Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Παρέμβαση της οικογένειας του Ζακ μετά την εντολή της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Παρέμβαση της οικογένειας του Ζακ μετά την εντολή της Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Παρέμβαση των συνηγόρων της οικογένειας του Ζακ Κωστόπουλου προκάλεσε η εντολή της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου να διατάξει έρευνα για να διαπιστωθεί να υποκρύπτονται ρατσιστικά κίνητρα στο θάνατο του.

Οι συνήγοροι πολιτικής αγωγής Άννυ Παπαρούσου και Χρύσα Πετσιμέρη αφού αναφέρουν ότι συμφωνούν με την κίνηση της κας Δημητρίου , χαρακτηρίζουν ατελή τη δικογραφία και “αδικαίωτο το βασανιστικό θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου”:

“Η παρέμβαση της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου βρίσκει κατ’αρχήν σύμφωνη την πολιτική αγωγή στην υπόθεση του Ζαχαρία Κωστόπουλου. Ταυτόχρονα όμως πρέπει να επισημάνουμε ότι η διερεύνηση του εγκλήματος απαιτεί την συμμετοχή των αρμόδιων αρχών με σκοπό τουλάχιστον την διακρίβωση των στοιχείων των εμπλεκομένων στη βάρβαρη εξόντωση του παθόντος. 

“Εικοσιπέντε μέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αδικαίωτος”.

Αναγκαίος όρος για να αναδειχθούν οι περιστάσεις υπό τις οποίες έγινε η επιλογή του θύματος,, όπως προβλέπει το άρθρο 81 Α του ποινικού κώδικα για το  έγκλημα με ρατσιστικά χαρακτηριστικά, είναι η συνδρομή των αστυνομικών αρχών με την παροχή κρίσιμων στοιχείων, όπως είναι η ταυτοποίηση των εμφαινομένων προσώπων σε καίρια σημεία της απεικόνισης του περιστατικού. Εξίσου κρίσιμη κρίνουμε την διεξαγωγή ερευνών με επίκεντρο τους κατηγορουμένους και λοιπούς υπόπτους για την τέλεση άδικων πράξεων κατά του θανόντος. Εικοσιπέντε μέρες μετά από αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα, η δικογραφία παραμένει ατελής και ο βασανιστικός θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου αδικαίωτος.

Ως πληρεξούσιες δικήγοροι πολιτικής αγωγής , ζητούμε την άμεση διερεύνηση της αλήθειας και την ορθή και πλήρη απόδοση ευθυνών.” 

Προηγουμένως το dikastiko.gr ανέφερε:

Εντολή να διερευνηθεί το ενδεχόμενο ο θάνατος του Ζακ Κωστόπουλου να είχε και ρατσιστικό κίνητρο, έδωσε η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Ειδικότερα, η κ. Δημητρίου με παραγγελία της προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών ζητά να διερευνηθούν οι συνθήκες θανάτου του 33χρονου που άφησε την τελευταία του πνοή στην οδό Γλάδστωνος στην Ομόνοια στις 21 Σεπτεμβρίου, από την αρχή μέχρι τέλους. Κι αυτό προκειμένου να διακριβωθεί εάν, μεταξύ όλων των άλλων αδικημάτων που διαπράχθηκαν, έχει παραβιαστεί και ο νόμος 4285/2014 που τιμωρεί τα ρατσιστικά εγκλήματα. Αφορμή για την παραγγελία της αποτέλεσαν δημοσιεύματα του Τύπου.

Εκτός αυτού, η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός, με άλλη παραγγελία της, η οποία απευθύνεται στον εισαγγελέα Αμαλιάδας, ζητά να διερευνηθεί επίσης αν υπάρχουν ρατσιστικά κίνητρα πίσω από την πυρκαγιά που ξέσπασε τον Ιούνιο του 2018 σε καταυλισμό αλλοδαπών εργατών γης , στη Μανωλάδα.

Αφορμή για την εν λόγω παραγγελία της αποτέλεσε έγγραφο του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και η αναφορά 164 εργατών που από τη φωτιά έχασαν όλα τα συνοδευτικά έγγραφά τους προς την Κεντρική Υπηρεσία του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας, του Υπουργείου Εργασίας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ