Πέμπτη 28 Μαρτίου 2024

Ποιος θα είναι ο επόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Στη Βουλή η ακρόαση των υποψηφίων 

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Ποιος θα είναι ο επόμενος εισαγγελέας του Αρείου Πάγου; Στη Βουλή η ακρόαση των υποψηφίων 

Τους 3 επικρατέστερους για τη θέση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου θα επιλέξει σήμερα η διάσκεψη των προέδρων της Βουλής. Η  πρόταση του υπουργού Δικαιοσύνης  Κων/νου Τσιάρα είναι μεταξύ των έξι αρχαιότερων  αντεισαγγελέων του Δικαστηρίου, συνεπώς γίνεται δεκτό και το αίτημα της Ένωσης.

Εισαγγελέων ο νέος εισαγγελέα σαν είναι από τον εισαγγελικό κλάδο και όχι από τον Δικαστικό (όπως έγινε στην επιλογή της προηγούμενης κυβέρνησης που ακυρώθηκε).

Η επιλογή θα γίνει μεταξύ των αντεισαγγελέων:

  •  Δημητρίου Δασoύλα,
  •  Βασίλειου Πλιώτα,
  •  Χαράλαμπου Βουρλιώτη,
  •  Βασιλικής Θεoδώρoυ,
  •  Ευσταθίας Σπυρoπoύλoυ και
  •  Παvαγιώτη Καραγιάvvη.

 Ο Δημήτριος Δασούλας αποχωρεί σε λιγότερο από ένα έτος (30 Ιουνίου 2020 και ασκεί καθήκοντα εισαγγελέα αυτή τη στιγμή ), από το εισαγγελικό σώμα, ο Βασίλειος Πλίωτας αποχωρεί σε τρία χρόνια, ενώ όλοι οι υπόλοιποι αποχωρούν σε δυο χρόνια.

 Η διαδικασία

 Ο υπουργός εξουσιοδοτήθηκε από το υπουργικό συμβούλιο να καταρτίσει αυτόν τον κατάλογο αυστηρά από τους έξι αρχαιότερους -για κάθε θέση-   σύμφωνα με την επετηρίδα. Μετά την ακρόαση των υποψηφίων από τη διάσκεψη των προέδρων της Βουλής θα γίνει ψηφοφορία που θα πλειοψηφήσουν 3 εισαγγελείς που θα προταθούν στο υπουργικό Συμβούλιο.  Ακολούθως θα συγκληθεί το όργανο της κυβέρνησης και θα αποφασίσει (μετά από πρόταση του Υπουργού) ποιος θα αναλάβει τη θέση. Το υπουργικό Συμβούλιο πάντως και ο υπουργός δεν δεσμεύονται από την πρόταση της Βουλής.

Φαβορί

Η εκτίμηση είναι πως τα φαβορί είναι ο Βασίλης Πλιώτας , ένας εξαιτερικός εισαγγελέας με σπουδία νομική κατάρτιση και ο Χαρ., Βουρλιώτης, επισης υψηλής ποιότητας εισαγγελικός λειτουργός, γνωστός- μεταξύ άλλων- από την έρευνα για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής. Ο κ.Βουρλιώτης ειχε πλειοηφίσει στην προηγούμενη διάσκεψη με 15 ψήφους, όμως τελικά δεν επελέγη από την κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην διαδικασία που ούτως ή άλλως ακυρώθηκε τελικά.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ