέα με τον συζυγό της (ο οποίος  είναι γιατρός) που ανοίχτηκε στο εξωτερικό, δέχτηκε χρηματικό,ποσό από τη Novartis και εξετάζεται εάν δηλώθηκε στο «πόθεν έσχες» . Η κα Ράικου απάντησε μέσω του περιβάλλοντός της πως θα προχωρήσει σε μηνύσεις και πως το ποσό που φέρεται να βρέθηκε σε λογαριασμό αφορά 1.000 ευρώ, που δόθηκαν από την εταιρεία για ομαδική ερευνητική εργασία γιατρών  το 2009. Μάλιστα έστειλε και εξώδικο στην εφημερίδα που μιλάει για ψέματα και συκοφαντίες.

Β. Το δεύτερο δημοσίευμα κάνει λόγο για κοινό λογαριασμό του ζεύγους στην Αγγλία στην τράπεζα HSBC ο οποίος, όπως λένε, δέχτηκε δυο φορές χρήματα από την Novartis: «Αποκαλύφθηκε σήμερα η πολιτική δίωξη που υφίσταται με τη συνδρομή του «Ρασπούτιν» , όπως αρέσκεται να αυτοαποκαλείται, ο οποίος στην προσπάθεια του να διασωθεί κατασκεύασε άλλη μία μυθοπλασία για έμβασμα – εμβάσματα σε λογαριασμό του συζύγου της στο Ηνωμένο Βασίλειο χιλιάδων ευρώ», απάντησε το περιβάλλον, της κας Ράικου: «Τα fαke news όμως, ως προεκλογικά τεχνάσματα έχουν κοντά ποδάρια. Έρχεται η κατάλληλη ώρα που θα λογοδοτήσουν όσοι κατασκευάζουν κατ’ επάγγελμα ψευδείς ειδήσεις».

Η σχέση με τη Novartis

H κα Ράικου όμως έχει σχέση με τη Novartis, αλλά άλλου τύπου. Είναι η εισαγγελέας που ξεκίνησε την έρευνα για την υπόθεση και λέγεται πως είχε παραλάβει τη λίστα των γιατρών που έπαιρναν χρήματα από την εταιρία.

Ήταν η – κατά την ίδια- αιτία για την οποία παραιτήθηκε τον Μάρτιο του 2017 (κι ενώ λέγεται πως δεν θα ανανεωνόταν η θητεία της) . Ουσιαστικά είπε πως την κυνηγούν γιατί θέλουν να μπλοκάρουν την έρευνα για τη Novartis.Τότε όμως είχε υποβληθεί και μια αναφορά – εναντίον της- από ανακρίτρια,  πως δεν της είχαν δοθεί όλα τα στοιχεία για υποθέσεις εξοπλιστικών (π.χ Λιακουνάκου και Παπαντωνίου) από την εισαγγελέα.

Σε όλα αυτά κάποιος πρέπει αναζητήσει τα… ίχνη κάποιου Ρασπούτιν.

Υ.Γ: Μετά την αποχώρηση της κας Ράικου από την εισαγγελία Διαφθοράς, της ασκήθηκε πειθαρχική δίωξη αλλά τελικώς η υπόθεση απαλλάχτηκε. Όμως πριν από λίγο καιρό, λίγες μέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος υπουργός Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου άσκησε έφεση κατά της αθώωσης , άρα η πειθαρχική τύχη της εισαγγελέα θα κριθεί εκ νέου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ