Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Ι. Τσαλαγανίδη και Βασ. Πλιώτα επιλέγει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο για τον Άρειο Πάγο;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ι. Τσαλαγανίδη και Βασ. Πλιώτα επιλέγει την Τετάρτη το Υπουργικό Συμβούλιο για τον Άρειο Πάγο;

Δυο ξεκάθαρα φαβορί για την ηγεσία του Αρείου Πάγου ανέδειξαν οι ακροάσεις στην διάσκεψη των προέδρων της Βουλής που ολοκληρώθηκαν την  περασμένη βδομάδα.

Ο αντιπρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου Ιωσήφ Τσαλαγανίδης και ο αντεισαγγελέας Βασ. Πλιώτας , είναι τα δυο πρόσωπα υψηλού κύρους και μεγάλης επιστημονικής κατάρτισης που φαίνεται ότι θα συγκεντρώσουν την προτίμηση του υπουργικού Συμβουλίου για τις ανώτατες βαθμίδες του Δικαστηρίου.

Και οι δυο άλλωστε πλειοψήφησαν στην ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή λαμβάνοντας από 14 ψήφους , γεγονός που τους καθιστά εκ των πραγμάτων φαβορί. Ο κ. Τσαλαγανίδης αποχωρεί στο τέλος του δικαστικού έτους από το δικαστικό σώμα ενώ ο κ. Πλιώτας έχει ακόμα 3 χρόνια υπηρεσία. Όμως και οι δυο διαθέτουν το αδιαμφισβήτητο κύρος, την νομική κατάρτιση και κυρίως την υψηλή αποδοχή που απαιτούν οι θέσεις. Και αυτό σε μια εποχή που δοκιμάστηκε ιδιαίτερα το κύρος της Δικαιοσύνης, καθώς οι χειρισμοί της προηγούμενης περιόδου, όσο και οι καταγγελίες  από ανώτατους λειτουργούς της Δικαιοσύνης για εκκρεμείς υποθέσεις, όπως π.χ η υπόθεση Novartis, έχουν  προκαλέσει τεράστιες αναταράξεις . Γι’ αυτό και οι επιλογές θα πρέπει να έχουν ως στόχο να επαναφέρουν την ηρεμία στο χώρο. Και η η αποδοχή μεταξύ των συναδέλφων τους είναι προφανώς ένα πρώτο σημαντικό βήμα, το οποίο βέβαια θα πρέπει να επιβεβαιώσουν με τις πράξεις τους αυτή την εμπιστοσύνη.

Σε κάθε περίπτωση αποτελεί θετικό δείγμα η απάντηση που – σύμφωνα με κοινοβουλευτικές πηγές- έδωσε ο κ. Πλιώτας σχετικά με το γεγονός ότι επαναλαμβάνεται η διαδικασία μετά τη μη υπογραφή των διαταγμάτων της προηγούμενης κυβέρνησης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας: «Σέβομαι απολύτως και τις δυο συναδέλφους μας, τις κυρίες Καλού και Κοκοτίνη», είπε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

ΥΓ: Όλοι οι προταθέντες για τις θέσεις χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού και απολαμβάνουν εμπιστοσύνης από τους συναδέλφους τους. Ειδική μνεία οφείλουμε στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Χαρ. Βουρλιώτη, ένα πρόσωπο που έχει χειριστεί με επιτυχία δεκάδες σοβαρά νομικά ζητήματα και υποθέσεις και είχε πλειοψηφήσει στην προηγούμενη διάσκεψη των προέδρων με 15 ψήφους αλλά τελικά δεν επελέγη για τη θέση από την προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία είχε καταλήξει στην κα Κοκοτίνη.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ