Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Κ. Τσιάρας: Αποσύρει την τροπολογία για την φυλάκιση στην καθύβριση των θείων

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κ. Τσιάρας: Αποσύρει την τροπολογία για την φυλάκιση στην καθύβριση των θείων

Την πρόθεσή του να αποσύρει την διάταξη για την επαναφορά της ποινικής δίωξης με επαπειλούμενη ποινή έως 2 χρόνια, εφόσον συνεχίσουν να υπάρχουν αυτές οι αντιδράσεις, γνωστοποίησε πριν από λίγο μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ (εκπομπή Αταίριαστοι), ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας. Υπενθυμίζεται πως οι αντιδράσεις προκλήθηκαν  με βάση την τροπολογία με την οποία    «επανέρχονται η κακόβουλη βλασφημία και η καθύβριση των θρησκευμάτων (άρθρο 198 του ΠΚ). Προβλέπεται φυλάκιση έως 2 έτη για όποιον κακόβουλα καθυβρίζει τον Θεό και όποιος δημόσια και κακόβουλα καθυβρίζει την ορθόδοξη εκκλησία ή θρησκεία ανεκτή στην Ελλάδα».

Η πιο σφοδρή αντίδραση ήρθε από τον εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρο Λάππα που μίλησε για «κατάπτυστη διάταξη»:

«Σοβαρά, πιστεύετε ότι ο Θεός έχει ανάγκη από εισαγγελική προστασία; Ποιο είναι το έννομο αγαθό που προστατεύει η επαναφορά του αδικήματος της κακόβουλης βλασφημίας; Να πάει στην κόλαση αυτός που βλασφημεί, να πάει και φυλακή; Ποιοι είχαν τέτοια διάταξη; Μόνο τα μεσανατολικά ή ασιατικά φονταμενταλιστικά κράτη την είχαν αυτή τη διάταξη», είπε.

Την αποσύρει

Ο υπουργός Δικαιοσύνης είπε πως θα την αποσύρει εφόσον υπάρχουν τέτοιες αντιδράσεις, παρότι, όπως εξήγησε «με αυτόν τον τρόπο θεραπεύουμε τα πάντα και δημιουργούμε τις συνθήκες, ώστε φαινόμενα που αποτέλεσαν κορυφαία σημεία της επικαιρότητας το τελευταίο διάστημα να αντιμετωπίζονται με το συγκεκριμένο τρόπο», είπε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Πρόκειται για «προσπάθεια προστασίας των δικαιωμάτων θρησκευτικών μειονοτήτων», που κάνει η κυβέρνηση, καθώς βρισκόμαστε, όπως είπε, «μπροστά σε γεγονότα που εξελίσσονται με αρνητικό τρόπο στην ελληνική κοινωνία και μιλώ για την αντιπαράθεση μεταξύ ομάδων μεταναστών που εγκαθίστανται στην ενδοχώρα και δημιουργούνται εντάσεις. Σημείωσε δε ότι τουλάχιστον πέντε ευρωπαϊκές χώρες έχουν την ίδια διάταξη, η δε Δανία που την είχε καταργήσει, την επανέφερε. Είδαμε εκεί γεγονότα με ακροδεξιούς να καίνε το Κοράνι και έτσι αναγκάστηκαν να την επαναφέρουν», είπε.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ