Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Οκτώ πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων καλούν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Οκτώ πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων καλούν τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την συμφωνία των Πρεσπών

Την στιγμή που είναι σε εξέλιξη η διαδικασία ψήφιση της συμφωνίας των Πρσεπών  στην Βουλή οκτώ  πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας καλούν τους βουλευτές να μην την ψηφίσουν, θέτοντας τους ενώπιον των ιστορικών ευθυνών τους.

Οι οκτώ σε κοινή δήλωσή τους υπογραμμίζουν ότι πρέπει οι  βουλευτές σταθμίζοντας «το εθνικό συμφέρον, την κρισιμότητα των περιστάσεων και αναλογιζόμενα τις επόμενες γενιές, οφείλουν να αντισταθούν με την ψήφο τους, στην εκποίηση της ιστορίας μας».

Οι  8 πρώην πρόεδροι σε ανακοίνωσή τους επισημαίνουν:

«Τα εθνικά θέματα και κυρίως εκείνα που συνδέονται με την ιστορία, τους αγώνες και τις μνήμες του λαούς μας, πρέπει να επιλύονται με αίσθημα ευθύνης και εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης. Τα στοιχεία αυτά ελλείπουν από την λεγόμενη συμφωνία των Πρεσπών. Όπως ελλείπει και η εξυπηρέτηση του εθνικού συμφέροντος» και συνεχίζουν:

«Αποτελεί πλήγμα για τη Δημοκρατία και κατάπτωση των δημοκρατικών θεσμών και λειτουργιών, όσα διαδραματίζονται στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Το πιο λυπηρό και επικίνδυνο είναι ότι το  άρθρο 60 του Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο «οι βουλευτές έχουν απεριόριστο το δικαίωμα της γνώμης και ψήφου κατά συνείδηση», κατήντησε ανενεργό και πλανάται η σκιά της συναλλαγής, του προσωπικού συμφέροντος και του στυγνού υπολογισμού».

Ακόμη, οι οκτώ υπενθυμίζουν την απόφαση της Ολομέλειας των προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, που συνήλθε στην Τρίπολη τον Απριλίου του 1992 για το λεγόμενο Σκοπιανό ζήτημα και η οποία ουδέποτε έχει ανακληθεί.

Η απόφαση της Ολομέλειας, μεταξύ των άλλων, αναφέρει:

«2. Διαδηλώνει την αντίθεση και αγανάκτηση του Δικηγορικού Σώματος της Χώρας, για την επιχειρούμενη παραχάραξη και πλαστογράφηση της ιστορίας, διαμαρτύρεται έντονα για την παραγνώριση της αλήθειας χάριν άλλων σκοπιμοτήτων και συμφερόντων και απαιτεί τη μη αναγνώριση του κράτους των Σκοπίων με την χρησιμοποίηση της λέξεως ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ.

3.Τονίζει προς τις Κυβερνήσεις και τις ηγεσίες όλων των Κρατών ότι η ειρήνη διασφαλίζεται με απαρέγκλιτη τήρηση των κανόνων του Δικαίου και της Ηθικής και το σεβασμό των αρχών του ΟΗΕ και των διεθνών συμβάσεων και συνθηκών αλλά και τον αλληλοσεβασμό μεταξύ κρατών και

4.Καλεί τους νομικούς όλου του κόσμου να συνδράμουν, με όλες τους τις δυνάμεις, για τη διασφάλιση της ειρήνης, του δικαίου, της ηθικής και της εννόμου τάξεως».

Τέλος, οι 8 κλείνοντας την ανακοίνωσή τους σημειώνουν  ότι δεν πρέπει να ξεχνούν:

«Χρωστάμε σε όσους ήρθαν, πέρασαν,

θα’ ρθούνε, θα περάσουν.

Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Την δήλωση υπογράφουν οι εξής πρώην πρόεδροι Δικηγορικών Συλλόγων:

Αθήνας: Δημήτρης Παξινός και  Γιάννης Αδαμόπουλος,

Θεσσαλονίκης: Δημήτρης Γαρούφας και Γιάννης,

Ροδόπης: Γιώργος Κυμπαρίδης,

Τρίπολης: Δημήτρης Κωστόγιαννης,

Ρόδου: Κώστας Σαρρής και

Ναυπλίου: Θόδωρος Καζάς.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ