Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Αντώνης Αργυρός: Η θεωρία της τουρκικής κυριαρχίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Η θεωρία της τουρκικής κυριαρχίας

198 χρόνια μετά την  Ελληνική Επανάσταση ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ισχυρίζεται: «Μας ανήκει η θάλασσα και ο βυθός του Αιγαίου και της Κύπρου», ενώ θέλουν και την Κρήτη! Βάσος Λυσσαρίδης: «Αν εθελούσια δεν γονατίσεις, ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν»

Μετά από τόσους ποταμούς αιμάτων για την Εθνική μας απελευθέρωση την κοινωνική προκοπή η Ιστορία θέλει να έχει την πατρίδα μας κάτω από την συνεχή απειλή των Τούρκων. 

Γράφει ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός*

Ο πρώην γ.γ. του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας της Τουρκίας Ümit Yalım, ο οποίος είναι ο «νονός» της περίφημης θεωρίας των 18 νησιών στο Αιγαίο που ανήκουν στην Τουρκία αλλά παρανόμως έχουν δοθεί στην Ελλάδα, αναπτύσσει τώρα τη θεωρία της τουρκικής κυριαρχίας στο νησί της Κρήτης.

Μάταιος κόπος, η απάντηση είναι μία «Έλα να τα πάρεις».  

Η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας που συντάχθηκε στο πλαίσιο της Α’ Εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου το 1822, αναφέρει ότι:

“ο κατάτῶν Τούρκων πόλεμος ἡμῶν, μακρὰν τοῦ νὰ στηρίζηται εἰς ἀρχάς τινας δημαγωγικὰς καὶ στασιώδεις ἢ ἰδιωφελεῖς μέρους τινὸς τοῦ σύμπαντος ἑλληνικοῦ ἔθνους σκοπούς, εἶναι πόλεμος ἐθνικός, πόλεμος ἱερός, πόλεμος, τοῦ ὁποίου ἡ μόνη αἰτία εἶναι ἡ ἀνάκτησις τῶν δικαίων τῆς προσωπικῆς ἡμῶν ἐλευθερίας, τῆς ἰδιοκτησίας καὶ τῆς τιμῆς, τὰ ὁποία, ἐνῶ τὴν σήμερον ὅλοι οἱ εὐνομούμενοι καὶ γειτονικοὶ λαοὶ τῆς Εὐρώπης τὰ χαίρουσιν, ἀπὸ ἡμᾶς μόνον ἡσκληρὰ καὶ ἀπαραδειγμάτιστος τῶνὀθωμανῶν τυραννία ἐπροσπάθησε μὲ βίαν ν’ ἀφαιρέσῃ καὶ ἐντὸς τοῦ  στήθους ἡμῶν νὰ τὰ πνίξῃ.”

Τίποτε δεν άλλαξε από τότε, οι ίδιες αρχές καθοδηγούν το Έθνος που έχει περάσει μέσα από μυριάδες δυσκολίες, πολέμους, πτωχεύσεις  και έχυσε το πολύτιμο αίμα των παιδιών του σε όλους τους εθνικούς αγώνες.

Αγωνιζόμενοι με τους Πέρσες οι Έλληνες, ξεκίνησαν από ελεύθερη πατρίδα με πολιτικές αρετές και πολιτική συνένωση, στοιχεία τα οποία  τους έδωσαν τη νίκη.

Ο Μέγας Αλέξανδρος ενώνοντας όλους τους Έλληνες, θριαμβεύει και εκπληρώνει τον όρκο που έδωσαν οι Έλληνες την επομένη της μάχης των Πλαταιών.

Τι είχαν όμως οι Έλληνες του 1821 που ξεσηκώθηκαν εναντίον μιας πανίσχυρης αυτοκρατορίας; Είχαν τα ερείπια, τη συμφορά, τους διωγμούς, τη ντροπή της σκλαβιάς και τη δυστυχία. Και όμως ξεσηκώθηκαν και όμως εβροντοφώναξαν την  αθάνατη  κραυγή «ελευθερία ή θάνατος».

Τα παιδιά των αγωνιστών του 21 πολέμησαν στην Ήπειρο, την Μακεδονία, την Μ. Ασία το 1914-1922.

Τα παιδιά των μαχητών του 1914-22 έγραψαν το 1940-1944 χρυσές σελίδες στην Βόρειο Ήπειρο στα Οχυρά στην Μ. Ανατολή στην Εθνική Αντίσταση απέναντι στον Φασισμό και τον Ναζισμό.

Αυτή η αδιάλειπτη σειρά των αγώνων  με τελευταία την ηρωική μάχη της Κύπρου του 1974, δίνει την εγγύηση του αύριο, την φωτιά που άναψε το 1821 και είναι άσβηστη ως σήμερα και ας μην ξεχνάμε: «Η σιωπή ισοδυναμεί με συνενοχή και η απάθεια διευκολύνει την συνέχιση» είπε ο αγωνιστής Βάσσος Λυσσαρίδης  και καταλήγει:

«Οι νεκροί ξεπηδούν επαναστατημένοι απ΄ τα μνήματα. Αυτή η ιστορία έχει μόνο ένα τέλος. Την αληθινή δικαίωση. Κι γι΄αυτή θ΄ αγωνισθούμε ως το τέλος.

Και να θυμάσθε τα λόγια του Βάσου Λυσσαρίδη:

«Αν εθελούσια δεν γονατίσεις, ούτε νεκρό δεν μπορούν να σε γονατίσουν».

*Δικηγόρος, πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ