Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Στ. Παπαγεωργίου – Γονατάς:  Θρίαμβος του Κράτους Δικαίου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Στ. Παπαγεωργίου – Γονατάς:  Θρίαμβος του Κράτους Δικαίου

Το γνωστό ρητό «χαμένος αγώνας είναι μόνο αυτός που δεν δόθηκε», έχει απόλυτη ισχύ, όσον αφορά την απόφαση του Υπουργού της Δικαιοσύνης.

Γράφει ο καθηγητής Στ. Παπαγεωργίου – Γονατάς

Ο Υπουργός, κύριος Μιχαήλ Καλογήρου, από το βήμα της Βουλής, λίγο πριν την  ψήφιση του Ποινικού Κώδικα, αποφάσισε μετά από τις έντονες αντιδράσεις και πιέσεις μέχρι και την τελευταία στιγμή από το κοινωνικό σύνολο αλλά και από μέρος της επιστημονικής κοινότητας, να μεταρρυθμίσει εκ νέου την παράγραφο 5 του άρθρου 336 Π.Κ για τον βιασμό. Έτσι μετατρέπει την αιτιολογική έκθεση του ως άνω άρθρου περί διαβάθμισης της πράξης εξαναγκασμού του δράστη απέναντι στο θύμα.

Λες και η ψυχολογική βία, που ασκεί ένας δράστης σε ένα θύμα ( και ιδίως όταν το θύμα είναι νεαρής ηλικίας), και η οποία κρίνεται κατά περίπτωση πρέπει να θεωρείται μειωμένης απαξίας, σε σχέση με την αντίστοιχη σωματική βία.

Λες και ο κ. Υπουργός ΔΕΝ έχει ακούσει τον τελευταίο καιρό για βιασμούς, όπου ο δράστης εκμεταλλευόμενος την ευάλωτη θέση ή τη θέση αδυναμίας για παράδειγμα μιας κοπέλας την οποία ο δράστης απειλείότι, εάν δεν συνουσιασθεί όχι μόνο μαζί του αλλά και με την παρέα του,θα διαρρεύσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα της στο διαδίκτυο.

Ο κ. Υπουργός και η νομοπαρασκευαστική επιτροπή παρά τα τραγικά γεγονότα της πρόσφατης επικαιρότητας, ήθελαν να πλημμεληματοποιήσουν την συμπεριφορά αυτή, ως βιασμό ήσσονος απαξίας.

Η ομολογία του κ. Υπουργού ότι αυτή η θεώρηση των πραγμάτων ΔΕΝ έγινε δεκτή από την κοινωνία και φοβούμενη η κυβέρνηση ότι με αυτό το άρθρο θα χαρακτηρισθεί ότι προστατεύει τους βιαστές, έφερε τελικά στην παρ. 5 του 336 ΠΚ, την προϋπόθεση της συναίνεσης ως ορισμό του βιασμού με ποινή κάθειρξης έως δέκα χρόνια. Συνεπώς,αποδεικνύεται περίτρανα ότι οι κοινωνικές ευαισθησίες πρέπει να λαμβάνονται πάντα υπόψη στο σύγχρονο ποινικό δίκαιο.

*Αν. Καθηγητή Ποινικού Δικαίου ΔΠΘ – Δικηγόρου

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ