Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Τι θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για την Ελένη Τουλουπάκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Τι θα αποφασίσει ο Άρειος Πάγος για την Ελένη Τουλουπάκη

Σήμερα είναι η κρίσιμη μέρα που ο Αρειος Πάγος θα αποφασίσει αν η Ελένη Τουλουπάκη θα παραμείνει στη θέση της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς, για τα επόμενα δυο χρόνια.  Η απόφαση αυτή που έρχεται στην πιο φορτισμένη στιγμή για την σοβαρότερη υπόθεση που χειρίστηκε τα 2 χρόνια, την υπόθεση Novartis,  δεν είναι δεδομένη.

Η εισαγγελέας η οποία λέγεται πως επιθυμεί να παραμείνει στη θέση της , έχει φανατικούς υποστηρικτές, αλλά και πολλούς που πιστεύουν πως πρέπει να ολοκληρώσει εδώ την παρουσία της στην Εισαγγελία κατά της Διαφθοράς.

Η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, λέγεται πως θα εισηγηθεί στο 11μελές ΑΔΣ την παραμονή της αλλά αυτό δεν σημαίνει αυτομάτως πως θα επικρατήσει αυτή η άποψη. Πρόσφατα άλλωστε καταγράφηκε στην Διοικητική Ολομέλεια του Δικαστηρίου μια συντριπτική ήττα για την ηγεσία που έχασε ψηφοφορία με 48-4 σχετικά με το πρόσωπο που προταθεί εκ μέρους της χώρας (έναν εκ των τριών) για τη θέση του Ευρωπαίου Εισαγγελέα .

Η εκκρεμότητα

Το θέμα της Novartis ευνοεί  την παραμονή της κας Τουλουπάκη στο πόστο, αφού εξακολουθεί να εκκρεμεί και συγκεκριμένα η ποινική εξέλιξη για τα υπόλοιπα πέντε πολιτικά πρόσωπα. Σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε αλλαγή στην ηγεσία της Εισαγγελίας, εύλογο και λογικό είναι να σημειωθεί καθυστέρηση στην πορεία τη προκαταρκτικής έρευνας, καθώς ο νέος επικεφαλής θα πρέπει αρχικά να ενημερωθεί για τα στοιχεία της δικογραφία προκειμένου να ολοκληρώσει το έργο, που τα τελευταία δύο χρόνια χειρίζεται η εισαγγελική λειτουργός.

Η ολοκλήρωση της θητείας της κ. Τουλουπάκη συμπίπτει χρονικά με ένα κομβικό σημείο για την έρευνα στην υπόθεση της Novartis, καθώς όπως είναι γνωστό άμεσα αναμένεται η ποινική αποτίμηση του δεύτερου «πακέτου» των εκκρεμών δικογραφιών για πέντε πολιτικά πρόσωπα, ενώ ήδη από την Παρασκευή το πρωί, ξεκινά ο κύκλος της εξέτασης των μη πολιτικών προσώπων που έχουν κληθεί με την ιδιότητα του υπόπτου να δώσουν εξηγήσεις για απιστία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (ξέπλυμα μαύρου χρήματος).

Η χρονική σύμπτωση

Η χρονική σύμπτωση πάντως της διαβίβασης του ερωτήματος από το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ανανέωση ή όχι της θητείας της, σχεδόν την ίδια ημέρα με την αποστολή στη Βουλή της δικογραφίας για την Novartis, έχει εξήγηση στο γεγονός ότι είχε αναλάβει τα καθήκοντά της στις 11 Απριλίου του 2017, άρα ο χρόνος είναι …κουκιά μετρημένα, αφού αν δεν αποστέλλονταν το ερώτημα τώρα, θα έμενε ουσιαστικά ακέφαλη η εισαγγελία κατα της διαφθοράς, εκκρεμούσης αυτής της έρευνας.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ