Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Νίκος Ελευθερόγλου: Πληρώνουμε το NATO για να μας σώζει από το… ΝΑΤΟ!

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Ελευθερόγλου: Πληρώνουμε το NATO για να μας σώζει από το… ΝΑΤΟ!

Τελικά ΕΟΚ και ΝΑΤΟ είναι το ίδιο συνδικάτο όπως ανέκραζαν στο παρελθόν οι διάφοροι στις πορείες για να ταυτοποιήσουν την χαμένη προοδευτικότητα τους; Για την ΕΟΚ, (πλέον Ευρωπαϊκή Ένωση) όπως την κατάντησαν λίγο τα μνημόνια, λίγο η γερμανική επικυριαρχία, τα λόγια είναι περιττά.

Η Ένωση μετατράπηκε σε ένα απέραντο λογιστήριο, με μια ισχυρή γραφειοκρατική ελίτ, που παραπέμπει σε μια εκφυλισμένη Σοβιετική Ένωση, με την νομενκλατούρα να μετατρέπεται σε επικυρίαρχη δύναμη πάνω σε λαούς και κράτη.

Γράφει ο δημοσιογράφος Νίκος Ελευθερόγλου

Μια γραφειοκρατία καλοπληρωμένη και με προνόμια, που αγνοεί το Κοινοβούλιο και τους θεσμούς, διατάσσει και αποφασίζει πολιτικές που σχεδιάζει το Βερολίνο, και επί της ουσίας ελέγχει όλες τις θέσεις και τα κέντρα λήψης αποφάσεων. Η κρίση στο Ευρωπαϊκό Οικοδόμημα είναι μεγάλη και τα μερεμέτια που επιχειρούνται δεν φαίνεται ότι μπορούν να το γιατρέψουν.

Το αναμενόμενο επερχόμενο σοκ στις Ευρωεκλογές ίσως να είναι η τελευταία ευκαιρία να επανέλθει η ΕΕ στα οράματα των ιδρυτών της, αλλά πολύ φοβάμαι ότι οι υπεύθυνοι αυτής της φθίνουσας πορείας δείχνουν να μην το συνειδητοποιούν. Αλλά ας έρθουμε στο έτερο μέλος του συνδικάτου. Και αυτό δεν είναι άλλος από το ΝΑΤΟ. Το «παιδί» του ψυχρού πολέμου, που… γεννήθηκε για να προστατέψει τα κράτη-μέλη του από τις ορμές του σιδηρούν παραπετάσματος.

Το ότι το σιδηρούν παραπέτασμα κατέρρευσε κανέναν δεν απασχόλησε και τα ερωτηματικά για την χρησιμότητα της επιβίωσης του ΝΑΤΟ παραμένουν. Μην μου πει κάποιος ότι υπάρχει για να μας προστατεύει από τους…εξωγήινους, γιατί η πρωταπριλιά ήταν χθες. Θα μου πείτε τώρα γιατί τα γράφω αυτά. Το εύκολο θα ήταν να επισημάνω ότι εάν το ΝΑΤΟ είχε λόγους χρησιμότητας θα έπρεπε να είχε μαζέψει χρόνια τους Τούρκους που συνεχίζουν να παραβιάζουν κανόνες και να απειλούν χώρες μέλη του Συμφώνου.

Όχι όμως δεν ήταν ο λόγος αυτός. Αλλά το ότι μου έπεσε στα χέρια η έκθεση-προϋπολογισμός του ΝΑΤΟ, στο οποίο καταγράφονται οι αμυντικές δαπάνες των χωρών μελών του ΝΑΤΟ ως ποσοστό του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος. Και εκεί παρατηρούμε με έκπληξη ότι τις μεγαλύτερες δαπάνες τις καταβάλλουν οι χώρες που περιστοιχίζονται από χώρες συμμάχους!

Δηλαδή χρυσοπληρώνουμε το ΝΑΤΟ για να μας προστατεύει Και για του λόγου το ασφαλές καταγράφουμε τα ποσοστά με πρώτη τη χώρα μας. Η καταχρεωμένη και υπό καθεστώς επιτήρηση Ελλάδα δίνει για αμυντικές δαπάνες το 2,3 του ΑΕΠ της για να προστατεύεται από την Τουρκία χώρα μέλος του ΝΑΤΟ! Είπατε κάτι; Αν δεν σας φτάνει αυτό η χώρα μας είναι δεύτερη σε αμυντικές δαπάνες εντός του ΝΑΤΟ.

Η μόνη χώρα που συνεισφέρει περισσότερα από την Ελλάδα είναι οι ΗΠΑ, που αναλογεί το 3,5% του ακαθάριστου εθνικού προιόντος.

Μετά την Ελλάδα είναι το Ηνωμένο Βασίλειο με 2,1%, η Εσθονία 2,1%, η Πολωνία 2%, την ώρα που στη Γερμανία αναλογεί 1,2%, στη Γαλλία, 1,8% στην Τουρκία το 1,7% (!) στην Ιταλία το 1,2% , στο Βέλγιο 0,9% και στο Λουξεμβούργο το 0,6%! Αυτά λένε οι αριθμοί για να γνωρίζουμε και ποιοι χρηματοδοτούν επί της ουσίας την Ατλαντική Συμμαχία. Και αν πράγματι τα δίναμε και είμαστε ασφαλής θα λέγαμε χαλάλι. Αλλά συμβαίνει αυτό; Οταν η Τουρκία μας απειλεί το ΝΑΤΟ σφυρίζει αδιάφορα και το παίζει επιτήδειος ουδέτερος.

Γι’ αυτό ρωτάμε γιατί δίνουμε τόσα στη Συμμαχία; Για να μας προστατεύει από ποιόν. Βρες μπας τελικά ΕΟΚ και ΝΑΤΟ είναι το ίδιο συνδικάτο και εμείς του δόγματος ανήκομεν εις την Δύσην δεν το γνωρίζαμεν;

*Δημοσιογράφος – ιστορικός, Διευθυντής Σύνταξης στην εφημερίδα «δημοκρατία»

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ