Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Θα ανατρέψει ο Άρειος Πάγος την αποφυλάκιση Κορκονέα; Τι θα γίνει και πότε…

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Θα ανατρέψει ο Άρειος Πάγος την αποφυλάκιση Κορκονέα; Τι θα γίνει και πότε…

Δεν είναι η πρώτη φορά που μια δικαστική απόφαση προκαλεί κοινωνική αντίδραση. Ούτε πολιτικές αντιπαραθέσεις. Είναι όμως από τις λίγες που -εξαιτίας της δολοφονίας ενός 15χρονου παιδιού και όσων ακολούθησαν- υπάρχει μια καθολικότητα στην αντίδραση, και που οι πολιτικοί συμφωνούν μεν πως είναι -όπως λένε- προκλητική απόφαση, αλλά διαφωνούν για το ποιος φταίει:

Ο νέος Ποινικός Κώδικας ή η κρίση των δικαστών; Θέση λοιπόν σε όλα αυτά θα κληθεί να πάρει ο Άρειος Πάγος, ο οποίος μελετά το ενδεχόμενο να ασκηθεί αναίρεση κατά της απόφασης του Μικρού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας με την οποία ουσιαστικά οδηγήθηκε σε αποφυλάκιση ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας. Το Ανώτατο Δικαστήριο ζήτησε από το Δικαστήριο να διαβιβαστεί αντίγραφο της απόφασης, μόλις αυτή καθαρογραφεί, προκειμένου από τη μελέτη του σχετικού υλικού να αποφασιστεί αν θα πρέπει να ασκηθεί αναίρεση. Σε μία τέτοια περίπτωση η δίκη θα επαναληφθεί μέσα στο νομικό πλαίσιο που θα καθορίζει η αναιρετική απόφαση.

Η μείωση της ποινής

Όπως είναι γνωστό, ο Κορκονέας δικάστηκε για την υπόθεση της δολοφονίας του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008.

Την περασμένη Δευτέρα οι δικαστές μετά από μακρά διαδικασία σχεδόν 2,5 ετών, έκριναν ένοχο τον Επαμ. Κορκονέα για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο αναγνωρίζοντάς του το ελαφρυντικό του σύννομου βίου. Το γεγονός αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μειωθεί δραστικά η πρωτόδικη ποινή της ισόβιας κάθειρξης και να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 13 ετών, με αποτέλεσμα ο δράστης της δολοφονικής ενέργειας να είναι ήδη ελεύθερος, καθώς είχε εκτίσει την ποινή του.

Η παρέμβαση του Αρείου Πάγου δημιουργεί νέα νομικά δεδομένα στην υπόθεση. Να δούμε αν θα ανατρέψει τα υπάρχοντα.

Πρακτικά τι σημαίνει

Πρακτικά πάντως η παρέμβαση δεν αλλάζει τίποτα -μέχρι στιγμής- στη διαδικασία αποφυλάκισης του Κορκονέα. Κι αυτό γιατί; Αφενός θα πρέπει πρώτα να καθαρογραφεί η απόφαση στη Λαμία, κάτι που θα χρειαστεί μήνες. Μετά θα την μελετήσει αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Θα αποφασίσει αν θα ασκήσει αναίρεση. Αν ναι, τότε θα κάνει πρόταση προς το αρμόδιο Ποινικό Τμήμα. Τότε θα πρέπει να συνεδριάσει το αρμόδιο Τμήμα και να αποφασίσει (σε εύλογο χρόνο όχι πάντως σύντομο) αν θα ξαναγίνει η δίκη. Αν γίνει δεκτή η αναίρεση τότε θα επαναληφθεί η δίκη στο Εφετείο, με όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ