Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Νίκος Παρασκευόπουλος: Οι αφίσες και ο Βολταίρος

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Νίκος Παρασκευόπουλος: Οι αφίσες και ο Βολταίρος

Ξαφνικά ένα πρωί κάποιες πόλεις της Βόρειας Ελλάδας ασχήμυναν. Γέμισαν με αφίσες μεγάλου μεγέθους με φωτογραφίες «προδοτών». Σε μια περίοδο όπου είχαν ήδη σημειωθεί κρούσματα βίας και ρατσισμού (χτύπημα στον δήμαρχο Γ. Μπουτάρη, ρίξιμο δύο ανθρώπων στη θάλασσα) οι αφίσες στιγμάτιζαν και προκαλούσαν για ευνόητες ενέργειες.

Γράφει ο καθηγητής Νίκος Παρασκευόπουλος*

Δεν ήταν άγνωστο στην ιστορία το φαινόμενο. Αποδιοπομπαίοι τράγοι κατασκευάζονταν και στην αρχαιότητα. Φωτογραφίες με επικηρυγμένους «νεκρούς ή ζωντανούς» κυκλοφορούσαν και στην Άγρια Δύση.

Νομίζαμε ότι έκτοτε είχαμε ξεφύγει, είχαμε κτίσει έναν πολιτισμό με στοιχειώδεις κατακτήσεις. Που και που συναντούσες στο δρόμο καμιά ανάλογη εικόνα «στιγματισμένου», αλλά σποραδικά, σπάνια και χωρίς κοινωνική εμβέλεια. Το πρώτο φούντωμα της πολιτικής λάσπης καταγράφηκε στον διαδικτυακό κίτρινο τύπο και καθώς τα αντισώματα έμεναν αδρανή, η επιδημία απέκτησε χορηγούς (!) και επεκτάθηκε.

«Διαφωνώ με ό,τι λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Η ρήση του Βολταίρου ήταν και είναι ο βασικός κανόνας της Δημοκρατίας. Όμως εκτός από τους Δημοκράτες, υπάρχουν και οι εραστές του αίματος και της βίας. Αναγνωρίζονται αμέσως: αν τους ρωτήσεις για τη βία, απαντούν πάντοτε «κι εσείς τα ίδια κάνετε», «κι εκείνος τα ίδια είχε κάνει». Λογική χούλιγκαν, δηλαδή: «κι εσείς στην έδρα σας είχατε κάνει αίσχη».

Ο δρόμος για τον κοινωνικό εκφασισμό είναι σπαρμένος με δικαιολογίες για τη βία. Ο δρόμος για την κοινωνική ειρήνη ξεκινά και προχωρά με τον διάλογο.

*Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Α’ Θεσσαλονίκης Ομότιμος Καθηγητής Νομικής ΑΠΘ

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ