Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιάννης Χαντζησαλάτας: Πιο αυστηρές ποινές για επιθέσεις σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιάννης Χαντζησαλάτας: Πιο αυστηρές ποινές για επιθέσεις σε ελεγκτές της ΑΑΔΕ

 Η φοροδιαφυγή έχει δικαίως χαρακτηριστεί ως διαρκές έγκλημα κατά της κοινωνίας. Είναι υπεύθυνη για την υποβάθμιση της καθημερινότητας του πολίτη δημιουργώντας ελλείψεις στην παιδία, στην υγεία, στην ασφάλεια και γενικά  στις όποιες κρατικές υποδομές.  Στην καθημερινή μάχη για τον εντοπισμό και την καταστολή της οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ είναι αντιμέτωποι με πολλά προβλήματα.

Γράφει ο Γιάννης Χαντζησαλάτας*

Προβλήματα που έχουν σημείο αναφοράς τις ελλείψεις  στην στελέχωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, στην ανύπαρκτη  εκπαίδευση τους , στις υλικοτεχνικές υποδομές αλλά και στην εφαρμογή ενός μη σταθερού και πολλές φορές άδικου  φορολογικού πλαισίου. Στα προβλήματα αυτά δυστυχώς πολλές φορές κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους έρχονται αντιμέτωποι και με βίαιες συμπεριφορές από την μεριά των ελεγχόμενων. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις  όπου πριν την ολοκλήρωση του ελέγχου είναι υποχρεωμένοι να επισκεφτούν το τοπικό νοσηλευτικό ιδρύματα προκειμένου να δεχτούν ιατρική βοήθεια.

Είναι λοιπόν επιτακτική ανάγκη η πολιτεία  να αναλάβει πρωτοβουλίες που έχουν να κάνουν τόσο  με την περαιτέρω  αυστηριοποίηση του πλαισίου προστασίας των ελεγκτών, όσο και με την ενημέρωση των ελεγχόμενων για τις ενεργές ποινικές και διοικητικές κυρώσεις, εφόσον ήδη έχει  χαρακτηριστεί ιδιώνυμο το αδίκημα κατά των εφοριακών εν ώρα υπηρεσίας. Αποτέλεσμα αυτού του χαρακτηρισμού είναι η αυτόφωρη ποινική διαδικασία, ο πολλαπλασιασμός  του χρηματικού προστίμου που αντί για 250€ ή 500€ (αναλόγως της κατηγορίας των βιβλίων) φτάνει πλέον  στις 2.500€, ο περαιτέρω έλεγχος της επιχείρησης καθώς και το σφράγισμά αυτής για χρονικό διάστημα μέχρι και ένα μήνα.

 Επιβάλλεται λοιπόν οι ελεγχόμενοι να γνωρίζουν  ότι χρησιμοποιώντας βία είναι αντιμέτωποι με όλες αυτές τις ποινές αλλά πάνω απ’ όλα να συνειδητοποιήσουν  ότι οι υπάλληλοι που εφαρμόζουν τους νόμους είναι εκτελεστικά όργανα και όχι νομοθέτες και ως πολίτες μετά το πέρας της εργασίας τους επιθυμούν να επιστρέψουν στις οικογένειές τους και όχι σε κάποιο νοσοκομείο με ρήξη τυμπάνου, σπασμένο χέρι, διάσειση και πλήθος άλλων αποτελεσμάτων χρήσης βίας σαν αυτά που βίωσαν για άλλο ένα καλοκαίρι οι συνάδελφοί μου στο πλαίσιο  υλοποίησης του σχεδιασμού της ΑΑΔΕ για πάνω από 50.000 ελέγχους έως 31-10-2019

*Εκπρόσωπος Τύπου & Δημοσίων Σχέσεων Συλλόγου Εφοριακών Αττικής & Κυκλάδων

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ