Πέμπτη 18 Απριλίου 2024

Κων/νος Καραγκούνης: Αναγκαία η μετάβαση της δικαιοσύνης στη νέα ψηφιακή εποχή

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κων/νος Καραγκούνης: Αναγκαία η μετάβαση της δικαιοσύνης στη νέα ψηφιακή εποχή

Το πέρασμα στην νέα ψηφιακή εποχή της δικαιοσύνης του μέλλοντος αποτελεί πάγια ανάγκη της ίδιας νομικής κοινότητας αλλά και της σύγχρονης κοινωνίας των πολιτών.

Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη βρίσκεται στον πυρήνα του μεταρρυθμιστικού μας έργου και του κυβερνητικού μας προγράμματος διότι πάνω στην τεχνολογική αναβάθμιση των Ελληνικών δικαστηρίων ακουμπά όλος ο σχεδιασμός μας για τον εκσυγχρονισμό του δικαστικού μας συστήματος.

Ο βουλευτής Κων/νος Καραγκούνης*

Και για να γίνει αντιληπτό το πόσο σημαντική είναι η εισαγωγή των νέων τεχνολογιών στο χώρο της δικαιοσύνης επισημαίνεται ότι οι ψηφιακές  εφαρμογές μπορούν να δημιουργήσουν την βάση για μια ουσιαστική και αξιόπιστη διαδικασία αξιολόγησης των δικαστηρίων και των δομών.

Ο τεχνικός εκσυγχρονισμός των δικαστικών δομών καθιστά ευχερέστερη τη συλλογή στατιστικών, την ολοκληρωμένη δηλαδή απεικόνιση  της λειτουργίας του συστήματος, τη γνώση της κατανομής του φόρτου εργασίας και βεβαίως την  παρακολούθηση κρίσιμων ποσοτικών και ποιοτικών παραμέτρων που έχουν προφανή κρισιμότητα για τη χάραξη μελλοντικών πολιτικών στο χώρο δικαιοσύνης, όπως για παράδειγμα η επαναχάραξη του δικαστικού χάρτη της χώρας. 

Αυτή την κρισιμότητα της ψηφιακής επανάστασης στο πεδίο της δικαιοσύνης διαγνώσαμε όταν το 2012 υπηρέτησα στην θέση του Υφυπουργού Δικαιοσύνης  Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Όταν ολοκληρωθεί η βαθιά αυτή τομή στον τρόπο λειτουργίας των ελληνικών δικαστηρίων θα αλλάξει εντελώς την καθημερινή λειτουργία τους αλλά και την ζωή όλων όσων τα υπηρετούν καθημερινά.

Στο σχέδιο δράσης που είχαμε καταρτίσει βασικοί πυλώνες αυτών των έργων ήταν τα Ολοκληρωμένα Συστήματα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων σ’ όλο το φάσμα της δικαιοσύνης, πολιτικής, ποινικής και διοικητικής. Είναι τα ονομαζόμενα ΟΣΔΔΥ, τα οποία υλοποιούν την ψηφιοποίηση της ροής των υποθέσεων στα δικαστήρια, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Καταγραφής Πρακτικών Δικαστηρίων (έργο ΣΔΙΤ), που αναβαθμίζει την απονομή της δικαιοσύνης, το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Καταστημάτων Κράτησης καθώς και η Ηλεκτρονική επιτήρηση υποδίκων και καταδίκων, το γνωστό σε όλους μας και ως «βραχιολάκι». Όλα αυτά τα έργα κατατείνουν στον εκσυγχρονισμό του δικαϊκού και σωφρονιστικού μας συστήματος και βέβαια ο κατάλογος δεν σταματάει εδώ. Δυστυχώς όμως, αυτή η τεράστια μεταρρυθμιστική προσπάθεια προσέκρουσε στην ιδεοληπτική Κυβέρνηση της πρώτη φορά Αριστεράς που δημιούργησε προσκόμματα, αμέλησε και δυστυχώς έχουμε σημαντικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση του έργου.

Πιο συγκεκριμένα για το ΟΣΔΥ , και παρ’ όλο που η σχετική σύμβαση υπογράφτηκε τον Ιούλιο του 2014 και προέβλεπε την ολοκλήρωσή του σε δεκαπέντε μήνες, η σημερινή κυβέρνηση  τόσο με τις συνεχείς αλλαγές στην Επιτροπή Παρακολούθησης του έργου, όσο και με το να μην επιδεικνύει την απαιτούμενη έμπρακτη πολιτική στήριξη, κατάφερε τεσσεράμισι χρόνια μετά την υπογραφή της σύμβασης, το έργο να μην έχει ολοκληρωθεί. Ενώ λοιπόν θα έπρεπε σήμερα να είχε ολοκληρωθεί στο σύνολο της χώρας, το Υπουργείο Δικαιοσύνης  προσπαθεί ακόμη ασθμαίνοντας να ολοκληρώσει την πρώτη φάση του. Αντί με λίγα λόγια το σύστημα να λειτουργεί πια σε όλη την Ελλάδα και όχι μόνο στην Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Χαλκίδα, χάσαμε πολύτιμο χρόνο και δεν υπάρχει ορατός σχεδιασμός για το μέλλον.

Αυτό για το οποίο εμείς δεσμευόμαστε είναι ότι το έργο θα ολοκληρωθεί, θα υπάρξει η αναγκαία καμπάνια επιμόρφωσης και πάνω απ’όλα οφείλουμε να σχεδιάσουμε  υποχρεωτική και αποκλειστική χρήση των ηλεκτρονικών εφαρμογών. Είναι κρίσιμη και αναγκαία η ύπαρξη κατάλληλου προσωπικού με στοχευμένες προσλήψεις επιστημόνων πληροφορικής. Οι παράγοντες της δικαιοσύνης που θα κληθούν να εφαρμόσουν τα νέα συστήματα στην πράξη πρέπει να έχουν τις απαραίτητες τεχνικές γνώσεις για να το κάνουν. 

Μόνο μέσα από την βέλτιστη αξιοποίηση και χρήση των νέων τεχνολογιών θα μπορέσουμε να απαντήσουμε στο καίριο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική απονομή της δικαιοσύνης με σύγχρονες υποδομές και σημαντική εξοικονόμηση πολύτιμων υλικών και ανθρώπινων πόρων. Η χώρα που διψά για επενδύσεις και οικονομική ευημερία οφείλει να εκσυγχρονίσει τον πιο σημαντικό και ευαίσθητο τομέα της. Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωσή μας και δέσμευση να περάσουμε στη νέα εποχή της ψηφιακής ελληνικής δικαιοσύνης. 

*Βουλευτής ΝΔ Αιτωλοακαρναίας 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ