Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Αντώνης Αργυρός: Μέρα εκλογών η 7η Ιουλίου 2019, μέρα ελευθερίας!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντώνης Αργυρός: Μέρα εκλογών η 7η Ιουλίου 2019, μέρα ελευθερίας!

Μέρα εκλογών. Οι εκλογές είναι το μεγάλο πανηγύρι της δημοκρατίας. Να είμαστε ευγνώμονες που έχουμε θεσμούς που λειτουργούν εδώ και 35 χρόνια. Είναι δύσκολο να αναλύσει κανείς σε ένα άρθρο τη σημασία των ελληνικών εκλογών της 7Ης Ιουλίου, την κομβική σημασία τους για το μέλλον της χώρας. 

Γράφει ο δικηγόρος Αντώνης Αργυρός*

Σήμερα ο λαός μιλάει. Και όταν ο λαός αποφασίζει σεβόμαστε την απόφασή του.

Η επιστροφή στο παρελθόν δεν ωφελεί μετά το κλείσιμο της κάλπης. Η σελίδα γύρισε και ένας άλλος κύκλος αρχίζει.

Ο εκλεγμένος Πρωθυπουργός θα κουβαλάει στην πλάτη τις τύχες του Έθνους και με την απόφαση της επιλογής των συνεργατών του υπουργών και αξιωματούχων, θα σημαδέψει αυτή την πορεία.

Η νέα Κυβέρνηση υποχρεούται  να επαναφέρει  άμεσα την ηρεμία σε σημαντικούς τομείς της δημόσιας ζωής  και ιδίως στους θεσμούς, που τελευταία έχουν διαταραχθεί επικίνδυνα: την δικαιοσύνη, την δημόσια ασφάλεια και την παιδεία και αυτό δεν αποτελεί επαναφορά στο παρελθόν αποτελεί αναγκαία συνθήκη για την μελλοντική πορεία.

Σε αυτό τον τόπο πρέπει να έχουμε πάρει διαζύγιο από τη κοινή λογική.

1) Πρέπει η Δικαιοσύνη ν’ αποκαταστήσει το κύρος της, να αφεθούν τα θεσμικά της όργανα να λειτουργήσουν, όπως προβλέπεται από τον Σύνταγμα και ο ρόλος του υπουργείου της Δικαιοσύνης να είναι απολύτως υποστηρικτικός.

2) Δεν ήταν θαρρώ φρόνιμη η επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης λίγο πριν τις εθνικές εκλογές και αυτό το γεγονός πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα .

Οι δάσκαλοι μας, μας έλεγαν  ότι άλλο το νόμιμο και άλλο το ηθικό, πρέπει όμως αυτά τα δύο να συνυπάρχουν. Δεν άξιο του κύρους της  Πολιτείας και της Δικαιοσύνης να εμπλέκεται με οποιοδήποτε τρόπο στα προεκλογικά παιχνίδια ακόμη και ο ΠτΔ με το αν θα υπογράψει ή όχι , το σχετικό Π.Δ.  των προαγωγών. Αλήθεια τι επέτυχαν οι επισπεύδοντες;  μια τρύπα μες το νερό πέτυχαν, αφού μόνο κακό προκάλεσαν στο κύρος της Δικαιοσύνης και η πληγή αυτή δύσκολα είναι ιάσιμη.

 Όμως είναι  σοβαρά αυτά  τα ζητήματα, που εγγίζουν τον πυρήνα της λειτουργίας του Πολιτεύματος σε κάθε περίπτωση. Με νηφαλιότητα πρέπει ν’ αντιμετωπισθούν και στόχο την καταλλαγή και την επαναφορά στην κανονικότητα.

3) Προφανώς και έχουν ευθύνη κάποιοι για τον άδικο διασυρμό της Δικαιοσύνης και των Θεσμών για την καθυστέρηση συγκεκριμένων μεγάλων υποθέσεων που έχουν απασχολήσει την κοινή γνώμη. Είμαι περίεργος γιατί  παρατείνεται η εκκρεμότητα  και γιατί η Ολομέλεια των Εφετών δεν έχει συνέλθει ακόμη  να αναθέσει σε Εφέτη Ανακριτή το τελικό  ξεκαθάρισμα των υποθέσεων, πράγμα που συνέβη επιτυχώς στο παρελθόν;

Είμαι βέβαιος ότι δεν υπάρχει πολίτης αυτής της χώρας, οποιασδήποτε πολιτικής παράταξης, που είναι ευτυχής και υπερήφανος γι αυτά τα γεγονότα που θυμίζουν τριτοκοσμική Χώρα.

 Η κοινή γνώμη πιστεύει δίκαια η άδικα δεν έχει σημασία ότι, συστηματικά και μεθοδικά επιχειρείται εδώ και καιρό η πλήρης υποταγή και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης ώστε να λειτουργεί όχι ως ανεξάρτητη εξουσία αλλά ως κυβερνητικός μηχανισμός.

Τα πολιτικά προβλήματα ποτέ δεν λύθηκαν, ούτε θα λυθούν στα ποινικά δικαστήρια, λύνονται στην κάλπη.

4) Αυτοακυρώθηκε λόγω της επίσπευσης ισχύος την 1η Ιουλίου και επίπονη εργασία που έγινε για του νέους κώδικες ποινικού και ποινικής δικονομίας,   γιατί  σύμφωνα με τις απόψεις δικαστών και εισαγγελέων οι πολυισοβίτες για τρομοκρατία θα μπορούν να αποφυλακιστούν με βάση το νέο Ποινικό Κώδικα, πράγμα που δημιουργεί τεράστιο ηθικό πρόβλημα.

Η προχειρότητα και η  επίσπευση ισχύος των κωδίκων  οκτώ μέρες πριν από τις εκλογές,  οδήγησαν στην έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) της 27.06.2019 με τα πρωτοφανή για ΠΝΠ,  αύξηση θέσεων δικαστικών λειτουργών και δεκάδες διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα και τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και η όλη διαδικασία έγινε  παρά την διάταξη του άρθρου 76 Συντάγματος. Είμαι περίεργος τι θα συμβεί αν η νέα Βουλή δεν κυρώσει την ΠΝΠ, όπως δικαιούται.  Έχω την άποψη ότι το νομικό σύστημα στο πλαίσιο εφαρμογής του γράμματος και κυρίως του πνεύματος του νομοθέτη, θα έπρεπε, στην περίπτωση των ισοβίων να μην επιδέχεται αλλοίωση της ποινής.

5) Η  μεγαλύτερη πληγή που επήλθε στο μέλλον της χώρας, ήταν η πολιτική της ισοπέδωσης στην  παιδεία. Ως στόχος πλέον πρέπει πλέον να τεθεί η αλλαγή της ισοπεδωτικής ομοιομορφίας του ισχύοντος σχολικού πνεύματος που άκριτα καθιερώθηκε. Να τεθεί ως στόχος η ανάδειξη του πνεύματος του κάθε μαθητή ξεχωριστά. Σε μια προσπάθεια να αναζητηθεί η βέλτιστη αλλαγή ενός, αποδεδειγμένα, αποτυχημένου εκπαιδευτικού συστήματος δολοφόνησε την «αριστεία» και «βάπτισε» καθηγητές Πανεπιστημίου σε μια νύκτα χωρίς κανένα κριτήριο αξιοκρατίας!  Τα παιδιά που διώχνουμε σε ξένους τόπους αποτελούν το 100% του μέλλοντος αυτού του τόπου.

6) Το τελευταίο χρονικό διάστημα η κοινή γνώμη γίνεται μάρτυρας συνεχών φαινομένων ανομίας και εγκληματικότητας. Η ασφάλεια δεν είναι πολυτέλεια, είναι βασική συνθήκη ελευθερίας για τους πολίτες. Οφείλει άμεσα να διαβουλευθεί με τις τοπικές κοινωνίες και τις δημοτικές αρχές, ώστε να ενισχυθούν οι συνθήκες ασφάλειας των πολιτών, ιδιαίτερα των πιο αδύναμων στρωμάτων της κοινωνίας που δεν έχουν δυνατότητα να προστατεύσουν διαφορετικά τα έννομα αγαθά τους.

Όλοι οι λαοί αντλούν διδάγματα από την ιστορία τους και παραδείγματα από τους προγόνους των προς μίμηση, αλλά και προς αποφυγή. Σε μια δεκαετία, μας λένε κάποιοι, η Ελλάδα υπέστη  περισσότερα από όσα στους δύο αιώνες της ελληνικής ανεξαρτησίας! Εμείς δυστυχώς φτάσαμε να έχουμε πρώτη είδηση την εικόνα δικαστών που αλληλοκατηγορούνται και έτσι υπονομεύεται το κύρος της Δικαιοσύνης και η ίδια η λειτουργία της Δημοκρατίας. Η Δικαιοσύνη είναι, ασφαλώς, καθρέφτης της κοινωνίας, τα μηνύματα είναι ηχηρά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν ικανοποιεί πλέον το περί δικαίου αίσθημα του λαού.

Τα καμπανάκια κτυπούν, θα τα ακούσουμε;Τελικά χρειάζεται ανεξάρτητα εκλογικού  αποτελέσματος μια νέα πορεία  και περισσότερη συναίνεση  για να μπορέσει η χώρα να προασπίσει την εθνική της κυριαρχία που απειλείται.

*Πρώην υπηρεσιακός υπουργός Επικρατείας, Δικηγόρος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ