Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Άρειος Πάγος: Εκδίδονται στη Γαλλία mr Bitcoin και «Λίπος»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Εκδίδονται στη Γαλλία mr Bitcoin και «Λίπος»

Στη Γαλλία αποφάσισε ο Άρειος Πάγος να εκδοθούν δυο εκ των πιο εκζητούμενων προσώπων παγκοσμίως. Του Αλεξάντερ Βίνικ (Mr Bitcoin) και του Λάσα Σουσανασβίλι (Λίπος).

Το Ποινικό Τμήμα του Ανώτατου Δικαστηρίου της χώρας, αποφάσισε την έκδοση (και ) στη Γαλλία του αποκαλούμενου  mr Bitcoin, Αλεξάντρερ Βίνικ , ο οποίος είναι ο πρωταγωνιστής ενός διπλωματικού θρίλερ αφού για την έκδοσή του έχουν μονομαχήσει τόσο η ΗΠΑ όσο και η Ρωσία και έχουν εισπράξει θετικές απαντήσεις. Το δικαστήριο είπε «ναι» και στη Γαλλία και έτσι η ευρωπαϊκή χώρα γίνεται η τρίτη που ζήτησε τον Βίνικ και έγινε δεκτό το αίτημά της.

Ο mρ Bitcoin  φέρεται ότι μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας ξέπλενε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που προέρχονταν από εκβιάσεις μετά από κυβερνοεπιθέσεις και απαίτηση λύτρων. Γεγονότα που ο ίδιος αρνείται κατηγορηματικά , έχοντας μάλιστα ξεκίνησε και απεργία πείνας για «όσα του επιφύλαξε» η Ελληνική Δικαιοσύνη. Επειδή πάντως για την έκδοσή του ερίζουν τρείς χώρες, τον τελευταίο λόγο για την επιλογή της χώρας θα έχει ο υπουργός Δικαιοσύνης.

Το «λίπος»

Θετικά απάντησε το ανώτατο δικαστήριο και στο αίτημα για έκδοση του Λασα Σουσανασβίλι γνωστού και ως «Λίπος».

Το δικαστήριο τον εκδίδει στη Γαλλία μόνο για το αδίκημα των κλοπών. Για τα υπόλοιπα αδικήματα ( απόκρυψη κλοπιμαίων, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση κα ξέπλυμα) ο Άρειος Πάγος αποφάσισε να διενεργηθεί έρευνα από την εισαγγελείς Θεσσαλονίκης προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτές οι πράξεις έχουν τελεστεί στη χώρα μας. Συμφωνα με την απόφαση η Γαλλία οφείλει να επαναμεταγάγει στη χώρα μας το Λίπος όταν ζητηθεί.

Ο 57χρονος, ο οποίος φέρεται ως αρχηγός της ρωσικής μαφίας, συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη τον περασμένο Απρίλιο κατά την διάρκεια κοινής ευρωπαϊκής αστυνομικής επιχείρησης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Γαλλία. Ο Γεωργιανός είχε αποφυλακιστεί το 2015 για λόγους υγείας και από τότε φέρεται να επανήλθε στη ενεργό δράση κάνοντας κλοπές και τις διαρρήξεις, με λεία περίπου 1.οοο.οοο ευρώ. Οι γαλλικές αρχές αποδίδουν στο «Λίπος» τον τίτλο ηγετικού στελέχους εγκληματικής οργάνωσης, η οποία διέπραττε κλοπές, ξεπλένοντας τα κλοπιμαία.

Και κατά των δυο αποφάσεων αναμένεται να υποβληθεί αίτηση αναστολής τους.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ