Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Γιώργος Αργυρόπουλος: Το σήμερα, το αύριο και το μεθαύριο της Δικαιοσύνης

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Γιώργος Αργυρόπουλος: Το σήμερα, το αύριο και το μεθαύριο της Δικαιοσύνης

Η Δικαιοσύνη η πρώτιστη θεματική που θα πρέπει μία ευνομούμενη πολιτεία να επιδιώκει να την διασφαλίζει με επαρκείς δομές. Συνιστά το κοινό περί δικαίου αίσθημα αλλά και το οργανωμένο σύστημα απονομής δικαιοσύνης στις διαφορές μεταξύ πολιτών αλλά και των τελευταίων με το κράτος.

Γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Αργυρόπουλος*

Το παρακάτω διάσημο χωρίο από την Πολιτεία (Πλάτων, Πολιτεία, A, 351a- d-352a) σχετίζεται με το δίκαιο και την αδικία. Ομιλεί ο Σωκράτης:

«Σε ρωτώ λοιπόν ό,τι σε ρώτησα και πρωτύτερα, για να συνεχίσουμε τη διερεύνησή μας γύρω στη δικαιοσύνη. Τι είναι και πώς σχετίζεται με την αδικία. Γιατί ακούστηκε εδώ ότι η αδικία είναι κάτι πιο δυνατό και πιο αποτελεσματικό από τη δικαιοσύνη. Τώρα όμως, είπα, αν συμβαίνει η δικαιοσύνη να είναι σοφία και αρετή, εύκολα, φαντάζομαι, θα γίνει φανερό ότι είναι και κάτι πιο δυνατό από την αδικία, αφού η αδικία είναι άγνοια[…] δε θέλω όμως, Θρασύμαχε, να δούμε το πράγμα με αυτόν τον απλό και επίπεδο τρόπο αλλά να το εξετάσουμε κάπως έτσι:

Θα δεχόσουν ως δεδομένο ότι μια πολιτεία μπορεί να είναι άδικη και να επιχειρεί, παραβαίνοντας το δίκαιο, να υποδουλώσει άλλες πολιτείες και να το κατορθώνει και πολλές να τις κρατάει υπόδουλες; […] Αν δουλειά της αδικίας είναι να σπέρνει παντού το μίσος, όπου κι αν εμφανίζεται, σε ελεύθερους ή σε δούλους, άραγε δε θα τους κάνει να μισούν ο ένας τον άλλο και να ‘χουν διχόνοια και να μην μπορούν να πράξουν κάτι από κοινού; […] Κι όταν εισχωρήσει σε δύο άτομα;

Δε θα ‘ρθει διχόνοια ανάμεσά τους; Δε θα ‘χουν διαφορές, δε θα μισηθούν, δε θα γίνουν εχθροί και μεταξύ τους και με τους δίκαιους ανθρώπους; […] Κι αν η αδικία, θαυμάσιέ μου άνθρωπε, εισχωρήσει σε ένα άτομο, άραγε θα χάσει τη δύναμή της ή θα την διατηρήσει αμείωτη;»

Η θεσμική έκφραση της Δικαιοσύνης στην εκτελεστική εξουσία είναι το Υπουργείο της. Ένα Υπουργείο που έχει πλέον νέο Υπουργό. Πολλά ακούστηκαν ήδη για το γεγονός ότι είναι Μικροβιολόγος Βιοπαθολόγος στο επάγγελμα. Μπορεί να κάνει πράξη το αίσθημα Δικαιοσύνης όπως πρωτοεκφράστηκε από τον Πλάτωνα στην Πολιτεία του;

Μπορεί να αναδιατάξει τις δυνάμεις της Δικαιοσύνης προς την κατεύθυνση της Ισονομίας και της Ισοπολιτείας; Μπορεί να επιφέρει τομές όπου και όπως χρειάζεται; Γι’ αυτά θα κριθεί. Το αν είναι σχετικός ή όχι είναι …σχετικό. Οι συνάδελφοί μου πρέπει να περιμένουμε τα πρώτα δείγματα γραφής και μετά να αξιολογήσουμε. Άλλωστε ένας επιστήμονας «μαθαίνει» γρήγορα.

Και με Υφυπουργό τον κ. Κράνη, αξιόλογο πρώην Αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου, μπορεί να παραχθεί έργο στην σωστή κατεύθυνση. Γιατί η Δικαιοσύνη πρέπει να λαμβάνει υπόψη το σήμερα, το αύριο αλλά και το …μεθαύριο δίνοντας εγγυήσεις για μια ασφαλή και ειρηνική κοινωνία.

* Δικηγόρος, υπ. Διδάκτωρ Νομικής Σχολής Αθήνας, Αντιπρόεδρος Ένωσης Ασκούμενων και Νέων Δικηγόρων Αθηνών (Ε.Α.Ν.Δ.Α.)

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ