Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Εγκρίθηκε η πρώτη κρατική επιδότηση στεγαστικού δανείου μέσω της ειδικής πλατφόρμας

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Εγκρίθηκε η πρώτη κρατική επιδότηση στεγαστικού δανείου μέσω της ειδικής πλατφόρμας

Η πρώτη κρατική επιδότηση δόσης στεγαστικού δανείου σε οφειλέτη εγκρίθηκε μόλις την περασμένη Τρίτη με βάθος χρόνου αποπληρωμής τα 24έτη, αποτελώντας “σωσίβιο” της κύριας κατοικίας του υπερχρεωμένου δανειολήπτη.

Είναι η πρώτη έγκριση στο πλαίσιο του Ν. 4605/2019 – Μέρος Ζ΄- “Πρόγραμμα Επιδότησης Αποπληρωμής Στεγαστικών και Επιχειρηματικών Δανείων με Υποθήκη σε Κύρια Κατοικία”, άρθρο 71, και η Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους παρέχει μέσω site την πρόσβαση στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή αίτησης υπαγωγής των φυσικών προσώπων στη διαδικασία συναινετικής ρύθμισης οφειλών από δάνεια με υποθήκη σε κύρια κατοικία.

Ο πρώτος οφειλέτης που δέχθηκε την ρύθμιση του στεγαστικού του “θωρακίζοντας” με αυτό τον τρόπο την κύρια υποθηκευμένη κατοικία του, ρύθμισε τις οφειλές του, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού χρέους, με κρατική επιδότηση που αφορά το 40% της μηνιαίας δόσης για δάνειο ύψους περίπου 80.000 € με υποθήκη την Κύρια Κατοικία του.Ο δανειολήπτης που πληρούσε όλες τις νόμιμες προϋποθέσεις, είχε υποβάλει τον Ιούλιο του τρέχοντος έτος αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα καταλήγοντας σε ρύθμιση δόσεων για διάστημα 24 ετών.

Από την 1η Ιουλίου που τέθηκε σε εφαρμογή η πλατφόρμα, συναίνεσαν στην άρση φορολογικού και τραπεζικού απορρήτου 38.876  χρήστες. Από αυτούς έχουν  ξεκινήσει τη διαδικασία ετοιμασίας της αίτησης 26.197  χρήστες. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, της πλατφόρμας για την προστασία της κύριας κατοικίας  μέχρι και το περασμένο Σάββατο, 140 αιτήσεις έχουν υποβληθεί και διαβιβαστεί στις τράπεζες ενώ 117 προτάσεις ρύθμισης δανείων έχουν ήδη δοθεί από τις τράπεζες προς τους δανειολήπτες. Έχει ήδη γίνει αποδοχή 7 προτάσεων ρύθμισης από τους δανειολήπτες και εκκρεμεί η αποδοχή των υπολοίπων.

Τέλος σημειώνεται, ότι η ΕΓΔΙΧ έχει σχεδιάσει και υποστηρίζει την πλατφόρμα, η οποία αναπτύχθηκε και φιλοξενείται στις υποδομές της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ.).

Πηγή: keyd.gov.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ