Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Άρειος Πάγος: «Ναι» στην αναίρεση Ρωμανού για την μη χορήγηση ελαφρυντικού

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: «Ναι» στην αναίρεση Ρωμανού για την μη χορήγηση ελαφρυντικού Eurokinissi

«Ναι» στην άσκηση αναίρεσης ως προς το σκέλος που αφορά στην μη χορήγηση ελαφρυντικού για το Νίκο Ρωμανό και τον Αρ. Ντάλιο, πρότεινε ενώπιον του ποινικού τμήματος του Αρείου Πάγου ο αντεισαγγελέας ΑΠ, Γρηγόρης Πεπόνης.

Οι τρεις καταδικασθέντες για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης, Γ. Μιχαηλίδης, Αρ. Ντάλιος και Νίκος Ρωμανός, ζητούσαν να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφαση τους Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων. Ο εισαγγελικός λειτουργός ζήτησε να γίνει δεκτή η αίτηση αναίρεσης ως προς την μη χορήγη του ελαφρυντικού της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη για το Νίκο Ρωμανό και για τον Αργύρη Ντάλιο.

Υποστήριξε και για τους δύο πως η δευτεροβάθμια απόφαση απέρριψε τη χορήγηση της ελαφρυντικής περίστασης και δεν δέχθηκε ως επαρκή τα πραγματικά περιστατικά που τέθηκαν στο εφετείο, όπως την ολοκλήρωση του Λυκείου και την εισαγωγή στο πανεπιστήμιο για το Νίκο Ρωμανό, με το σκεπτικό ότι το διάστημα εκείνο ήταν υπό κράτηση και εξαιτίας των πεποιθήσεων του, όπως τις ανέπτυξε κατά την απολογία του.

«Ξέρουμε πολλούς κρατούμενους που τελειώνουν το λύκειο και μπαίνουν πανεπιστήμιο; Πρόκειται για μια συνειδητή προσπάθεια με θετικό προσανατολισμό. Είναι αδιάφορη η κοσμοθεωρία του εγκληματολογικά και από πλευράς αξιόποινου. Εγώ μπορώ να πιστεύω ότι είμαι ο Βούδας, τί σημασία έχει;» σχολίασε ο κ. Πεπόνης:

Την ίδια στιγμή, εισηγήθηκε να απορριφθούν οι αιτήσεις αναίρεσης ως προς τα άλλα ζητήματα που έθεσαν οι τρεις καταδικασθέντες, όπως το ζήτημα της «ατομικής τρομοκρατίας», η οποία αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, δικαιολογώντας την απόφαση για ενοχή τους για σειρά πράξεων ως τρομοκρατικές ενέργειες, αν και έχουν αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής σε τρομοκρατική οργάνωση (187Α ΠΚ).

Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου πρότεινε την απόρριψη αυτού του σκέλους του αιτήματος ως αβάσιμο, επισημαίνοντας: «είναι δυνατόν μεμονωμένα πρόσωπα να πράξουν τρομοκρατικές πράξεις. Ο μεμονωμένος τρομοκράτης είναι ο μοναχικός λύκος. Σε διεθνές επίπεδο το έχουμε συναντήσει, με δεκάδες εκατοντάδες θύματα. Η δική μας νομοθετική πρόβλεψη το ρυθμίζει με αυτό τον τρόπο». Η απόφαση αναμένεται να εκδοθεί το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ