Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση για την 53χρονη καθαρίστρια

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Αντεισαγγελέας Αρείου Πάγου: Να αναιρεθεί η καταδικαστική απόφαση για την 53χρονη καθαρίστρια

«Τέλος» στην περιπέτεια της 53χρονης καθαρίστριας από το Βόλο χωρίς να επιτρέψει ξανά στις δικαστικές αίθουσες, ζητά να μπει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Όλγα Σμυρλή.

Ενώπιον του Ποινικό Τμήματος του Αρείου Πάγου, η αντεισαγγελέας ζήτησε την αναίρεση της καταδικαστικής απόφασης του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, αλλά και «να κηρυχθεί αθώα η κατηγορούμενη για το αδίκημα της απάτης κατ’εξακολούθηση και κατ’ επάγγελμα». Εφόσον η εισήγηση γίνει δεκτή και το δικαστήριο δεχθεί ότι το αδίκημα της απάτης έχει παραγραφεί, τότε η 53χρονη που βρέθηκε στη φυλακή για ένα πλαστό απολυτήριο Δημοτικού προκειμένου να προσληφθεί ως καθαρίστρια, δεν αποκλείεται να μην επιστρέψει στις δικαστικές αίθουσες.

Ειδικότερα, η εισαγγελική λειτουργός υποστήριξε στην αγόρευσή της επικαλούμενη σχετική νομολογία του Αρείου Πάγου, πως εσφαλμένα το δευτεροβάθμιο δικαστήριο δέχθηκε ότι τελέστηκε απάτη κατ’εξακολούθηση, και ότι υπήρξε ζημία για το ελληνικό Δημόσιο. Αντίθετα, σύμφωνα με την αντεισαγγελέα, η απάτη προκλήθηκε άπαξ, όταν η 53χρονη κατέθεσε το πλαστό απολυτήριο δημοτικού ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής που αποφάσισε την πρόσληψη της: «η απατηλή συμπεριφορά ήταν άπαξ και όχι εξακολουθητικά, όσο λάμβανε μηνιαίες αποδοχές της. Δεν υπήρχε υποχρέωση να ανακοινώσει κάθε μήνα την απάτη, αφού δεν μπορεί να αυτοενοχοποιηθεί».

Όσο για το αν υπήρξε βλάβη του δημοσίου, η Όλγα Σμυρλή επεσήμανε πως δεν επήλθε μείωση της περιουσίας του Δημοσίου, αφού τα ποσά που είχαν προβλεφθεί με τον προϋπολογισμό του κράτους για τη θέση, αυτά και διατέθηκαν και όχι περισσότερα. Η εισαγγελική λειτουργός δέχθηκε πως δεν θεμελιώνεται περιουσιακή βλάβη του δημοσίου καθώς και ότι θα έπρεπε «να κηρυχθεί αθώα η 53χρονη για την απάτη», αφού δεν υπήρχε βλάβη για το δημόσιο.

Σε δηλώσεις της στους δημοσιογράφους, η 53χρονη είπε:

«Είμαι χαρούμενη ευτυχισμένη και ευχαριστώ όλους που με υποστήριξαν. Θέλω να πάρω πίσω τη δουλεία μου μέσα από μένα και την απόφαση του Αρείου Πάγου να βοηθηθούν. Μέσα από το Γολγοθά που πέρασα εγώ, να βοηθηθούν κι άλλοι. Δεν τους εξαπάτησα. Θεωρώ ότι οι δικαστές του Αρείου Πάγου το κατάλαβαν. Ήταν στίγμα για μένα οι 23 ήμερες που έμεινα στη φυλακή. Παραποίησα το απολυτήριο γιατί είχα μεγάλη ανάγκη, είχα δύο παιδιά να μεγαλώσω κι έπρεπε να τα μεγαλώσω με αξιοπρέπεια. Βέβαια όλο αυτό μου στοίχισε. Αναγνωρίζω το λάθος μου και μετανιώνω. Ωστόσο, δούλεψα αυτά τα λεφτά, δεν τα πήρα κι έφυγα». 

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ