Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Επιβάτης πτήσης μετέφερε κερατοειδή στη Θεσσαλονίκη

NEWSROOM icon
NEWSROOM
Επιβάτης πτήσης μετέφερε κερατοειδή στη Θεσσαλονίκη

Έναν κερατοειδή βρήκαν οι υπάλληλοι του τελωνείου του αεροδρομίου Μακεδονία στις αποσκευές επιβάτη πτήσης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ενημέρωση από την ΑΑΔΕ, οι υπάλληλοι του Β’ Τελωνείου Αερολιμένα, κατά τη διενέργεια ελέγχου στις αποσκευές επιβατών πτήσης από τη Μόσχα προς τη Θεσσαλονίκη, την Τετάρτη, εντόπισαν μέσα σε χαρτοκιβώτιο, μία ειδική χάρτινη κατασκευή με παγοθήκες και μια πλαστική ειδική συσκευασία με ρωσική σήμανση, τυλιγμένη σε φελιζόλ, εντός της οποίας βρέθηκε σκληροκερατοειδικός δακτύλιος σε medium transport αμερικανικής προέλευσης πλήρους πάχους.

Πρόκειται για αποστειρωμένα ανθρώπινα κύτταρα, που χρησιμοποιούνται στην κερατοπλαστική και συγκεκριμένα για τον σκληροκερατοειδή χιτώνα του ματιού, πλήρους πάχους, ώστε να είναι δυνατή η μεταμόσχευσή του. Οι υπάλληλοι προχώρησαν στην κατάσχεσή του, ως αντικείμενο λαθρεμπορίας, καθώς οι σχετικές διαδικασίες προβλέπουν συγκεκριμένα πιστοποιητικά που πρέπει να συνοδεύουν το μόσχευμα, που καθορίζονται από τον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων (Ε.Ο.Μ.), τα οποία δεν υπήρχαν στην περίπτωση αυτή, και στη σύλληψη της επιβάτιδας.

Η επιβάτης ισχυρίστηκε πως θα αναλάμβανε, ως ταξιδιωτική συνοδός, να παραλαμβάνει ξένους από την Θεσσαλονίκη και να τους οδηγεί στην Κέρκυρα και πως έκανε διευκόλυνση γνωρίζοντας πως μετέφερε φάρμακα, τα οποία θα παρέδιδε σε υπάλληλο του τουριστικού γραφείου.

“Στη χώρα μας, το Υπουργείο Υγείας και ο Εθνικός Οργανισμός Μεταμοσχεύσεων έχουν θεσπίσει και εφαρμόζουν ένα ισχυρό θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την εισαγωγή, διάθεση και διανομή ιστικών μοσχευμάτων.  Συγκεκριμένα, τα ιστικά μοσχεύματα κερατοειδούς εισάγονται αποκλειστικά μέσω αδειοδοτημένων φορέων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ιχνηλασιμότητα του μοσχεύματος, η εφαρμογή των ευρωπαϊκών προτύπων ποιότητας, με απώτερο σκοπό την προστασία της υγείας των πολιτών. Η αποτελεσματική λειτουργία των τελωνειακών αρχών της χώρας αποτρέπει προσπάθειες παράκαμψης του υφιστάμενου θεσμικού πλαισίου, όπως η σημερινή”, δήλωσε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Μεταμοσχεύσεων, Ανδρέας Καραμπίνης.

Πηγή: ant1news.gr

Ακολουθήστε το dikastiko.gr στο Google News και δείτε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο στο dikastiko.gr

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ