Παρασκευή 29 Μαρτίου 2024

Απάτη – μαμούθ με «θύμα» τα διαμάντια μέσω των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Απάτη – μαμούθ με «θύμα» τα διαμάντια μέσω των μεγαλύτερων ιταλικών τραπεζών

«Σεισμό» προκάλεσε στην Ιταλία η αποκάλυψη πως η οικονομική αστυνομία της χώρας, κατάσχεσε περισσότερα από 700.000.000 ευρώ έπειτα από ενδελεχή έρευνα που διενεργήθηκε για απάτες σε πωλήσεις διαμαντιών – μία ιστορία στην οποία όπως φαίνεται ενεργό ρόλο διαδραμάτισαν και οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιταλίας!

Κατασχέσεις

Κατά τα σχετικά ρεπορτάζ του ιταλικού Τύπου, πιο συγκεκριμένα της εφημερίδας Corriere della Sera κατασχέθηκαν 84.000.000 ευρώ από τη Banco BPM, 35.500.000 ευρώ από τη Monte dei Paschi, 32.000.000 ευρώ από τη UniCredit και 11.000.000 ευρώ από την Intesa Sanpaolo. Διαταγές κατασχέσεων ωστόσο εκδόθηκαν επίσης και σε βάρος δύο μεσιτικών εταιρειών που εμπλέκονται στο εμπόριο των διαμαντιών, της Intermarket Diamond Business (IDB) και της Diamond Private Investment (DPI), με τις αναφορές να κάνουν λόγο για κατασχέσεις ποσών 253.000.000 ευρώ και 328.000.000 αντίστοιχα. Αξίζει να σημειωθεί πως οι δύο μεσιτικές εταιρίες βρέθηκαν στην καρδιά της έρευνας, καθώς τις βαρύνουν υποψίες ότι χρησιμοποιούσαν συστηματικά τα τραπεζικά ιδρύματα για να κάνουν πωλήσεις διαμαντιών σε τιμές πολύ υψηλότερες της πραγματικής αξίας τους.

Η έρευνα

Όσο για την έρευνα αυτή καθεαυτή; Άρχισε να διενεργείται αφού αποκαλύφθηκε σε τηλεοπτική εκπομπή το 2016 πως πολύτιμοι λίθοι που διέθεσαν σε αγοραστές οι IDB και DPI πωλήθηκαν σε τιμή διπλάσια της αξίας τους στη διεθνή αγορά των διαμαντιών. Ενώ όπως προκύπτει από τα στοιχεία οι τράπεζες, που είχαν το ρόλο του διαμεσολαβητή μεταξύ των πελατών και των μεσιτικών εταιρειών, εισέπρατταν τεράστια προμήθεια σε κάθε πώληση.

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ