Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Χριστόφορος Σεβαστίδης για Novartis: «Να καταργηθεί η θέση εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Χριστόφορος Σεβαστίδης για Novartis: «Να καταργηθεί η θέση εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς»

Με τη θέση που είχε εκφράσει τον Μάρτιο του 2018 για την υπόθεση Novartis, όταν η Δικαιοσύνη δεχόταν βολές για τους χειρισμούς της , σύμφωνα με την οποία , θα πρέπει να καταργηθούν οι «ειδικές» θέσεις εντός της Δικαιοσύνης, όπως π.χ οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς απαντά ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Χριστόφορος Σεβαστίδης στα όσα συμβαίνουν στο χώρο της Δικαιοσύνης. Ο πρόεδρος της ΕΔΕ, όταν ρωτήθηκε από το dikastiko.gr  , σχετικά με τις καταγγελίες και εισαγγελικών λειτουργών για την υπόθεση Novartis, παρέπεμψε στο συγκεκριμένο άρθρο που είχε γράψει. Σ’ αυτό  αναφέρει επί λέξει πως η κατάργηση αυτών των θέσεων επιβάλλεται «αρχικά διότι εκτίθενται πολλές φορές αδικαιολόγητα εισαγγελικοί λειτουργοί στον κίνδυνο σχολίων για την σκοπιμότητα των ενεργειών τους σε υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον. Κατά δεύτερον απαξιώνεται χωρίς κανένα λόγο το έργο, τίθεται σε αμφιβολία η επάρκεια των υπόλοιπων εισαγγελικών λειτουργών και δημιουργείται αδιόρατα μία αδικαιολόγητη κατηγοριοποίηση μεταξύ ίσων».

Όπως ανέφερε ο κ. Σεβαστίδης:

 -«Ανάγκη κατάργησης «επίλεκτων» δικαστικών σωμάτων, όπως οι εισαγγελείς διαφθοράς και οι εισαγγελείς οικονομικού εγκλήματος.

Η ίδρυση εδικών «επίλεκτων» ομάδων εντός του Δικαστικού Σώματος είναι δημιούργημα της οικονομικής κρίσης. Η επιλογή των Εισαγγελικών Λειτουργών που στελεχώνουν τα ειδικά τμήματα των Εισαγγελέων Διαφθοράς και των Εισαγγελέων Οικονομικού Εγκλήματος δεν γίνεται βάσει κάποιας (νομικής) εξειδίκευσης στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Οι υποθέσεις που υπάγονται στα συγκεκριμένα τμήματα συχνά δεν παρουσιάζουν νομικά προβλήματα αλλά εκείνο που τις διακρίνει από τις υπόλοιπες υποθέσεις είναι η ανάγκη διορισμού ειδικού επιστήμονα, που θα βοηθήσει την ανάκριση στη συλλογή αποδεικτικών μέσων (π.χ. για τη διαπίστωση της πορείας του μαύρου χρήματος). Η κατάργηση τέτοιων θέσεων επιβάλλεται κατά την άποψή μας πολλαπλά. Αρχικά διότι εκτίθενται πολλές φορές αδικαιολόγητα εισαγγελικοί λειτουργοί στον κίνδυνο σχολίων για την σκοπιμότητα των ενεργειών τους σε υποθέσεις με τεράστιο οικονομικό αλλά και πολιτικό ενδιαφέρον. Κατά δεύτερον απαξιώνεται χωρίς κανένα λόγο το έργο, τίθεται σε αμφιβολία η επάρκεια των υπόλοιπων εισαγγελικών λειτουργών και δημιουργείται αδιόρατα μία αδικαιολόγητη κατηγοριοποίηση μεταξύ ίσων. Τέλος ο επιμερισμός αρμοδιοτήτων και η αποφυγή δημιουργίας στεγανών συνιστούν βασικές αρχές που θα πρέπει να διέπουν την οργάνωση και τη λειτουργία των κρατικών οργάνων».

Για ολόκληρο το άρθρο του κ. Σεβαστίδη πατήστε εδώ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ