Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

«Βαριά ήττα» της Ξένης Δημητρίου στην Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
«Βαριά ήττα» της Ξένης Δημητρίου στην Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου

Με συντριπτικό αποτέλεσμα κατά της ηγεσίας του Αρείου Πάγου και ειδικά της εισαγγελέα του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ξένης Δημητρίου (η οποία ήταν και εισηγήτρια εκ της θέσεώς της), κατέληξε η τελευταία Διοικητική Ολομέλεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου με αφορμή το θέμα των προσώπων που θα προτείνει η χώρα για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα.

Σε δύο ψηφοφορίες η ηγεσία του Αρείου Πάγου πήρε 4 ψήφους έναντι της ισχυρής πλειοψηφίας (πάνω από 50 στην πρώτη και 48 στη δεύτερη). Πρόκειται για γεγονός ιδιαίτερα ασύνηθες, να μην ακολουθεί δηλαδή το σώμα της Ολομέλειας την ηγεσία του δικαστηρίου.

Ο Ευρωπαίος εισαγγελέας

Ο πρόεδρος του ΑΠΒασίλης Πέππας

Όπως είχε γράψει το dikastiko gr, 15μελές Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου επέλεξε ως υποψηφίους για τη θέση του Έλληνα Ευρωπαίου εισαγγελέα τους Δημήτρη Ζημιανίτη, Λάμπρο Πατσαβέλα και Ηλία Κωνσταντακόπουλο.

Αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν και η πρόταση στο ΑΔΣ της κας Δημητρίου. Για την ίδια θέση είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά 6-7 εισαγγελείς. Μεταξύ αυτών και ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλίας Ζαγοραίος. Στην κατάταξη, σύμφωνα με πληροφορίες, (στο 15μελές όργανο) πρώτος ήταν ο κ. Ζημιανίτης, δεύτερος ο κ. Πατσαβέλας, τρίτος ο κ. Κωνσταντακόπουλος με (8-6) και τέταρτος ο κ. Ζαγοραίος (με 6-8). Σημειωτέον, πως ο κ. Ζαγοραίος, λέγεται και έχει γραφτεί σχετικά, πως κατά το παρελθόν είχε συγκρουστεί με την κα Δημητρίου π.χ. με αφορμή την περίφημη παραγγελία για να συσχετίσει και να «περιμένει» -όπως είχε ερμηνευθεί- το πόρισμα της επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης για την υπόθεση στο Μάτι, την οποία ερευνούσε ο κ. Ζαγοραίος.

Προσφυγή

Ο Ηλίας Ζαγοραίος, σύμφωνα με πληροφορίες, θεωρώντας ότι έχει περισσότερα προσόντα από τον κ. Κωσταντακόπουλο, τα οποία δεν ελήφθησαν υπόψιν από το 15μελές ΑΔΣ, έκανε προσφυγή στην Διοικητική Ολομέλεια του Αρείου Πάγου, η οποία απαρτίζεται από το σύνολο των υπηρετούντων δικαστών και εισαγγελέων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Εκεί έγιναν δύο «μάχες»:

  • Η πρώτη χθες το πρωί, παρόντων άνω των 50 μελών της Ολομέλειας. Η εισαγγελέας κα Δημητρίου, εισηγήθηκε την απόρριψη της προσφυγής του κ. Ζαγοραίου ως απαράδεκτης, με την έννοια ότι δεν υπάρχει αρμοδιότητα , με βάση τον κώδικα δικαστών, να επιληφθεί η Ολομέλεια.

Η απάντηση της Ολομέλειας ήταν συντριπτική: Το σύνολο των μελών της έκρινε παραδεκτή την προσφυγή καθώς θεωρήθηκε πως η συγκεκριμένη θέση ενέχει (στην κατάληξή της) απόσπαση, άρα ως υπηρεσιακή μεταβολή εμπίπτει στην αρμοδιότητά της. Μόνο 4 (η ίδια η εισαγγελέας, ο πρόεδρος του Α.Π. και 2 γυναίκες αντεισαγγελείς) ψήφισαν  υπέρ της εισήγησης της κας Δημητρίου. Μάλιστα, η Ολομέλεια αποφάσισε να καλέσει και τους δύο εισαγγελείς να τους ακούσει.

  • Η δεύτερη μάχη δόθηκε την ίδια μέρα το απόγευμα. Εκεί, εμφανίστηκαν οι δύο εισαγγελείς. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν πως η κ. Δημητρίου υπέβαλε σειρά ερωτήσεων στον κ. Ζαγοραίο (ακόμα και κάποιες εξαιρετικά επικριτικές όπως λένε δικαστικές πηγές). Όταν τέθηκε σε ψηφοφορία το ζήτημα, το αποτέλεσμα εκ νέου ήταν συντριπτικό: 48 μέλη της Ολομέλειας ψήφισαν υπέρ του κ. Ζαγοραίου και μόνον 4 κατά. Δύο από τους 4 ήταν η εισαγγελέας και ο πρόεδρος του Αρείου Πάγου.

Μετά από αυτό το αποτέλεσμα, ο τρίτος εισαγγελέας που προτείνει η χώρα για τη θέση του Ευρωπαίου εισαγγελέα είναι ο Ηλίας Ζαγοραίος.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ