Τρίτη 23 Απριλίου 2024

Στυλιανός Παπαγεωργίου – Γονατάς: Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στυλιανός Παπαγεωργίου – Γονατάς: Ανοιχτή επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θα μπορούσε ποτέ ένας από τους κορυφαίους Δασκάλους του Δημοσίου Δικαίου, τον οποίο ευτυχίσαμε να δούμε να ασκεί τα καθήκοντα του Πρόεδρου της Δημοκρατίας να έχει αντίθετη άποψη από το σύνολο των λοιπών Συνταγματολόγων σχετικά με την ανάγκη υπογραφής του προεδρικού διατάγματος που θα ορίζει τη νέα ηγεσία του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, σε μια περίοδο μάλιστα που η κυβέρνηση έχει ουσιαστικά παραιτηθεί και εκκρεμεί να εκλέξει ο ελληνικός λαός νέα Βουλή, Κυβέρνηση κα Αξιωματική Αντιπολίτευση;

Αν θα μπορούσα να απευθυνθώ και σε Εσάς κύριε Πρόεδρε με την ιδιότητά μου ως Καθηγητή Νομικής Σχολής θα ήθελα να σας επισημάνω πρωτίστως ότι το παρόν θέμα της υπογραφής του σχετικού προεδρικού διατάγματος δεν συμπεριλαμβάνεται σε αυτά που για λόγους πολιτειακούς η Προεδρία της Δημοκρατίας οφείλει να συντάσσεται με την εκάστοτε κυβέρνηση, αλλά διαφοροποιείται ουσιωδώς. Τούτο όχι μόνο διότι η παρούσα κυβέρνηση έχει προκηρύξει εκλογές και ουσιαστικά έχει ήδη παραιτηθεί, αλλά κυρίως διότι η απόφαση Σας για μη υπογραφή, απολύτως συνταγματική και σύννομη, προασπίζει σήμερα τη Δικαιοσύνη και προσφέρει τεράστια βοήθεια σε όλο το δικαστικό σώμα, του οποίου βάλλεται η ανεξαρτησία και αξιοπιστία στα μάτια του απλού πολίτη. Οποιαδήποτε παρέκκλιση από την κρατούσα στη θεωρία και την επιστήμη άποψη θα έδιδε το χαριστικό χτύπημα τη συγκεκριμένη ιστορική στιγμή στο δικαστικό σώμα. Η μη υπογραφή θα σας κατατάξει στα μάτια και τη συνείδηση του ελληνικού λαού σε ύψιστο προστάτη της Τρίτης Εξουσίας, την οποία οφείλει να σέβεται και να εμπιστεύεται ο κάθε πολίτης.

Κ. Πρόεδρε, σήμερα η συμπόρευση μέσα από το αξίωμά Σας με την άποψη σύσσωμης της επιστημονικής κοινότητας επί του ανωτέρω θέματος που ταλανίζει τη Δικαιοσύνη θα απάλλασσε όλους εμάς τους διδασκάλους από τον πικρό καταλογισμό της βαρύτατης υπόμνησης: «Δάσκαλε που δίδασκες…».

Στυλιανός Παπαγεωργίου – Γονατάς Αν. Καθηγητής Ποινικού Δικαίου Δ.Π.Θ.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ