Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Βασίλης  Χειρδάρης:  Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η παραβίαση της ισότητας των γυναικών!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Βασίλης  Χειρδάρης:  Η Εθνική Λυρική Σκηνή και η παραβίαση της ισότητας των γυναικών!

Η Εθνική Λυρική Σκηνή προσφέρει εξαιρετικές παραστάσεις, διαθέτοντας σπουδαίους καλλιτέχνες. Είναι ένας εθνικός οργανισμός με μεγάλη προσφορά στον ελληνικό πολιτισμό βάζοντας ψηλά τον ποιοτικό πήχη. Ομολογώ ότι πάντα παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις εκδηλώσεις και το πρόγραμμά της.

Γράφει ο Ποινικολόγος Βασίλης Χειρδάρης

Κοιτάζοντας τις καλοκαιρινές δραστηριότητες η ματιά μου έπεσε εντελώς τυχαία σε μία ανακοίνωση του κρατικού αυτού οργανισμού που πραγματικά με εξέπληξε.

Στις  2 Αυγούστου 2019 η Εθνική Λυρική Σκηνή εξέδωσε μία πρόσκληση ενδιαφέροντος για ένα ετήσιο πρόγραμμα επιμόρφωσης με τίτλο «Οι Νέοι της Όπερας» που προκηρύσσει ακρόαση για νέους μονωδούς.

Η πρόσκληση ενδιαφέροντος περιέχει μεταξύ άλλων και το εξής περιεχόμενο:

«Πρόκειται για πρόγραμμα επιμόρφωσης και προετοιμασίας, το οποίο απευθύνεται σε νέους μονωδούς που έχουν συμπληρώσει τις σπουδές τους και βρίσκονται στα πρώτα βήματα μιας επαγγελματικής πορείας… Δικαίωμα συμμετοχής[1] στην ακρόαση έχουν γυναίκες ηλικίας μέχρι 33 ετών και άνδρες ηλικίας μέχρι 35 ετών κατά την ημερομηνία διεξαγωγής της ακρόασης. Η ακρόαση θα πραγματοποιηθεί στις 27 και 28 Σεπτεμβρίου 2019 …».

Μου έκανε εντύπωση η ηλικιακή διαφοροποίηση στο δικαίωμα συμμετοχής  στο πρόγραμμα επιμόρφωσης μεταξύ γυναικών και ανδρών και μάλιστα με δυσμενέστερους ηλικιακούς όρους για τις γυναίκες. Κοιτάζοντας τα αρχεία του οργανισμού για τα προηγούμενα προγράμματα επιμόρφωσης διαπίστωσα ότι στα δύο προηγούμενα χρόνια (που είδα) δεν υπήρχαν ούτε ηλικιακά όρια ούτε διαφοροποιήσεις μεταξύ γυναικών και ανδρών! Το προκύπτον συμπέρασμα είναι ότι φέτος η Εθνική Λυρική Σκηνή αποφάσισε διαφοροποίηση λόγω φύλου!

Εντυπωσιακό και θλιβερό ταυτόχρονα! Ένας δημόσιος οργανισμός με ποιοτική εμβέλεια  που έχει θεσμική υποχρέωση να τηρεί τις αρχές της ισότητας όλων των πολιτών και ιδίως την ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών να προβαίνει σε διαφοροποίηση λόγω φύλου στους υποψηφίους ενός προγράμματος επιμόρφωσης.

Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της ανισότητας μεταξύ ανδρών και γυναικών ένα παράδειγμα. Ένας άνδρας 34 χρονών μπορεί άνετα να συμμετάσχει στο πρόγραμμα ενώ  μία γυναίκα που είναι της  ίδιας ακριβώς ηλικίας αποκλείεται!! Και για ποιο λόγο άραγε αποκλείεται η γυναίκα της ίδιας ηλικίας σε σχέση με τον ομήλικο άνδρα; Στα κείμενα της Λυρικής δεν υπάρχει καμία απολύτως εξήγηση. Άρα μένει το προφανές ότι γίνεται διαφοροποίηση αποκλειστικά και μόνον λόγω φύλου!

Αλλά μπορεί η Εθνική Λυρική Σκηνή, που έχει εθνικό χαρακτήρα να προβαίνει σε τέτοιες διαφοροποιήσεις και μάλιστα σε επιμορφωτικά προγράμματα; Και αλήθεια σε τι χρησιμεύει ο αποκλεισμός καλλιτεχνών  από επιμορφωτικά προγράμματα λόγω φύλου και λόγω ηλικίας; Άραγε δεν δικαιούνται σε επιμόρφωση οι άνω των 35 ετών;

Εν κατακλείδι. Η Λυρική μας Σκηνή είναι ένας ευαίσθητος χώρος με ποιοτικό υπόβαθρο. Η απόκλιση ενός εθνικού οργανισμού από τις αρχές της ισότητας των πολιτών, όπου αποκλείονται από τις δραστηριότητές της κάποιοι λόγω φύλου και λόγω ηλικίας, και μάλιστα από  ένα χώρο καθαρά επιμορφωτικό, δημιουργεί αισθήματα αδικίας αλλά και σοβαρό θέμα εφαρμογής της νομιμότητας. Η ισότητα γυναικών και ανδρών δεν είναι θέμα επιλογής  και δικαιώματος των κρατικών φορέων αλλά συνταγματική τους υποχρέωση, όπως και το δικαίωμα κάθε πολίτη κάθε ηλικίας να επιμορφώνεται και να συμμετέχει στην κοινωνική ζωή της χώρας.

Η Εθνική Λυρική Σκηνή ας τροποποιήσει αυτή την πρόσκληση ενδιαφέροντος που δημιουργεί επικίνδυνα ρήγματα  στην ισότητα των φύλων και των πολιτών. Θα είναι μία επίδειξη ουσιαστικής ευαισθησίας προς τους πολίτες αυτής της χώρας που επιζητούν ουσιαστική και πραγματική ισότητα στη ζωή τους και στις ευκαιρίες που τους παρέχονται.

————————————————————— [1] Η επισήμανση των γραμμάτων (bold) είναι του υπογράφοντος

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ