Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Novartis: Γιατί είπε ο Εισαγγελέας Αγγελής (που παραιτήθηκε) «εγώ δε θα πάω φυλακή;»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Novartis: Γιατί είπε ο Εισαγγελέας Αγγελής (που παραιτήθηκε) «εγώ δε θα πάω φυλακή;»

Η φράση «εγώ δεν θα πάω φυλακή», όπως φέρεται να διατυπώνεται από ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό, στη υπόθεση Novartis, αντικατοπτρίζει πλήρως  το θολό τοπίο που επικρατεί πλέον στην δικαστική έρευνα.

Ως γνωστόν, η δυστοκία φέρνει γκρίνια και είναι προφανές πως στην δικαστική έρευνα για τo αποκαλούμενο σκάνδαλο Novartis, τα πράγματα δεν πάνε σε ρυθμούς καταιγιστικών αποκαλύψεων. Πιθανόν μάλιστα η δυστοκία να είναι βασικό συστατικό της.

Από αυτό όμως έως το σημείο να παραιτείται ο εποπτεύων στο νευραλγικό Τμήμα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Αγγελής, υπάρχει μεγάλη απόσταση. Πολλώ δε μάλλον όταν η παραίτηση αυτή συνοδεύεται από βαρύτατες καταγγελίες και φράσεις όπως η προηγούμενη , ειπωμένη μάλιστα ακόμα και στους διαδρόμους του Αρείου Πάγου: «Εγώ δεν πάω φυλακή».

«Ήμασταν 4, εγώ δεν μίλησα, άρα;»

Την ώρα που οι πληροφορίες αναφέρουν πως είναι θέμα χρόνου να κληθούν σε εξηγήσεις οι πρώτοι ύποπτοι στην υπόθεση (ή τουλάχιστον αυτό είναι το πλάνο) οι εισαγγελείς κατά της διαφθοράς βρίσκονται στο επίκεντρο πειθαρχικής προκαταρκτικής έρευνας που αφορά όσα διημείφθησαν κατά τη διάρκεια του πολυσυζητημένου ταξιδιού τους στη Βιέννη όπου συναντήθηκαν με το Αμερικανικό κλιμάκιο.

Όπως όλα δείχνουν πίσω από το ταξίδι στη Βιέννη κρύβεται πλούσιο παρασκήνιο που οδήγησε στην παραίτηση Αγγελή ο οποίος σε τετρασέλιδη αναφορά του φέρεται να υπεραμύνθηκε των ενεργειών του διαψεύδοντας κατηγορηματικά πως οι Αμερικανοί τους έδωσαν στικάκι με στοιχεία για πρώην υπουργό το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει. Ανώτατες εισαγγελικές πηγές, έλεγαν ότι κατά τη συνάντηση στη Βιέννη, δεν δόθηκε στικάκι ή στοιχεία για συγκεκριμένο λογαριασμό, αλλά έγινε συζήτηση η οποία, ωστόσο, χαρακτηρίστηκε «αόριστη» χωρίς όμως να αναφέρεται το ακριβές περιεχόμενό της, αφήνοντας ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Αυτό όμως που – εμφανώς τουλάχιστον- εξόργισε τον εισαγγελέα Αγγελή, είναι η διαρροή στον Τύπο, όσων ή περίπου όσων ελέγχθησαν στη Βιέννη. Θεώρησε δηλαδή πώς πηγή της διαρροής ήταν η κα Τουλουπάκη, γεγονός που φέρεται να καταγράφει στην αναφορά του με τη φράση  “είμαστε μόνον  εμείς οι τέσσερις”( ο ίδιος και οι εισαγγελείς Διαφθοράς) και προσθέτει “πάντως δεν μίλησα εγώ”.

Διάρρηξη εμπιστοσύνης

Στην αναφορά επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να υποδεικνύει τον τρόπο που έγινε η διαρροή, εικάζοντας πως μπορεί να υπάρχει προσπάθεια στοχοποίησή του καθώς, λέγεται πως,   θεωρεί ότι η  υπόθεση βρίσκεται στα όρια του «δικονομικού εκτροχιασμού». Φέρεται δε να αναφέρει τη φράση «δεν θα μου φορτώσουν εμένα τις ευθύνες». Εκτιμάται δε πως στην αναφορά η οποία αποτελεί πλέον αντικείμενο έρευνας, γίνονται αναφορές σε «ασυνεννοησία» με τους εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, επιρρίπτοντας «ευθύνες» για κακούς δικονομικούς χειρισμούς.

Το κλίμα

Όλα αυτά όμως δημιουργούν ένα κλίμα έντασης, πίεσης και κακού συγχρονισμού σε μια υπόθεση η οποία σέρνεται εδώ και έναν χρόνο. Όσο κι αν ο όγκος της υπόθεσης είναι τεράστιος, όσο κι αν δεν υπάρχουν υποδομές και βοήθειες, είναι προφανές ότι μια υπόθεση με αυτά τα πρόσωπα ως εμπλεκόμενα πρέπει να οδεύει προς ολοκλήρωση. Ο σχεδιασμός λοιπόν , όπως λέει ανώτερη πηγή, είναι να οδηγηθούμε εντός 15ημέρου σε κλήσεις υπόπτων. Όχι δηλαδή σε διώξεις, όπως συνήθως έπραττε η εισαγγελία κατά της Διαφθοράς αλλά σε κλητεύσεις ως υπόπτων τέλεσης αδικημάτων κάποιων πολιτικών προσώπων.

Το πρόβλημα όμως είναι πως:

-Απαντήσεις από κινήσεις λογαριασμών στο εξωτερικό ή παράνομο πολιτικό χρήμα δεν υπάρχουν

-Πορίσματα από εμπειρογνώμονες που έχουν πάρει απαντήσεις από τις Ελληνικές Τράπεζες για τους λογαριασμούς των 10 πολιτικών προσώπων, συζύγων τους και οικογενειών τους, δεν έχουν κατατεθεί ακόμα. Στοιχεία δεν σε βάρος τους, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν προκύπτουν. Παρόλα αυτά οι ίδιες πηγές (πέραν του σφιχτού χρονοδιαγράμματος) επιμένουν πως ήδη οι Εισαγγελείς Διαφθοράς έχουν ξεκινήσει να γράφουν κομμάτι κομμάτι το πόρισμα για την υπόθεση  αξιοποιώντας το υλικό που έχουν συλλέξει.

Πως θα προχωρήσουν χωρίς «μαύρο χρήμα»;

Η αβίαστη ερώτηση είναι βέβαια πως θα προχωρήσουν σε κλήσεις ή διώξεις χωρίς να έχουν βρεθεί παράνομα χρήματα. Κι όμως. Σύμφωνα με πληροφορίες , η μη εύρεση (μέχρι στιγμής τουλάχιστον) χρημάτων από επιλήψιμες συναλλαγές, δεν σταματά την έρευνα. Κι αυτό γιατί σύμφωνα με εκτιμήσεις των ίδιων εισαγγελικών παραγόντων, η δίωξη κατά πολιτικών προσώπων για «δωροδοκία», μπορεί να ασκηθεί χωρίς την ύπαρξη δεδομένων για μαύρο πολιτικό χρήμα, αλλά με μόνα στοιχεία καταθέσεις, έγγραφα και λοιπά. Στα  έγγραφα οι εν λόγω πηγές, περιλάμβαναν ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μηνύματα σε τηλέφωνα,  χειρόγραφες σημειώσεις , και όλα αυτά σε συνδυασμό με μαρτυρικές καταθέσεις και υπουργικές αποφάσεις που μπορεί να θεωρηθεί πως ευνόησαν την Novartis κλπ.

Ύποπτοι

Μέχρι πρότινος η Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς δεν ακολουθούσε τη διαδικασία της κλήτευσης υπόπτων αλλά προχωρούσε απευθείας σε διώξεις. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό ήταν  ένα από τα πρώτα σημεία τριβής του κ. Αγγελή με τους εισαγγελείς κατά της διαφθοράς, αφού διαφωνούσε. Μάλιστα πριν παραιτηθεί είχε αποστείλει εγγράφως την άποψή του πως, της δίωξης πρέπει να προηγείται η κλήτευση υπόπτων. Είναι δηλαδή πιθανόν παρά το γεγονός ότι ο κ. Αγγελής έχει ήδη φύγει από τη θέση του, να ακολουθηθεί η νομική γραμμή που είχε δώσει.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ