Πέμπτη 25 Απριλίου 2024

Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την επιλογή του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Μετράει αντίστροφα ο χρόνος για την επιλογή του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα

Με κατεπείγον έγγραφο που απέστειλε στις 27 Φεβρουαρίου η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου προς τους διευθύνοντες τις Εισαγγελίες Εφετών και Πρωτοδικών της χώρας, τον Οικονομικό Εισαγγελέα και τους Εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς, τους ζητά να γνωστοποιήσουν την πρόσκληση για την επιλογή του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα .

Όσοι ενδιαφέρονται  θα πρέπει να καταθέσουν τα απαραίτητα εκείνα  έγγραφα που  θα πιστοποιούν ότι διαθέτουν τα προβλεπόμενα εκ του νόμου προσόντα. Στη συνέχεια  θα επιλεγούν 3 που πληρούν τις προϋποθέσεις και μεταξύ αυτών θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου ποιος/α θα αναλάβει καθήκοντα.

Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με το έγγραφο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου οι υποψήφιοι για τη θέση κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης θα πρέπει  :

  • Να κατέχουν το βαθμό τουλάχιστον του εισαγγελέα πρωτοδικών έως και του εισαγγελέα εφετών.
  • Ο εισαγγελέας πρωτοδικών πρέπει να έχει συμπληρώσει τουλάχιστον πέντε έτη στο βαθμό αυτό.
  • Να υπολείπονται το λιγότερο 10 έτη υπηρέτησης  στην εισαγγελική αρχή έως την αποχώρησή τους.

Επίσης θα  πρέπει να πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

  •  Να παρέχουν εχέγγυα ανεξαρτησίας.
  • Να μην τους έχει επιβληθεί πειθαρχική ποινή ανώτερη της  επίπληξης  τα τελευταία πέντε χρόνια πριν από την υποβολή της αίτησης τους και να μην εκκρεμεί σε βάρος τους πειθαρχική δίωξη κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης.
  • Να μην έχουν καταδικαστεί για εγκλήματα και να μην εκκρεμεί σε βάρος τους ποινική δίωξη για κάποιο από τα εγκλήματα του άρθρου 37 του κώδικα Οργανισμού Δικαστηρίων και Κατάστασης  Δικαστικών  Λειτουργών.
  • Να διαθέτουν τη σχετική πείρα στο εθνικό νομικό σύστημα , στις   έρευνες στον χρηματοοικονομικό τομέα, στην διεθνή δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις. Υπηρεσία σχετιζόμενη με διεθνή δικαστική συνεργασία σε ποινικές υποθέσεις θεωρείται κυρίως  η προϋπηρεσία στην Μόνιμη Ελληνική Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή  σε όργανα, σε οργανισμούς, μονάδες και επιτροπές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Καταπολέμηση της Απάτης  (OLAF),  της Ευρωπαΐκής Μονάδας Δικαστικής Συνεργασίας (Eurojust),  του Συμβουλίου της Ευρώπης καθώς και οποιουδήποτε  αλλού διεθνούς οργανισμού.
  • Να κατέχουν διδακτορικό ή μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών αναγνωρισμένο από το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης στις ποινικές επιστήμες ή στην εγκληματολογία ή στο ευρωπαϊκό δίκαιο ή  στις οικονομικές επιστήμες ή σε άλλο συναφή τομέα.
  • Να έχουν άριστα πιστοποιημένη γνώση τουλάχιστον της αγγλικής γλώσσας.

Η επιλογή

Η επιλογή των τριών υποψηφίων θα πραγματοποιηθεί  μετά από εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου προς  το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης(σε 15μελή σύνθεση)  το οποίο αποφαίνεται εντός 20 ημερών από τη λήξη της προθεσμίας.

Η απόφασή  του  λαμβάνεται ύστερα από έλεγχο των υποβληθέντων δικαιολογητικών και των ατομικών τους φακέλων καθώς και συνεντεύξεις των υποψηφίων που πληρούν τα τυπικά προσόντα. Οι υποψήφιοι καλούνται για συνέντευξη από  το Δικαστικό Συμβούλιο με έγγραφη ατομική πρόσκληση που τους επιδίδεται με μέριμνα του διευθύνοντα την εισαγγελία που υπηρετούν.

Όσοι  επιλεγούν καθώς και αυτοί που απερρίφθη η αίτηση  τους ενημερώνονται σχετικά από τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Η απόφαση του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου όσον αφορά τους τρεις υποψηφίους για την θέση του Έλληνα Ευρωπαίου Εισαγγελέα μαζί με την αίτηση και τον φάκελο υποψηφιότητας εκάστου διαβιβάζεται μέσω του Υπουργείου Δικαιοσύνης Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκειμένου να ακολουθηθεί η  προβλεπόμενη εκ του κανονισμού  επιλογή και ο διορισμός του Έλληνα ευρωπαίου εισαγγελέα.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ