Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Άρειος Πάγος 19 χρόνια μετά: Ανέτρεψε απαλλακτική απόφαση για δικηγόρο που κατηγορείται ότι “έφαγε” χρήματα ναυαγών του “Σάμινα”

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Άρειος Πάγος 19 χρόνια μετά: Ανέτρεψε απαλλακτική απόφαση για δικηγόρο που κατηγορείται ότι “έφαγε” χρήματα ναυαγών του “Σάμινα”

Δεκαεννέα χρόνια μετά το τραγικό ναυάγιο του “Εξπρές Σάμινα” ανοιχτά της Πάρου όπου το Αιγαίο Πέλαγος έγινε υγρός τάφος για 81 συνανθρώπους μας, η δικαστική περιπέτεια τεσσάρων αυστριακών ναυαγών δεν έχει τελειώσει ακόμη. Πρόκειται για δύο ζευγάρια τουριστών που σώθηκαν από τη μανία της θάλασσας  αλλά , σύμφωνα με όσα κατήγγειλαν,  δεν γλίτωσαν από τα …νύχια του δικηγορικού γραφείου, που τους εκπροσωπούσε στα αστικά δικαστήρια ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης!

Πρόκειται για δύο γυναίκες δικηγόρους οι οποίες αρχικά κατηγορήθηκαν και καταδικάστηκαν σε πρώτο βαθμό ότι καρπώθηκαν τη μισή αποζημίωση, συν τους τόκους και τα δικαστικά έξοδα που επιδικάστηκαν στους 4 ναυαγούς ως ηθική βλάβη για τη μεγάλη περιπέτεια που λίγο έλειψε να τους κοστίσει τη ζωή.

Οι δύο 56χρονες κατηγορούμενες συνεργάτιδες του ίδιου δικηγορικού γραφείου στην Αθήνα απολογούμενες έχουν υποστηρίξει ότι δεν υπεξαίρεσαν την αποζημίωση των αυστριακών ναυαγών, αλλά ότι η μία υπήρξε θύμα της υπεξαίρεσης που διέπραξε η άλλη. Στο εφετείο η μία εξ αυτών που λειτουργούσε ως το δεξί χέρι του δικηγορικού γραφείου της άλλης, αθωώθηκε αλλά για την ιδιοκτήτρια του γραφείου, έπαυσε η ποινική δίωξη λόγω παραγραφής αφού προηγουμένως η κατηγορία μετετράπη από κακουργηματική υπεξαίρεση σε απλή υπεξαίρεση (πλημμέλημα). Πριν από λίγες μέρες ο Άρειος Πάγος αναίρεσε ως προς το δεύτερο σκέλος την εφετειακή απόφαση κρίνοντας ότι το σκεπτικό της είναι ελλιπές καθώς δεν είχε ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία. Έτσι για την 56χρονη επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου, παραπέμφθηκε η υπόθεση να εκδικαστεί εκ νέου στο ίδιο δικαστήριο αλλά με διαφορετική σύνθεση δικαστών.

Το ιστορικό

Τα δύο ηλικιωμένα ζευγάρια από την Αυστρία Ρενάτε και Χέριμπερτ Κράινμπουχερ και Ρενάτε Μπρέννερ και Γιόσεφ Φάινιγκ τη νύχτα της 26 Σεπτεμβρίου του 2000 ήταν ανάμεσα στους 533 επιβαίνοντες του Εξπρές Σάμινα που ναυάγησε στο Αιγαίο Πέλαγος. Και οι τέσσερις σώθηκαν καθώς περισυνελέγησαν από έναν ψαρά και στη συνέχεια μήνυσαν την επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου και τη συνεργάτιδά της, ότι καρπώθηκαν μέρος της αποζημίωσης τους.

Οι διασωθέντες ναυαγοί προσέφυγαν στην ελληνική Δικαιοσύνη την εκπροσώπηση των οποίων ανέλαβε το δικηγορικό γραφείο της 56χρονης με την συνομήλικη της συνεργάτιδα δικηγόρο. Τα αστικά δικαστήρια τους δικαίωσαν επιδικάζοντας τους συνολική αποζημίωση από την πλοιοκτήτρια εταιρία MINOAN DOLPHINS για ηθική βλάβη 117.206 ευρώ, συν 17.863 ευρώ τόκους και δικαστικά έξοδα.

Ουδέποτε ωστόσο εισέπραξαν ολόκληρο το ποσό και το πρωτόδικο δικαστήριο αποφάσισε οι δικηγόροι που είχαν εμπιστευτεί να τους εκπροσωπήσουν στα δικαστήρια και να εισπράξουν για λογαριασμό τους τα χρήματα της αποζημίωσης υπεξαίρεσαν μεγάλο μέρος των χρημάτων (υπεξαίρεση από εντολοδόχο αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας).

Πρωτόδικα η 55χρονη ιδιοκτήτρια του δικηγορικού γραφείου καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 3 ετών με 3ετή αναστολή για υπεξαίρεση 17.863 ευρώ. Ίδια ποινή επιβλήθηκε στη συνομήλικη συνεργάτιδα της για υπεξαίρεση 58.606 ευρώ.

Για την ακρίβεια, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Πειραιά επιδίκασε, σε κάθε ένα από τους ναυαγούς αποζημίωση 29.303 ευρώ (συνολικά 117.206 ευρώ) και η πρωτόδικη απόφαση κηρύχθηκε προσωρινά εκτελεστή μόνο για το μισό ποσό, δηλαδή για τις 58.606 ευρώ.

Ωστόσο, όπως καταγράφεται στο σκεπτικό της πρωτόδικης ποινικής καταδικαστικής απόφασης «εκ λάθους, παραδρομής ή μη σωστής μελέτης της απόφασης, ο πληρεξούσιος δικηγόρος της πλοιοκτήτριας εταιρίας κατέβαλε στις 7-4-2003 το σύνολο των επιδικασθέντων ποσών στη δικηγόρο (σ.σ. βοηθό του γραφείου), παραδίδοντας της 4 επιταγές, των 29.303 ευρώ έκαστη, μία δηλαδή για κάθε ναυαγό».

Η δικηγόρος παρέλαβε τις 4 επιταγές, η εντολή ωστόσο που είχε από την εργοδότριά της ήταν να εισπράξει όχι 117.206 ευρώ, αλλά 58.606 ευρώ (όσο δηλαδή το προσωρινά εκτελεστό ποσό της απόφασης).

Το κακούργημα έγινε πλημμέλημα

Όμως το εφετείο την αθώωσε κρίνοντας ότι τα χρήματα είχε πάρει η επικεφαλής του γραφείου που της τα παρέδωσε και η ίδια δε απολογούμενη υποστήριξε ότι όταν ο δικηγόρος των μηνυτών της την ενημέρωσε ότι δεν έχουν αποδοθεί κάποια χρήματα από τις αποφάσεις έμεινε άναυδη… Ζήτησε τότε από την συνάδερφο της – εργοδότρια της να της δείξει τα εμβάσματα, εκείνη της είπε ότι τα έχει αποδώσει αλλά έκανε λάθος η τράπεζα…

Σύμφωνα με τις δικαστικές αποφάσεις η επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου δεν ενημέρωσε τους Αυστριακούς ότι κέρδισαν την αγωγή και δεν απέδωσε αμέσως, όπως όφειλε, τα εισπραχθέντα χρήματα της αποζημίωσης. Επί ένα χρόνο φέρεται να αγνοούσε επιδεικτικά τηλεφωνήματα (ακόμα και από την αυστριακή πρεσβεία), emails και εξώδικα των πελατών της. Μόλις τον Απρίλιο του 2004 έστειλε στους 4 ναυαγούς τις 58.604 ευρώ που η συνεργάτιδα της φέρεται να της είχε δώσει.

Το 2005, όταν η αποζημίωση επικυρώθηκε τελεσίδικα και από το Εφετείο του Πειραιά, η δικηγόρος εισέπραξε από την πλοιοκτήτρια εταιρεία άλλες 17.863 ευρώ για τόκους και δικαστικά έξοδα. Το ποσό αυτό δεν το απέδωσε ως όφειλε στους εντολείς της και παρά τα εξώδικα των Αυστριακών μηνυτών της. Η κατηγορουμένη δικηγόρος ακόμα και τα ποσά που τελικά τους απέδωσε, τα απέδωσε με μεγάλη καθυστέρηση, καρπούμενη όλο αυτό το διάστημα τα χρήματα.» Η επικεφαλής του δικηγορικού γραφείου φέρεται να έχει επιστρέψει τμηματικά στους πελάτες της το μεγαλύτερο μέρος της αποζημίωσης που υπεξαιρέθηκε, οι ναυαγοί ωστόσο, έχουν καταθέσει και αγωγή σε βάρος της διεκδικώντας αποζημίωση 25.000 ευρώ έκαστος για ηθική βλάβη.

Μετά την απόφαση του Πενταμελούς εφετείου τον Απρίλιο του 2018, που την απήλλαξε λόγω παραγραφής του αδικήματος, άσκησαν αναίρεση στο ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η οποία και έγινε δεκτή και έτσι η δικηγόρος θα κάτσει και πάλι στο εδώλιο -αυτή τη φορά μόνη της και χωρίς την συνεργάτιδα της με την οποία έχουν οριστικά διαρραγεί οι σχέσεις τους – προκειμένου να δικαστεί για κακουργηματική υπεξαίρεση ενώπιον του ιδίου δικαστηρίου αλλά από άλλους δικαστές.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ