Παρασκευή 19 Απριλίου 2024

Η εξαφάνιση ενός «Πικάσσο»

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Η εξαφάνιση ενός «Πικάσσο»

Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι έρευνες για την ανεύρεση των δυο ατόμων που καταγγέλλονται από 56χρονη επιχειρηματία ότι της υπεξαίρεσαν πίνακα ο οποίος φέρει την υπογραφή ενός από τους πλέον σημαντικούς ζωγράφους του 20ου αιώνα, του Πάμπλο Πικάσο. Τον εν λόγω πίνακα, που η γυναίκα κληρονόμησε από την πεθερά της, τον εμπιστεύτηκε σε 46χρονο τον οποίο  γνώριζε τουλάχιστον τρία χρόνια, μεσίτη στο επάγγελμα. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες της Realnews άλλες δύο φορές στο παρελθόν της τον είχε ζητήσει προκειμένου να συμβουλευτεί ειδικό αφενός για το εάν είναι γνήσιος Πικάσο, αφετέρου πόσο κοστολογείται. Για αυτό τον λόγο του τον εμπιστεύτηκε και τρίτη φορά η οποία, όπως φαίνεται με τα έως τώρα δεδομένα, ήταν και η «φαρμακερή».

Τα καθησυχαστικά μηνύματα

Ο μεσίτης ανέλαβε τέλος Φεβρουαρίου του 2019 μαζί με μία Ρουμάνα που ζει στην Ελλάδα και δραστηριοποιείται στο χώρο της Τέχνης να λάβει εκτίμηση για τον πίνακα και στη συνέχεια να τον πουλήσει. Καθώς οι μήνες περνούσαν και η ιδιοκτήτρια του πίνακα δεν είχε κάποιο νέο, απευθύνθηκε στους δικηγόρους Αλέξανδρο Λυκουρέζο και Αλέξανδρο Ανδρουτσόπουλο. Στα τέλη Αυγούστου οι νομικοί της παραστάτες τηλεφώνησαν στον 46χρονο ζητώντας για λογαριασμό της πελάτισσάς τους τον πίνακα. Έκτοτε ξεκίνησε μία ανταλλαγή μηνυμάτων, κυρίως με την Ρουμάνα, τα οποία περιλαμβάνονται στη μήνυση που κατέθεσε η επιχειρηματίας την περασμένη Δευτέρα. Βάση του περιεχομένου τους φαίνεται να γίνεται μια προσπάθεια από την πλευρά των καταγγελλόμενων ως υπεξαιρετών να την καθησυχάσουν καθώς μεταξύ άλλων της έλεγαν πως : «Έρχονται οι Ρώσοι με τα λεφτά», «Περιμένουμε να κλείσουμε τη συμφωνία», «200-300.000 ευρώ είναι η τιμή που προσφέρεται» ή «δώσε μου IBAN για να σου καταθέσω προκαταβολή 50.000 ευρώ», την οποία βέβαια ουδέποτε έλαβε.

Πικάσο του 1901

Εκτός από τα μηνύματα όμως της έστειλαν και μία δισέλιδη χειρόγραφη επιστολή Ελβετού συντηρητή, στον οποίο όπως της έλεγαν είχαν δώσει τον πίνακα για εκτίμηση και αποκατάσταση των φθορών. Ο Ελβετός φέρεται να ανέφερε σε αυτήν ότι τον πήρε στις 12 Σεπτεμβρίου του 2019 , πως η αμοιβή του για την αποκατάστασή του ανέρχεται στα 15.000 ευρώ και πως μέχρι εκείνη τη στιγμή είχε λάβει 500 ευρώ. Παράλληλα περιέγραφε τον πίνακα ως έργο του Πικάσο δημιουργημένο το 1901 στο Παρίσι. Κατά την αποκαλούμενη δηλαδή «Μπλε» ή «Γαλάζια» περίοδο του καλλιτέχνη που εκτείνεται έως το 1905 .Τότε ο Ισπανός ζωγράφος δημιούργησε μερικά από τα πιο γνωστά έργα του με πρωταγωνιστές αρλεκίνους, καλλιτέχνες και πόρνες. Στον επίμαχο πίνακα, διαστάσεων περίπου 40Χ30, απεικονίζεται μια νεαρή γυναίκα να κάθεται.

«Κάνε υπομονή…»

Στις αρχές Οκτωβρίου η ιδιοκτήτρια του πίνακα έλαβε ένα ακόμη μήνυμα με το οποίο της ζητούσαν να κάνει λίγο ακόμη υπομονή και «θα κλείσει η δουλειά». Η υπομονή της όμως είχε πλέον εξαντληθεί. Με εξώδικο που τους απέστειλε την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου ζητούσε να της επιστρέψουν τον πίνακα εντός 3 ημερών. Καθώς δεν έλαβε καμία απάντηση την Δευτέρα 14 Οκτωβρίου κατέθεσε μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Συντάγματος. Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες η αστυνομία ήρθε τότε σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα ο οποίος ισχυρίστηκε ότι δεν έχει αυτός τον πίνακα αλλά η Ρουμάνα και πως είναι άρρωστος και βρίσκεται εκτός Αθηνών για αυτό και δεν εμφανίζεται.

Η μήνυση έχει πάρει πλέον το δρόμο της στην Εισαγγελία όπου ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τον εντοπισμό των εμπλεκομένων καθώς και του πίνακα. Όπως δήλωσαν στην «R» οι δικηγόροι της παθούσας Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Αλέξανδρος Ανδρουτσόπουλος «η ιδιοκτήτρια δεν γνωρίζει αν είναι πράγματι έργο του Πικάσο . Έδωσε τον πίνακα προκειμένου να διαπιστωθεί αν είναι γνήσιος ή όχι και να εκτιμηθεί η αξία του στην αγορά. Ως εκ τούτου αγνοεί άν οι «μεσάζοντες» εμπορεύτηκαν και πώλησαν τον πίνακα ως γνήσιο ή ως απομίμηση, εξαπατώντας και τρίτους. Πιθανολογούμε όμως σφόδρα ότι καθώς αυτοί που εμπιστεύτηκε έχουν εξαφανιστεί μαζί με τον πίνακα, για κάποιον από τους παραπάνω λόγους, το έργο έχει σημαντική οικονομική αξία.».

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ