Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Κοροναϊός: Απουσία λόγω ασθενείας από τη δουλειά – Τι ισχύει

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Κοροναϊός: Απουσία λόγω ασθενείας από τη δουλειά – Τι ισχύει

Όσο αυξάνονται τα κρούσματα του κοροναϊού στην χώρα μας, τόσο πολλαπλασιάζονται τα ερωτήματα εργαζομένων και εργοδοτών για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.

Μέχρι να ληφθούν έκτακτα μέτρα και να θεσπιστούν ειδικές διατάξεις από την Πολιτεία, ισχύει πλήρως ο κώδικας νόμων για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων που ψηφίστηκε το 2010 (ν. 3850/2010) όπως και κάθε άλλη ισχύουσα πρόβλεψη.

Αν ο εργοδότης αναστείλει με δική του πρωτοβουλία προληπτικά τις εργασίες της επιχείρησής του, είναι υποχρεωμένος να αμείβει τους νοσούντες εργαζομένους κανονικά.

Εάν, όμως, μια ιδιωτική επιχείρηση αναστείλει τη λειτουργία της με απόφαση δημόσιας αρχής, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών και στο πλαίσιο αποφυγής περαιτέρω διάδοσης του κοροναϊού κι επειδή αυτό οφείλεται σε λόγους ανωτέρας βίας ο εργοδότης σύμφωνα με το ισχύον πλαίσιο δεν υποχρεούται να καταβάλει αποδοχές στους εργαζόμενους του.

Πέραν αυτού, η νομοθεσία δεν επιτρέπει στον εργοδότη να υποβάλει ο ίδιος τον εργαζόμενο σε εξετάσεις όπως η θερμομέτρηση. Εξέταση γίνεται μόνο με σύμφωνη γνώμη εργαζόμενου και μόνο από γιατρό

Από την άλλη πλευρά, εάν ο εργαζόμενος απέχει από την εργασία του χωρίς διάγνωση και χωρίς υποψία προσβολής, αυτό συνιστά αδικαιολόγητη απουσία.

Εάν τώρα υπάρχουν υποψίες ότι ο εργαζόμενος έχει προσβληθεί τότε ο εργοδότης υποχρεούται να του ζητήσει να μην έρθει στην εργασία του, και να του καταβάλει το μισθό. Αυτό όμως μπορεί να γίνει μόνο με γνωμάτευση ή εντολή γιατρού και όχι με αυθαίρετη πρωτοβουλία του εργοδότη.

Σε περίπτωση απουσίας λόγω ασθενείας, ο μισθός καταβάλλεται για ένα 15ήμερο, εάν ο εργαζόμενος έχει προϋπηρεσία μικρότερη από ένα έτος, ενώ εάν εργάζεται για πάνω από ένα έτος και μέχρι 4 χρόνια δικαιούται ένα μήνα. Η εν λόγω άδεια κλιμακώνεται έως τους 6 μήνες για όσους έχουν προϋπηρεσία 15 έτη και άνω. Για τις πρώτες 3 ημέρες απουσίας ο μισθωτός δικαιούται το ½ του ημερομισθίου ή του ημερήσιου μισθού. Από την 4η μέρα και μετά ο μισθωτός δικαιούται επίδομα από τον ΕΦΚΑ ενώ ο εργοδότης υποχρεούται να καλύπτει την διαφορά μέχρι το 100% του ημερομισθίου του ή του ημερήσιου μισθού του.

Πηγή: www.money-money.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ