Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

“Καυτά θέματα” στη συνάντηση Καλογήρου με τους Δικηγορικούς Συλλόγους

NEWSROOM icon
NEWSROOM
“Καυτά θέματα” στη συνάντηση Καλογήρου με τους Δικηγορικούς Συλλόγους

Με την παρουσία του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχ. Καλογήρου, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος όπου τέθηκαν μια σειρά «καυτών» θεμάτων που απασχολούν τους δικηγόρους.

 Η παρουσία πάντως του κ. Καλογήρου, η πρώτη μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, όπως επισημαίνεται σε δελτίου Τύπου που εκδόθηκε από την Συντονιστική Επιτροπή των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, «εγκαινιάζει» μία νέα εποχή στις σχέσεις δικηγόρων και ηγεσίας του υπουργείου Δικαιοσύνης. 

Ο κ. Καλογήρου μάλιστα επιφυλάχθηκε να εξετάσει τα ζητήματα που τέθηκαν από τους δικηγορικούς συλλόγους, σημειώνοντας με νόημα πως θα ρυθμιστούν «μετά από θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς».

Η Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος αναφέρει μεταξύ άλλων, στο δελτίο Τύπου για τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε χθες, Κυριακή. «Η παρουσία του Υπουργού σηματοδοτεί την συναντίληψη για την εκατέρωθεν απαιτούμενη συνεργασία και τον σεβασμό των μερών στο πλαίσιο της επίτευξης του θεσμικού τους ρόλου.

Στον Υπουργό τέθηκαν, από τον Πρόεδρο της Ολομέλειας Δ. Βερβεσό και τα μέλη της Συντονιστικής, ζητήματα που αφορούν στην Δικαιοσύνη και στο  Δικηγορικό Σώμα. Και ιδίως:

  1. Η αναγκαία τροποποίηση του θεσμικού πλαισίου για την υποχρεωτικότητα της διαμεσολάβησης μετά την έκδοση της αρ. 34/2018 απόφαση της Διοικητικής Ολομέλειας του Αρείου Πάγου.
  2. Τα ζητήματα που ανακύπτουν κατά την παροχή Νομικής Βοήθειας και ιδίως η μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή αμοιβών.
  3. Η προώθηση θεσμικών μεταβολών για την ενθάρρυνση της διαιτησίας στους Δικηγορικούς Συλλόγους στο πλαίσιο της προώθησης των εναλλακτικών μεθόδων επίλυσης διαφορών.
  4. Η προώθηση της Ηλεκτρονικής Δικαιοσύνης (ejustice), σε όλο το εύρος των διαδικαστικών ενεργειών στην Πολιτική και Διοικητική Δίκη με έμφαση στην ηλεκτρονική κατάθεση όλων των δικογράφων (συμπεριλαμβανομένων των προτάσεων και των σχετικών) και την ηλεκτρονική παρακολούθηση της ροής των υποθέσεων με προσωποποιημένη πληροφόρηση των δικηγόρων.
  5. Οι κατάλληλες θεσμικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής και διοικητικής αυτοτέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων.
  6. Η τροποποίηση του άρθρου 340 παρ. 1 του ΚΠΔ , προκειμένου να αποτραπεί το φαινόμενο των ποινικών δικών χωρίς την παρουσία του συνηγόρου υπεράσπισης που απάδει στην Συνταγματική και Διεθνή δικαιοταξία.
  7. Η πρόβλεψη: α) ενιαίου γραμματίου προκαταβολής εισφορών και ενσήμων στην τακτική διαδικασία για παράσταση και προτάσεις β) γραμματίου προκαταβολής εισφορών και ενσήμων στην περίπτωση πρόσθετων λόγων αναίρεσης στην ποινική δίκη.
  8. Η επιβαλλόμενη αύξηση του ύψους των αμοιβών των δικηγόρων του Δημοσίου, που σήμερα προβλέπονται σε ύψος υπολειπόμενο των ελαχίστων ποσών του Παραρτήματος Ι του Κώδικα Δικηγόρων.

Ο Υπουργός αναγνώρισε ότι ανακύπτουν ζητήματα τα οποία πρέπει να ρυθμιστούν μετά από θεσμικό διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στο αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα. Επιφυλάχθηκε να μελετήσει όλες τις προτάσεις των Δικηγορικών Συλλόγων και να πάρει θέση επ’ αυτών».

Η  Συντονιστική Επιτροπή της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος καταλήγει εκφράζοντας την ικανοποίησή της για την παρουσία του Υπουργού στη συνεδρίασή της και  προσβλέπει, όπως τονίζει,  σε διαρκή και αποτελεσματική συνεργασία αλλά πρωτίστως στην άμεση επίλυση των χρονιζόντων κρισίμων και σπουδαίων προβλημάτων του κλάδου αλλά και της απονομής Δικαιοσύνης.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ