Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αναβίωσε στον Άρειο Πάγο ο πνιγμός 9χρονου σε παιδικό πάρτι  στον Άλιμο

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αναβίωσε στον Άρειο Πάγο ο πνιγμός 9χρονου σε παιδικό πάρτι  στον Άλιμο

Στον Άρειο Πάγο αναβίωσαν οι τραγικές εκείνες στιγμές όπου ο 9χρονος Παναγιωτάκης ήταν στο πυθμένα της πισίνας πολυχώρου στον Άλιμο, ενώ οι φωνές των παιδιών που συμμετείχαν στο πάρτι, ο μεγάλος συνωστισμός και η έλλειψη των αναγκαίων μέτρων ασφαλείας, δεν απέτρεψαν τον άδικο χαμό του μικρού μαθητή.

Οι αρεοπαγίτες επικύρωσαν τις ποινές που είχαν επιβληθεί από το Εφετείο Αθηνών τόσο στον διευθύνοντα σύμβουλο του πολυχώρου-αναψυκτηρίου όσο και στον ναυαγοσώστη εποπτεύοντα την  πισίνα για τον πνιγμό του 9χρονου, αφού απέρριψαν προηγουμένως όλους τους νομικούς και μη ισχυρισμούς  που προέβαλαν, όπως είναι ότι ο μικρός είχε μπει στην πισίνα μετά από ένα πλούσιο σε ποσότητα γεύμα.

Η άδεια λειτουργίας εκδόθηκε 5 ημέρες μετά το  πνιγμό του παιδιού

Στο συγκεκριμένο χώρο υπάρχουν δύο πισίνες. Η μια (η μικρή) είναι δυναμικότητας 60 ατόμων και η δεύτερη (η μεγάλη) 94 ατόμων. Της δεύτερης πισίνας  το βάθος της αρχίζει από 0,80 μ. (ελάχιστο) και φτάνει τα 1,80 μ. (ανώτατο), ενώ στο μέσο περίπου υπάρχει υπερυψωμένος βράχος με σκάλα, κάτι που επιτρέπει στους λουόμενους να ανεβαίνουν και να κάνουν βουτιές. Η άδεια λειτουργίας της δεύτερης πισίνας εκδόθηκε 5 ημέρες μετά το  πνιγμό του παιδιού. Το απόγευμα της τραγικής εκείνης ημέρας του δεύτερου δεκαημέρου του Ιουνίου του 2009 ο 9χρόνος είχε προσκληθεί σε παιδικό πάρτι, που διοργάνωσε η μητέρα συμμαθητή του, στο συγκεκριμένο χώρο. Πράγματι, στις 6 μ.μ. ο ανήλικος συνοδευόμενος  από την μεγαλύτερη 16χρονη αδελφή του, και χωρίς την συνοδεία των γονέων του έφθασε στο χώρο, όπου θα γινόταν το πάρτι.

Υπήρχε έντονος συνωστισμός

Συγκεκριμένα ο πατέρας του, μετέφερε τα δύο ανήλικα παιδιά με το αυτοκίνητο του μέχρι την είσοδο του συγκροτήματος και αποχώρησε, ενώ η μητέρα τους, είχε παραμείνει στο σπίτι, καθώς  ήταν λεχώνα, αφού μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε γεννήσει το τρίτο της παιδί. Το πάρτι περιελάμβανε αρχικά κολύμβηση στην πισίνα και κατόπιν κοπή τούρτας γενεθλίων και φαγητό.

Όμως, στην ίδια, μεγάλη πισίνα το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρχε σε εξέλιξη και δεύτερο παιδικό πάρτι, ενώ είχαν ξεκινήσει να  αποχωρούν, τα παιδιά του προηγούμενου, τρίτου πάρτι, που είχε αρχίσει ενωρίτερα. Επίσης, υπήρχαν και μεμονωμένα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, πελάτες του συγκροτήματος, που είχαν πάει για κολύμβηση ή για καφέ. Στη δεύτερη, μικρή πισίνα, υπήρχε άλλο πάρτι σε εξέλιξη. Δηλαδή, μέσα και έξω από τις πισίνες υπήρχε έντονος συνωστισμός και ειδικά από παιδιά σχολικής ηλικίας, φωνές, ενώ από τα μεγάφωνα ακουγόταν μουσική.

Ναυαγοσώστης και επόπτη ασφαλείας

Και ενώ τα πάρτι ήταν σε πλήρη εξέλιξη και μέσα στη μεγάλη πισίνα ήταν περίπου 40 άτομα, ο 9χρονος έχασε τις αισθήσεις του και βυθίστηκε στο βαθύτερο σημείο του πυθμένα της, σε βάθος 1,80μ. Κάποια στιγμή εντοπίστηκε από τους  λουόμενους, οι οποίοι άρχισαν να φωνάζουν, μόλις αντίκρισαν το σώμα του μικρού πεδίου να είναι ακίνητο στο πυθμένα. Η ατμόσφαιρα πάγωσε στο πολυχώρο.

Ο διευθύνων σύμβουλος, που ασκούσε χρέη ναυαγοσώστη και επόπτη ασφαλείας της πισίνας, μόλις αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί από τις φωνές και τα ουρλιαχτά των λουόμενων, οι οποίοι είδαν πρώτοι τον ανήλικο βυθισμένο, βούτηξε και τον ανέσυρε από τον πυθμένα της πισίνας. Ο μικρός ανασύρθηκε αναίσθητος, χωρίς αναπνοή και χωρίς σφυγμό. Τον ξάπλωσαν  στα πλακάκια  της πισίνας και έγιναν απεγνωσμένες προσπάθειες ανάνηψης του, ενώ ταυτόχρονα κλήθηκε το ΕΚΑΒ.

Προσπάθειες ανάνηψης έγιναν και από τον ναυαγοσώστη, τον οποίο φώναξαν αμέσως από την μικρή, δεύτερη πισίνα, όπου βρισκόταν. Επίσης, ειδοποιήθηκε και προσήλθε, μετά από λίγα λεπτά και ο τρίτος ναυαγοσώστης, είχε ρεπό την εκείνη ημέρα. Το άψυχο κορμάκι πλέον του 9χρόνου μεταφέρθηκε με το ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο  Παίδων των Αθηνών, όπου επιβεβαιώθηκε ο θάνατός του.

Αναίρεση στον Άρειο Πάγο Από το Τριμελές Εφετείο Αθηνών, ο διευθύνων σύμβουλος  καταδικάστηκε σε φυλάκιση 3 ετών για ανθρωποκτονία από αμέλεια και ο ναυαγοσώστης, ο οποίος είχε βάρδια εκείνη την ημέρα, καταδικάστηκε για το ίδιο αδίκημα σε φυλάκιση 18 μηνών. Στον διευθύνοντα αποδόθηκε, μεταξύ των άλλων, ότι δεν επέδειξε  ιδιαίτερη και αυξημένη επιμέλεια και σύνεση, όπως απαιτείται για τη διοργάνωση παιδικών πάρτι και δεν έχει λάβει ειδικά και επαρκή μέτρα ασφαλείας, για την πρόληψη και αντιμετώπιση παρόμοιων καταστάσεων.

Οι δύο καταδικασθέντες άσκησαν αναίρεση στον Άρειο Πάγο, επικαλούμενοι ότι η εφετειακή απόφαση δεν έχει πλήρη, αιτιολογημένη και εμπεριστατωμένη αιτιολογία, ενώ περιέχει αντιφάσεις και κενά.

Ακόμη,  επικαλέσθηκαν ότι ο μικρός, πριν πάει στην πισίνα είχε γευματίσει δύο πιάτα μακαρόνια με κιμά. Όμως αποδείχθηκε ότι είχε γευματίσει πολλές ώρες πριν τον πνιγμό του, αλλά και σύμφωνα με την έκθεση νεκροψίας-νεκροτομής, δεν βρέθηκε τροφή στο στομάχι, παρά μόνο νερό. Πάντως, τελικά, όλοι οι ισχυρισμοί απορρίφθηκαν.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ