Σάββατο 20 Απριλίου 2024

Να μην εκδοθεί η Σαράρε στο Ιράν προτείνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Να μην εκδοθεί η Σαράρε στο Ιράν προτείνει η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου

Κατά της έκδοσης της 37χρονης Ιρανής Σαράρε Καντεμί στη πατρίδα της γιατί κινδυνεύει η ζωή της και η σωματική της ακεραιότητα από την κακοποίηση που θα υποστεί ως γυναίκα τάχθηκε σήμερα η αντεισαγγελέας της έδρας του 6ου Ποινικού Τμήματος του Αρείου Πάγου στο οποίο συζητήθηκε το αίτημα για έκδοση της στο Ιράν.

Η ίδια η εκζητούμενη η οποία κρατείται στις φυλακές Κορυδαλλού μέχρι να αποφανθούν οι δικαστές ήταν παρούσα στο δικαστήριο προκειμένου να πείσει η ίδια την Ελληνική δικαιοσύνη τη εστί να είσαι γυναίκα στην πατρίδα της, χωρίς φωνή και υπόσταση και αντικείμενο στα χέρια του συζύγου σου αφέντη. ” Είμαι πολιτικός πρόσφυγας στη χώρα σας ζητώ την προστασία σας. Αν παραδοθώ στο καθεστώς θα πεθάνω και η κόρη μου θα δοθεί στον σύζυγό μου. Ήθελε να την παντρέψει από τα 9 της”, είπε με δάκρυα στα μάτια στους δικαστές η Σαράρε Καντεμί ζητώντας προστασία για την ίδια και την κόρη της.

Η νεαρή γυναίκα προσπάθησε να μεταφέρει στους δικαστές τις συνθήκες που επικρατούν στο Ιράν λέγοντας ότι όποιος έχει πολιτική δράση στην πατρίδα της συλλαμβάνεται. Η ίδια βιντεοσκοπούσε διαδηλώσεις που γίνονταν σε βάρος της κυβέρνησης  και τις έστελνε σε αλλά κανάλια. “Αυτό είναι έγκλημα στη χώρα μου. Οποίος έχει πολιτική δράση στη χώρα μου συλλαμβάνεται”.

Απαντώντας σε ερωτήσεις της έδρας για την ζωή της στο Ιράν και την σχέση με τον σύζυγό της υποστήριξε ότι ο σύζυγος της έστειλε την μητέρα της στη φυλακή για 7 μήνες.

Ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης υποστήριξε καταθέτοντας για την υπεράσπιση της ότι η 37χρονη  κινδυνεύει πολύ σοβαρά να αντιμετωπίσει την ποινή του θανάτου εάν επιστρέψει.

“Το Ιράν βρίσκεται σε μια περίοδο μεγάλης αλλαγής. Σε αυξανόμενη σύγκρουση με τη Δύση και με άνοδος του κόμματος των ακραίων ισλαμιστών” Όπως είπε, στο Ιράν υπάρχουν  επαναστατικά δικαστήρια και κανονικά. Τα πρώτα δικάζουν πολιτικά αδικήματα. Αποτελούνται από ιερείς και οι κατηγορούμενοι  δεν έχουν δικηγόρο. Τα κανονικά αποτελούνται μόνο από άντρες. “Ύπατος άρχοντας σε αυτά είναι  ο Εμπραχίμ Ραιζι. Αυτός  έχει ποινικοποιήσει το λειτούργημα του δικηγόρου. Υπάρχει ακόμη και επιβάλλεται η ποινή του θανάτου. Η ύπατη Αρμοστεία γνωρίζει μόνο το 20% αυτών.Είναι η χώρα με τον μεγαλύτερο ποσοστό  κατά κεφαλή θανατικών ποινών κυρίως ανηλίκων.

Η γυναίκα από τα 9 της θεωρείται υπόλογη απέναντι στον νόμο.

Η θανατική ποινή εφαρμόζεται για πολλά αδικήματα.  Με διάφορους τρόπους, απαγχονισμού, λιθοβολισμούς, σταύρωση!!! Εκτός για τα αδικήματα του φόνου  και της ένοπλης ληστείας, η θανατική ποινή προβλέπεται για την  ομοφυλοφιλία, την απαγωγή και την πολιτική διαμαρτυρία. Γι’αυτό πιστεύω ότι έχει κίνδυνο ζωής …” είπε ο Απόστολος Δοξιάδης λέγοντας στο τέλος της κατάθεσης του:

“Το έργο του Θεού είναι στα δικά σας χέρια. Να σώσετε δύο ζωές”.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του στις 29 Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ