Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Η σύγχρονη έννοια της αρχής της δεδηλωμένης και το “διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η σύγχρονη έννοια της αρχής της δεδηλωμένης και το “διαζύγιο” ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ

Δυστυχώς ένα σύνηθες φαινόμενο που συναντάμε στον πρόσφατο πολιτικό λόγο, είναι η αναπαραγωγή έωλων επιχειρημάτων που είναι αντίθετα μάλιστα στο ισχύον Σύνταγμα, με σκοπό να δημιουργηθούν εντυπώσεις και ρήγματα στην εκάστοτε Κυβέρνηση.  

Γράφει ο δικηγόρος Γιώργος Νικολόπουλος

Ένα τέτοιο μελανό παράδειγμα αποτελεί η αναφορά στην αρχή της δεδηλωμένης, λόγω κυρίως της σύγχυσης που επικρατεί στον πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο γύρω από την έννοια αυτή. Η πλειοψηφία των βουλευτών, μεταξύ αυτών και ορισμένοι ειδήμονες, υποστηρίζουν λανθασμένα πως όταν μία κυβέρνηση πέσει κάτω από το ψυχολογικό όριο των 150 βουλευτών, χάνει την απόλυτη πλειοψηφία και ως εκ τούτου τη νομιμοποίησή της και επομένως πρέπει να οδηγηθεί σε εκλογές.

Ερμηνεύοντας συνδυαστικά τις διατάξεις του Συντάγματος, αντιλαμβανόμαστε ακριβώς τι συμβαίνει όταν μία κυβέρνηση έχει απολέσει την απόλυτη πλειοψηφία στη Βουλή και έχει λιγότερους από 150 βουλευτές. Ειδικότερα, η διάταξη του άρθρου  84 παρ. 6 του Συντάγματός μας περί δυνατότητας σχηματισμού κυβέρνησης ανοχής ή σχηματισμού κυβέρνησης μειοψηφίας ακολουθεί το παράδειγμα εκλογικευμένου κοινοβουλευτισμού των Σκανδιναβικών χωρών αλλά και χωρών της ΕΕ, στις οποίες υπάρχει πολυκομματισμός εξαιτίας της εφαρμογής του αναλογικού εκλογικού συστήματος. Με τη διάταξη αυτή, επιτρέπεται η αποφυγή άσκοπων εκλογικών αναμετρήσεων, στο βαθμό που είναι δεδομένο ότι με την ύπαρξη αναλογικού εκλογικού συστήματος καθίσταται αδύνατη η ύπαρξη μονοκομματικών κυβερνήσεων.  

Η παραπάνω διάταξη αποσκοπεί στην επίτευξη, έστω και επίπλαστης, κυβερνητικής σταθερότητας στο βαθμό που μία κυβέρνηση διατηρείται στην εξουσία έχοντας υπέρ της μόνο την σχετική πλειοψηφία των παρόντων βουλευτών. Αυτή τη στιγμή, ανάμεσα στις 28 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχουν 11 κυβερνήσεις ανοχής- μειοψηφίας, περιπτώσεις κυβερνήσεων οι οποίες λειτουργούν ομαλά μόνο με την πλειοψηφία των παρόντων και όχι με την απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής. Ακολούθως, στην περίπτωση που οι ΑΝΕΛ αποχωρήσουν, η ενδεχόμενη προκήρυξη πρόωρων εκλογών θα είναι αποτέλεσμα πολιτικής επιλογής του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ και όχι κάποιου Συνταγματικού εξαναγκασμού.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ