Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αθηνά Γλύκα: Κοινωνικό φαινόμενο με διαστάσεις επιδημίας η διακοπή της κύησης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αθηνά Γλύκα: Κοινωνικό φαινόμενο με διαστάσεις επιδημίας η διακοπή της κύησης

Ένα θέμα με έντονες πτυχές, που απασχολεί σε ίσο βαθμό κοινωνία, νομοθέτη αλλά και θρησκευτικούς φορείς. Αποτελεί ένα κοινωνικό φαινόμενο, κυρίως της σύγχρονης εποχής, που όμως έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας, αφού σύμφωνα με έρευνα της Εθνικής Στατιστικής υπηρεσίας της Ισπανίας, κάθε 11 δευτερόλεπτα πραγματοποιείται μια άμβλωση στην Ευρώπη .

Γράφει η Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου*

Άμβλωση ή έκτρωση είναι η διακοπή μιας αδιατάρακτης ενδομητρίου κυήσεως, που διενεργείται σε πρώιμη ηλικία κυήσεως  και οδηγεί σε αφαίρεση του εμβρύου από τη μήτρα, με συνέπεια τον θάνατο του κυήματος.

Ρυθμίζεται με το άρθρο 304 ΠΚ, στο οποίο προβλέπονται: η διακοπή της εγκυμοσύνης από την ίδια την έγκυο  και η διακοπή από τρίτο πρόσωπο με συναίνεση ή χωρίς συναίνεση της εγκύου

Αναφορικά με τους λόγους  άρσης του αδίκου της πράξης:

Δεν  είναι άδικη πράξη  η άμβλωση που ενεργείται με τη συναίνεση  της  εγκύου  από  γιατρό  μαιευτήρα  –  γυναικολόγο  με τη συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανωμένη νοσηλευτική  μονάδα , ήτοι σε δημόσια ή ιδιωτική μονάδα παροχής δευτεροβάθμιας περίθαλψης που έχει απαραίτητη υποδομή σε ιατρικό εξοπλισμό, χειρουργείο και υποδομή για μετάγγιση αίματος, και προσωπικό. Το ιδιωτικό ή αγροτικό ιατρείο δεν επαρκεί. Εμφαίνεται, δε, η πρόθεση του νομοθέτη να προστατεύσει την έγκυο γυναίκα, όχι μόνο από μία δύσκολη απόφαση που επισύρει κινδύνους και πιθανολογούμενες παρενέργειες, αλλά και από ορισμένους ιατρούς, οι οποίοι την αναλαμβάνουν χωρίς την απαραίτητη ειδίκευση, αλλά κυρίως χωρίς να διαθέτουν την απαραίτητη τεχνική υποστήριξη, εκθέτοντας την σε κίνδυνο .

Αν συντρέχει μια από τις ακόλουθες περιπτώσεις  :

         α) Δεν έχουν συμπληρωθεί δώδεκα εβδομάδες εγκυμοσύνης.

Δικαιοπολιτικά επιλέχθηκε αυτό το πρώιμο στάδιο εγκυμοσύνης, διότι κρίθηκε ότι σε πλέον προχωρημένα στάδια της ζωής του εμβρύου , η διακοπή θα αποτελούσε μια διαρκή απειλή για την ζωή του.

         β) Εχουν  διαπιστωθεί,  με  τα   σύγχρονα  μέσα  προγεννητικής  διάγνωσης,  ενδείξεις  σοβαρής  ανωμαλίας του εμβρύου που επάγονται τη  γέννηση  παθολογικού  νεογνού  και  η  εγκυμοσύνη  δεν  έχει  διάρκεια  περισσότερο από είκοσι τέσσερις εβδομάδες. ( ευγονική ένδειξη) πρέπει ο κίνδυνος να αναφέρεται σε συγκεκριμένη σοβαρή ανωμαλία, σωματική ή ψυχική λχ ψυχώσεις , διανοητική αδυναμία κλπ διαρκούς φύσεως και όχι θεραπεύσιμης από την ιατρική επιστήμη . Αρκούν ,δε, σοβαρές ενδείξεις για τον κίνδυνο, δηλαδή δεν απαιτείται πλήρης και ασφαλής πρόγνωση , αλλά αρκεί βαθμός πιθανολόγησης επέλευσης βλάβης.          γ)  Υπάρχει  αναπότρεπτος  κίνδυνος  για  τη  ζωή της εγκύου ή  κίνδυνος σοβαρής και διαρκούς βλάβης της σωματικής  ή  ψυχικής  υγείας  της. Στην  περίπτωση  αυτή  απαιτείται σχετική βεβαίωση και του κατά περίπτωση αρμόδιου γιατρού. ( ιατρική ένδειξη )

Η περί τούτου κρίση προϋποθέτει μια ex ante απόφαση, με βάση την ιατρική κρίση , που πρέπει να είναι αντικειμενική , δηλ. σύμφωνη με τους παραδεδεγμένους κανόνες της ιατρικής επιστήμης. Υπάρχει για τον γιατρό ένας μη δικαστικά ελέγξιμος χώρος ελεύθερης απόφασης, που πρέπει όμως να φαίνεται υποστηρίξιμη . Βέβαια, ο κίνδυνος πρέπει να μην μπορεί να αποτραπεί με άλλα μέσα θεραπευτικά και η διακοπή να εμφανίζεται ως ultima ratio.

         δ)  Η  εγκυμοσύνη  είναι   αποτέλεσμα   βιασμού,   αποπλάνησης  ανήλικης,  Αιμομιξίας ή κατάχρησης γυναίκας ανίκανης να αντισταθεί και  εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί δεκαεννέα εβδομάδες εγκυμοσύνης. ( ηθική ένδειξη που προστατεύει την αξιοπρέπεια και την ελευθερία της εγκύου).

*δικηγόρος , διπλωματούχος Μεταπτυχιακού Νομικής Σχολής Αθηνών

    

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ