Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Δραματική εξέλιξη: Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στην Πρεσβεία και τεμαχίστηκε;

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Δραματική εξέλιξη: Ο Κασόγκι δολοφονήθηκε μέσα στην Πρεσβεία και τεμαχίστηκε;

Ο Κασόγκι εισήλθε στο προξενείο της Σαουδική Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη στις 2 Οκτωβρίου για να λάβει τα απαραίτητα έγγραφα για τον επικείμενο γάμο του. Σαουδάραβες αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι αποχώρησε λίγη ώρα αργότερα, όμως η μνηστή του, που περίμενε έξω από το κτίριο, και Τούρκοι αξιωματούχοι καταγγέλλουν ότι δεν βγήκε ποτέ από αυτό κάτι που επιβεβαιώνεται και από το βίντεο κάμερας ασφαλείας που δόθηκε στην δημοσιότητα.

Έπειτα από εντολή της βασιλικής οικογένειας

Ανώτεροι Τούρκοι αξιωματούχοι κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο Κασόγκι δολοφονήθηκε δύο ώρες αφού εισήλθε στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας έπειτα από εντολή της βασιλικής οικογένειας, όπως αναφέρει η εφημερίδα New York Times επικαλούμενη Τούρκο ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών ασφαλείας.

Ο αξιωματούχος περιέγραψε τη γρήγορη και περίπλοκη επιχείρηση, βάσει της οποίας ο Κασόγκι δολοφονήθηκε από μια ομάδα Σαουδαράβων πρακτόρων οι οποίοι διαμέλισαν το πτώμα του με ένα ειδικό πριόνι το οποίο είχαν φέρει στο προξενείο για τον σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι η εφημερίδα Sabbah έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες 15 υπόπτων για τη δολοφονία του Κασόγκι αλλά και video από κάμερες ασφαλείας που δείχνουν πως οι Σαουδάραβες πράκτορες έφτασαν στην Τουρκία με πτήση τζετ!

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι «η Τουρκία δεν μπορεί να παραμείνει σιωπηλή για την εξαφάνιση του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι», προσθέτοντας ότι η Άγκυρα ερευνά όλες τις πλευρές της υπόθεσης.

Ο Ερντογάν δήλωσε στους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν στην πτήση που τον μετέφερε πίσω στην Τουρκία από την Ουγγαρία ότι η Άγκυρα ανησυχεί για την εξαφάνιση του Κασόγκι.

“Δεν είναι δυνατό να παραμείνουμε σιωπηλοί”

«Ερευνούμε όλες τις πλευρές του συμβάντος. Δεν είναι δυνατό να παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά σε κάτι τέτοιο, διότι δεν είναι συνηθισμένο», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είναι δυνατό να μην υπάρχουν κάμερες ασφαλείας στο προξενείο της Σαουδικής Αραβίας;», διερωτήθηκε. Η εξαφάνιση του Κασόγκι ενδέχεται να εντείνει το χάσμα μεταξύ Τουρκίας και Σαουδικής Αραβίας. Οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες καθώς η Τουρκία έστειλε πριν ένα χρόνο στρατιώτες στο Κατάρ προκειμένου να του εκφράσει έμπρακτα τη στήριξή της μετά το εμπάργκο που του επέβαλαν οι χώρες του Κόλπου.

Ρεπορτάζ των NYT

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ