Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Άρειος Πάγος: Την Πέμπτη αποφασίζει για την τύχη της Ελ. Τουλουπάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος: Την Πέμπτη αποφασίζει για την τύχη της Ελ. Τουλουπάκη

Η ανανέωση της θητείας της επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένης Τουλουπάκη, θα απασχολήσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου.

Λίγα μόλις 24ωρα μετά το αίτημά της για άρση της βουλευτικής ασυλίας για την υπόθεση Novartis, η επικεφαλής της Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, Ελένη Τουλουπάκη, αναμένει τις εξελίξεις αναφορικά με την ανανέωση ή μη της θητείας της.

Αύριο, Πέμπτη, πρόκειται να συγκληθεί το 11μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, που αποτελεί το αρμόδιο όργανο για να αποφανθεί αν η εισαγγελική λειτουργός θα παραμείνει στη θέση της για ακόμη δύο χρόνια ή θα υπάρξει κάποιος νέος συνάδελφός της που θα αναλάβει τα ηνία αυτής της τόσο σημαντική θέσης. Το σχετικό ερώτημα του υπουργείου Δικαιοσύνης αναφορικά με την ανανέωση ή ολοκλήρωση της θητείας της Ελένης Τουλουπάκη έχει εδώ και μερικές ημέρες διαβιβαστεί αρμοδίως και πλέον αναμένεται να απαντηθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ελένη Τουλουπάκη είναι θετική στην ανανέωση της θητείας της που θα της δώσει την ευκαιρία να ολοκληρώσει το έργο που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο χρόνια. Παράλληλα, μεταξύ των υποψηφίων για αυτό το νευραλγικό πόστο, είναι, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, τόσο ο Στάθης Βεργώνης, ο οποίος είναι εκλεγμένος β’ αντιπρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, όσο και ο Χαράλαμπος Τζώνης, που έχει ασχοληθεί στο παρελθόν με σειρά σημαντικών υποθέσεων.

Να σημειωθεί πάντως, πως η χρονική συγκυρία ευνοεί την παραμονή της Ελένης Τουλουπακη στο πόστο, αφού εξακολουθεί να εκκρεμεί η υπόθεση Novartis και συγκεκριμένα η ποινική εξέλιξη για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της Εισαγγελίας, εύλογο και λογικό είναι να σημειωθεί σημαντική καθυστέρηση στην πορεία τη προκαταρκτικής έρευνας, καθώς ο νέος επικεφαλής θα πρέπει αρχικά να ενημερωθεί για τα στοιχεία της δικογραφία προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο, που τα τελευταία δύο χρόνια χειρίζεται η εισαγγελική λειτουργός.

Η ολοκλήρωση της θητείας της κ. Τουλουπάκη συμπίπτει χρονικά με ένα κομβικό σημείο για την έρευνα στην υπόθεση της Novartis, καθώς όπως είναι γνωστό άμεσα αναμένεται η ποινική αποτίμηση του δεύτερου «πακέτου» των εκκρεμών δικογραφιών για πέντε πολιτικά πρόσωπα, ενώ ήδη από την Παρασκευή το πρωί, ξεκινά ο κύκλος της εξέτασης των μη πολιτικών προσώπων που έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου να δώσουν εξηγήσεις για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ